– Umulig å lande forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon før 2018

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie forklarer at dersom ikke partene og regjeringen blir enige, blir det ingen ny ordning om offentlig tjenestepensjon.
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie forklarer at dersom ikke partene og regjeringen blir enige, blir det ingen ny ordning om offentlig tjenestepensjon. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Unio ønsker at de avsluttende forhandlingen skal skje i forbindelse med et tariffoppgjør, men arbeidsministeren ønsker ikke å imøtekomme dette kravet. Dermed risikerer vi at dagens ordning videreføres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pensjonsreformen, som skal sikre et mer bærekraftig pensjonssystem med tanke på at vi lever stadig lenger, ble innført i 2011, men kun delvis for offentlig sektor. Forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon strandet i 2009.

Tidligere i mars kritiserte sjeføkonom i arbeidstakerorganisasjonen Unio, Erik Orskaug, regjeringen for manglende forhandlingsvilje når det gjelder ny offentlig tjenestepensjon. Orskaug mente regjeringen hadde kastet kortene.

Arbeids- og sosialdepartementet lovet at arbeidstakerforeningene snart skulle få svar på brevet de sendte med spørsmål om videre framdrift.

I går skrev departementet i en pressemelding at de imøtekommer ønsket fra hovedorganisasjonene i arbeidslivet om videre utredning. Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie sier at hun til høsten vil ta initiativ overfor partene i arbeidslivet til en avsluttende prosess med mål om å komme frem til en enighet om offentlig tjenestepensjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun har sendt et brev til de fire hovedorganisasjonene LO, Unio, YS og Akademikerne hvor hun uttrykker et ønske om en god og inkluderende prosess med sikte på å få en omforent pensjonsløsning som kan forankres i organisasjonene.

– For å sikre et best mulig beslutningsgrunnlag ønsker jeg å fortsette arbeidet sammen med partene fram mot sommeren. Det gjenstår fortsatt oppgaver som må utredes, sier sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les innlegg: Offentlig tjenestepensjon er slett ikke så god som mange tror

Unio-leder Ragnhild Lied. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Unio-leder Ragnhild Lied. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Umulig før neste tariffoppgjør

Unio-leder Ragnhild Lied påpeker at årsaken til at forhandlingene brøt sammen i fjor var at regjeringen ikke ønsket at avslutningsprosessen skulle skje i forbindelse med tariffoppgjøret hvor det kan holdes uravstemning - altså et direkte valg hvor medlemmene kan stemme.
– Svaret fra regjeringen legger heller ikke opp til dette. Regjeringen er villig til starte prosessen, men de vil fortsatt ikke imøtekomme vårt krav om at avslutningsprosessen skal skje i forbindelse med et tariffoppgjør slik at organisasjonene kan forankre dette gjennom uravstemning, sier Lied til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årets tariffoppgjør er allerede i gang. I dag leverte LO Stat, Unio Stat, YS Stat og Akademikerne stat sine krav i årets tariffoppgjør til Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Dermed ser det ikke ut til at partene blir enige om ny offentlig tjenestepensjon i år.
– Det er umulig å lande disse forhandlingene før ved neste tariffoppgjør i 2018, sier Lied.

Les også: LO: – Katastrofe for fremtidens pensjonister

Dagens ordning kan videreføres

I en e-post til ABC Nyheter forklarer Hauglie hvorfor departementet ikke inkluderte et punkt om at avslutningsprosessen i forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon skal skje i forbindelse med et tariffoppgjør:

– Etter mitt syn er ordinære tarifforhandlinger lite egnet til å behandle dette spørsmålet, noe erfaringen fra 2008/2009 viser. Organisasjonene ønsker en enhetlig pensjonsløsning på tvers av forhandlingsområdene, og dette løses best gjennom en prosess utenfor lønnsoppgjørene. De nærmere detaljene i denne prosessen vil jeg imidlertid avklare med partene til høsten. Jeg legger opp til at prosessen skal ha rom for at resultatet forankres i organisasjonene, skriver hun og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringen ønsker å få en omforent pensjonsløsning for offentlig ansatte og legger opp til at resultatet kan forankres i organisasjonene. Dersom det ikke oppnås enighet, blir det ingen ny pensjonsløsning, men dagens ordning videreføres.

Les også: Mette Nord: – Det er viktig at vi følger arbeidet tett

Sammenbrudd om pensjon i statsoppgjøret