Forbrukerombudet: – Ser mer forbrukerjustis rundt lokkepriser

Tonje Hovde Skjellbostad er fagdirektør i Forbrukerombudet.
Tonje Hovde Skjellbostad er fagdirektør i Forbrukerombudet. Foto: Kimm Saatvedt
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange klager fortsatt til Forbrukerombudet på mulige lokkepriser i boligmarkedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hittil i år har Forbrukerombudet fått inn til sammen 32 tips og klager om mulig bruk av lokkepriser ved boligsalg. Det er én sak mer enn samme periode i fjor.

Forbrukerombudet har foreløpig ikke saksbehandlet noen av disse enkeltsakene eller tipsene.

– Vi har fått en del klager i år, men en klage eller et tips innebærer ikke at det faktisk er lokkepris. Terskelen for å sende inn en klage er ganske lav, sier fagdirektør i Forbrukerombudet Tonje Hovde Skjelbostad til ABC Nyheter.

De fleste av klagene og tipsene gjelder boligsalg i Oslo-området, men Forbrukerombudet har også fått tips om lokkepris i Trondheim, Bergen og Kristiansand.

Ser mer forbrukerjustis

I september satte Forbrukerombudet, Finanstilsynet, Norges Eiendomsmeglerforening og Eiendom Norge fokus på problemet med lokkepriser i hovedstaten. Mulig bruk av lokkepriser var noe av det forbrukerne sendte inn flest tips og klager om til Forbrukerombudet i Fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har også blitt fokusert mye på lokkepriser i år. Tidligere denne uken be det kjent at Forbrukerombudet hadde fått en klage på Krogsveens meglerkontor på Majorstuen. Kort tid senere beklaget sjefen for meglerkontoret at en megler hadde undervurdert en leilighets beliggenhet og potensial etter at leiligheten ble solgt 47 prosent over prisantydning. Krogsveen avviste imidlertid at prisen på leiligheten, som ligger i Ullevållsveien i Oslo, var lokkepris. Ettersom Krogsveen lovet bot og bedring, la Forbrukerombudet saken død.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Som følge av økt oppmerksomhet i media, ser vi at det er stadig mer forbrukerjustis og at folk følger nøye med på hva boliger blir solgt for. Meglere har heldigvis også blitt flinkere til å følge opp hverandre, sier Skjellbostad.

Les også: Nesten 13.000 forbrukere klaget til Forbrukerombudet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høy salgspris betyr ikke alltid lokkepris

Hun forklarer at selv om en bolig selges langt over prisantydning, innebærer ikke dette nødvendigvis at det er brukt lokkepris:

– Når vi skal avgjøre om megler har brukt lokkepris, vurderer vi om boligen er priset lavere en hva meglerens objektive vurdering skulle tilsi. Da ser vi blant annet på om kvadratmeterprisen samsvarer med resten av området, og at prisen er fornuftig sammenlignet med lignende objekter, sier Skjellbostad og legger til:

– Prisantydning kan være reell selv om boligen blir solgt langt over, fordi boliger blir solgt etter auksjonsmodellen. Det er ingen automatikk i at høy salgspris innebærer at megler har brukt lokkepris.

Les også:

Meglerens bolig økte én million i verdi på to måneder

Nordmenn bruker minst på bolig i Skandinavia

Er eiendomsskatten i Oslo ulovlig?