Solberg: Kvinner og innvandrere må jobbe mer

Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) presenterer Perspektivmeldingen 2017 på Kuben videregående skole i Oslo fredag.
Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) presenterer Perspektivmeldingen 2017 på Kuben videregående skole i Oslo fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

For å finansiere velferdsstaten i framtiden må kvinner og innvandrere jobbe mer enn de gjør i dag, sier statsminister Erna Solberg (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en likhet mellom kvinner i Norge og innvandrere til Norge. De jobber for lite, sa Solberg da hun presenterte regjeringens perspektivmelding sammen med finansminister Siv Jensen (Frp) på Kuben videregående skole i Oslo fredag.

Av meldingen framgår det at en mannlig ikke-vestlig innvandrer i gjennomsnitt mottar 6 millioner kroner i netto overføringer fra det offentlige gjennom livet. Tilsvarende tall for en norskfødt mann er 1,9 millioner.

Les også: LO-topp: – En klar ansvarsfraskrivelse fra arbeidsministeren

Dyre damer

Samme tabell viser at kvinner er langt "dyrere" enn menn. En norskfødt kvinne mottar 12,3 millioner kroner i løpet av livet, altså mer enn 10 millioner mer enn en mann. Ikke-vestlige innvandrerkvinner mottar til sammenligning 11,3 millioner i nettooverføringer fra det offentlige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det betyr at det er viktig at flere kvinner jobber heltid. Det er også viktig at innvandrere får innpass i arbeidsmarkedet og muligheten til å jobbe, sier Solberg.

– Vårt velferdssamfunn er avhengig av mer arbeidsinnsats fra alle dem som jobber mindre enn det som er gjennomsnittet. Potensialet er størst blant innvandrerkvinner, fortsetter hun.

Les også: – Umulig å lande en ny offentlig tjenestepensjon før 2018

Finansieringsgap

Velferdsstaten vil stå overfor et finansieringsgap på 5 milliarder kroner i 2030, dersom det ikke gjøres endringer, ifølge perspektivmeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

At utgiftene øker mer enn inntektene skyldes i hovedsak at befolkningen samlet blir eldre og at oljeinntektenes betydning faller. Likevel er Solberg optimist på Norges vegne.

– Vi er godt rustet for framtiden, men for å lykkes må vi føre en aktiv politikk, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Solberg viser til at en økning i arbeidsdeltakelsen på 10 prosent alene vil krympe finansieringsgapet med 3 milliarder.

Ikke skatt

I tillegg til å øke arbeidsdeltakelsen og få folk til å stå lenger i jobb, vil regjeringen effektivisere offentlig sektor og justere skatte- og trygdesystemet slik at det i større grad blir lønnsomt å jobbe.

Hvilke nye innstramminger regjeringen ser for seg i denne sammenheng, ville finansministeren fredag ikke konkretisere. Men økt skatt er uansett ikke veien å gå for å finansiere velferdsstaten, mener hun.

– Det vil gjøre det mindre attraktivt å jobbe og svekke norske arbeidsplasser, sier Jensen.

Les innlegg: Offentlig tjenestepensjon er slett ikke så god som mange tror