Stor interesse for aksjesparekonto

Aksjesparekonto har blitt godt mottatt i bransjen.
Aksjesparekonto har blitt godt mottatt i bransjen. Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storebrand og DNB merker stor interesse for aksjesparekonto blant sine kunder. – Gledelig, mener Finans Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forrige uke sendte Finansdepartementet forslag til forskrift om aksjesparekonto på høring. I høringsnotatet foreslår departementet at banker, verdipapirforetak og forvaltningsselskaper skal kunne tilby aksjesparekonto.

Høringsfristen er satt til 12. mai, og Finansdepartementet tar sikte på at reglene skal kunne tre i kraft mot slutten av første halvår 2017.

Forslaget om aksjesparekonto har blitt applaudert av finansbransjen. Du kan lese mer om fordelene og ulempene med denne ordningen her, og hvilken gulrot som ligger i potten for 2017.

Bjørn Erik Sættem, kommunikasjonssjef i Storebrand. Foto: Storebrand
Bjørn Erik Sættem, kommunikasjonssjef i Storebrand. Foto: Storebrand

– Overraskende og positivt

Nostat har allerede gjennomført en undersøkelse på vegne av Storebrand om aksjesparekonto blant 800 av pensjonsleverandørens kunder, hvor det store flertallet er eksisterende fondskunder. Undersøkelsen viser at:

  • 2 av 3 aksjefondkunder kjenner til den nye aksjespareordningen, og halvparten av aksjefondkundene er interessert i denne ordningen
  • 1 av 2 fondkontoskunder kjenner til den nye ordningen
  • 1 av 3 som ikke eier fond har kjennskap til den nye ordningen

– Det er overraskende og positivt at så mange som 2 av 3 aksjefondskunder svarer at de kjenner til eller har hørt om den nye aksjespareordningen før den er lansert. Det tyder på stor interesse for dette nye produktet, sier Bjørn Erik Sættem, kommunikasjonssjef i Storebrand, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tror det spesielt er muligheten for å flytte eksisterende aksjefond og enkeltaksjer til aksjesparekonto uten å realisere gevinster som lokker mest.

Sættem mener også det er naturlig at personer som ikke sparer i fond i dag er mindre interessert i et nytt regelverk om fondssparing enn de som ikke eier fond.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Egentlig var 1 av 3 et høyt tall, synes vi, sier Sættem.

Les også: Banker vil anbefale fondskonto, selv med nye skatteregler

Bengt Olav Lund i DNB. Foto: DNB
Bengt Olav Lund i DNB. Foto: DNB

DNB merker også stor interesse

DNB har foreløpig ikke fått svar på en lignende spørreundersøkelse blant deres kunder, men har likevel merket stor interesse for ordningen:

– Våre kundesentre mottar daglig en rekke henvendelser fra kunder med spørsmål om når aksjesparekonto er klart og hvordan DNBs eget aksjesparekonto produkt vil bli, sier Bengt Olav Lund, direktør for sparing i DNB til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forklarer at DNB har brukt mye tid på å orientere nye og framtidige kunder om hva aksjesparekonto er, og hvem produktet passer for.

– Vi gleder oss til å lansere aksjesparekonto i markedet og tar sikte på å levere et produkt som kundene våre vil oppleve som svært attraktivt. Vi vil legge vekt på stor grad av valgfrihet for kunden, og samtidig gjøre selve spareopplevelsen så enkel og oversiktlig som mulig, sier Lund.

Les også: Disse aksjene har ekspertene mest tro på i 2017

– Et klart fremskritt

Tom Staavi, informasjonsdirektør i Finans Norge, synes det er positivt at Storebrands undersøkelse viser at det er stor interesse for den nye ordningen.

– Jeg er overrasket over at kundene i så høy grad kjenner til aksjesparekonto. Det er gledelig. Ordningen har vært diskutert lenge, men er ennå ikke formelt innført, skriver han i en e-post til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Tom Staavi er informasjonsdirektør i Finans Norge. Foto: Finans Norge
Tom Staavi er informasjonsdirektør i Finans Norge. Foto: Finans Norge

Staavi forklarer at aksjesparekonto kun er et instrument for å utsette skatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du kan samle alle dine fond og aksjer på kontoen, og du vil ikke måtte betale skatt før du tar ut mer av kontoen enn du har skutt inn. Dessuten kan du bytte fond og aksjer uten at det utløser skatteplikt, sier han og legger til:

– Alt dette har de profesjonelle investorene kunnet gjøre en stund i egne AS-er. Det er et klart fremskritt at også helt vanlig forbrukere kan få tilgang til så fornuftige og langsiktige vilkår for sin sparing.

Les også: 70 prosent av oljeformuen i aksjer?

– Mer skattegunstig

Sættem i Storebrand er også positive til at myndighetene åpner for aksjesparekonto.

– Det gjør det lettere og mer skattegunstig å spare i aksjer og aksjefond for privatpersoner, sier Sættem.

Han forklarer at det største problemet i dag er at mange fondskunder sitter med dårlige aksjefond som har blitt solgt av banken deres:

– Kundene vil ikke selge fondene på grunn av at et salg vil føre til en stor skatteregning. Dette problemet vil den nye aksjesparekontoen løse. Når det nye ordningen kommer kan kundene flytte gamle fondsandeler inn i den nye aksjesparekontoen, og selge fondene og kjøpe andre og bedre fond uten å realisere skatt.