LO-topp: – En klar ansvarsfraskrivelse fra arbeidsministeren

LO-nestleder Tor-Arne Solbakken er kritisk til regjeringens behandling av ny offentlig tjenestepensjon.
LO-nestleder Tor-Arne Solbakken er kritisk til regjeringens behandling av ny offentlig tjenestepensjon. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tor-Arne Solbakken, nestleder i LO, tror ikke arbeidsministeren ønsker enighet om ny offentlig tjenestepensjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

LO-nestlederen mener arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie sender et tydelig signal om at hun egentlig ikke ønsker enighet om ny offentlig tjenestepensjon.

– Det hun sier er at hun ikke ønsker en løsning. Hun trår vannet. Dette er en klar ansvarsfraskrivelse, sier Solbakken til ABC Nyheter.

Pensjonsreformen ble innført i 2011, men kun delvis for offentlig sektor. Forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon strandet i 2009.

Onsdag fortalte Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie at hun vil inviterte partene i arbeidslivet til å bli ferdige med forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon til høsten.

Unio-leder Ragnhild Lied mener imidlertid det er umulig å lande disse forhandlingene før tariffoppgjøret 2018. Årsaken er at arbeidstakerorganisasjonene ønsker at avslutningsprosessen skal skje i forbindelse med tariffoppgjør hvor det kan holdes uravstemning – altså et direkte valg hvor medlemmene kan stemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Hauglie mener tarifforhandlinger er lite egnet til å behandle spørsmålet om ny offentlig tjenestepensjon. Det mener Solbakken tyder på at hun egentlig ikke ønsker at partene skal komme til enighet.

Bakgrunn: – Umulig å lande forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon før 2018

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H). Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H). Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Har ikke brakt oss nærmere løsning

Tor-Arne Solbakken i LO synes også det er påfallende at Hauglie ønsker å legge de siste forhandlingene til høsten, med tanke på det kommende stortingsvalget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan virke som om hun tenker at dette kan hun enten overlate til noen andre, ellers så kan hun skru til hardere og være mindre samarbeidsvillig om Høyre får fortsette i regjering, sier han og legger til:

– Det hun har gjort nå, har ikke brakt oss nærmere en løsning.

Les innlegg: Offentlig tjenestepensjon er slett ikke så god som mange tror

– At det sprakk i 2009, skyldtes ikke prosess

I en e-post til ABC Nyheter tidligere torsdag forklarer Hauglie:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Etter mitt syn er ordinære tarifforhandlinger lite egnet til å behandle dette spørsmålet, noe erfaringen fra 2008/2009 viser. Organisasjonene ønsker en enhetlig pensjonsløsning på tvers av forhandlingsområdene, og dette løses best gjennom en prosess utenfor lønnsoppgjørene. De nærmere detaljene i denne prosessen vil jeg imidlertid avklare med partene til høsten. Jeg legger opp til at prosessen skal ha rom for at resultatet forankres i organisasjonene.»

Hauglie understreket også at dersom det ikke oppnås enighet, blir det ingen ny pensjonsløsning, men dagens ordning videreføres.

LO-nestlederen er også uenig årsakene til forhandlingene strandet i 2009.

– At det sprakk i 2009, skyldtes ikke prosessen, men reell uenighet. Vi er nå enige om målet, så da er det ikke noen grunn til at forhandlingene skal strande igjen om vi venter med avslutningsprosessen til tariffoppgjøret, avslutter Solbakken.

Les også:

LO: – Katastrofe for fremtidens pensjonister

Mette Nord: – Det er viktig at vi følger arbeidet tett

Sammenbrudd om pensjon i statsoppgjøret