Dylan kan gå glipp av Nobel-millioner

– Bob Dylan har endret vår oppfatning av hva poesi kan være og hvordan den fungerer, sa den tidligere sekretæren i Svenska Akademien, Horace Engdahl, om vinneren av Nobelprisen i litteratur.
– Bob Dylan har endret vår oppfatning av hva poesi kan være og hvordan den fungerer, sa den tidligere sekretæren i Svenska Akademien, Horace Engdahl, om vinneren av Nobelprisen i litteratur. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Snart fire måneder etter at Bob Dylan ble tildelt Nobelprisen i litteratur, har han ennå ikke mottatt hverken diplom eller gullmedalje. Nå risikerer verdensstjernen å gå glipp av en Nobel-bonus på åtte millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svenska Akademien bekrefter at ett av vilkårene for at Bob Dylan skal få utbetalt sine prispenger, fortsatt ikke er innfridd.

«Dylan er klar over at en Nobelforelesning må holdes senest innen 10. juni, dersom en utbetaling av prisbeløpet skal bli aktuelt, ifølge Nobelstiftelsens statutter. Hva han senere velger å gjøre er opp til ham,» skriver sekretæren i Svenska Akademien, Sara Danius, ifølge Dagens Nyheter.

Danius har tidligere snakket med Dylan på telefon og gjort det klart hva han må bidra med før millionene kan utbetales.

Les også: Dylan kommer ikke til Stockholm

– Vågal beslutning

Bob Dylan er den første låtskriveren som blir tildelt Nobels litteraturpris, men han glimret med sitt fravær da nobelprisene ble delt ut 10. desember i fjor.

– Bob Dylan har endret vår oppfatning av hva poesi kan være og hvordan den fungerer. Å erkjenne den revolusjonen som Dylan står for gjennom å gi ham nobelprisen, var en beslutning som bare på forhånd fremsto som vågal, men som i ettertid allerede er åpenbar, sa den tidligere sekretæren i Svenska Akademien, Horace Engdahl.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Bob Dylan Foto: Vince Bucci / AP
Bob Dylan Foto: Vince Bucci / AP

Dylan lot lenge være å svare på om han ville delta i Stockholm, men ga etter to uker beskjed om at han ville komme. I midten av november gjorde han imidlertid helomvending.

Les også: Obama tok imot nobelprisvinnere – Dylan uteble

Har ikke hørt noe fra Dylan

Nå har det gått snart fire måneder, og de synlige bevisene på Nobelprisen ligger fortsatt uavhentet i Stockholm.

Førstkommende helg er imidlertid musikklegenden på plass i Sverige hvor han etter planen skal holde tre konserter. Men ingen har ennå hørt noe fra Dylan.

Svenska Akademien bekrefter at det ikke har vært noen formell kontakt med Bob Dylan de siste månedene. Det er heller ikke gjort noen avtale om forelesninger i forbindelse med Dylans forestående Sverige-besøk.

Dermed er det opp til Dylan selv hva han vil gjøre med prispotten som han har gjort seg fortjent til.

Les også: Dylan-original på auksjon i New York