Mange eldre sitter på store personlige formuer

Fra 2000 til 2015 økte gjennomsnittsalderen på formuesskatteyterne fra 59 til 63 år. Foto: Colourbox.com
Fra 2000 til 2015 økte gjennomsnittsalderen på formuesskatteyterne fra 59 til 63 år. Foto: Colourbox.com

– Stadig flere eldre eier sin egen bolig og de eier stadig større boliger, sier NOVA-forsker Hans Christian Sandlie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en undersøkelse foretatt av Statistisk sentralbyrå i november 2016, befinner nesten halvparten av alle i Norge som betaler formueskatt seg over fylte 65 år. Det overrasker ikke forskerne Hans Christian Sandlie og Lars Gulbrandsen ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

– Mange eldre boligeiere har eid boligene sine gjennom en periode med høy prisvekst, forklarer Sandlie. Mange har i tillegg betalt ned store deler av boliglånet, forteller Sandlie til forskning.no.

4,5 millioner i gjennomsnitt

Sandlie og Gulbrandsen har regnet ut tall som viser at selv den femtedelen av husholdningene med godt voksne i Norge som har aller lavest inntekt, er gode for rundt to millioner kroner hver. Forskerne har lagt til grunn markedsverdien av bolig- og hytteeiendom, ikke den lavere skattetaksten.

Sandlie forteller at de ser at det er ofte verdifulle boliger som gjør mange over 65 velstående. Denne gruppen skiller seg ikke nevneverdig fra de som befinner seg i aldersgruppen 50-59. Og mens mange unge sliter med å komme seg inn på boligmarkedet, eier 44 prosent av nordmenn i 60-årsalderen egen hytte.

– Gjennomsnittlig har en husholdning med personer i 60-årsalderen i Norge nå verdier for nesten 4,5 millioner kroner. En slik husholdning består stort sett av bare en eller to personer, forteller Sandlie til forskning.no.

Les også: – Skaper et enormt klasseskille i boligmarkedet

– Kan være store forskjeller

Forskernes tall viser blant annet at 94 prosent av alle nordmenn over 60 år eier egen bolig, mens femten prosent eier en bolig nummer to. Samtidig har størrelsen på boligen økt; i dag bor nesten halvparten av de som befinner seg i aldersgruppen 50-66 år i hus med minimum fem rom.

NOVA-forskeren er ikke blind for at det kan være store forskjeller når det kommer til eldres formue.

Les også: Feil å ødelegge for unge på boligmarkedet

Personvernpolicy