Meny

Stemmer:

Slik får du pensjonsformuen din til å strutte

Det er lurt å få et bevisst forhold til pensjonen din. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Det er lurt å få et bevisst forhold til pensjonen din. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Stemmer: Elisabeth Realfsen
Redaktør og daglig leder i Finansportalen

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Jobber du i hotell, restaurant eller butikk, har du kanskje en pensjonsformue uten å vite det - rett og slett en skjult skatt! Sannsynligvis taper den seg i verdi hvert år, men det kan du enkelt rette opp.

Mange som jobber i tjenesteytende sektor blir pensjonsforbrukere hver gang de bytter jobb, men er slett ikke klar over det. De fleste som jobber i hotell, restaurant og butikk er i denne situasjonen. Det samme er også stadig flere av de som jobber i det private næringslivet for øvrig.

Alle som slutter i en jobb med innskuddspensjon, får nemlig med seg et verdipapir når de slutter i jobben. Har du sluttet i en jobb i privat sektor de siste ti årene, er det svært sannsynlig at du har et slikt verdipapir. Verdipapiret heter pensjonskapitalbevis, og viser hvor mange penger din arbeidsgiver betalte inn til din pensjon mens du var ansatt. Da du sluttet i jobben, ble ansvaret for å plassere disse pengene – din pensjonskapital - overført til deg selv. Du er altså nå fullt ut ansvarlig for hvordan disse pengene plasseres, helt til du tar dem ut som pensjon.

Har du vært i en jobb i et år hvor du har tjent 400.000 kroner, kan pensjonskapitalbeviset ditt fra den jobben være på cirka 8.000 kroner. Har du hatt jobb hos to ulike arbeidsgivere, kan det godt hende at du har to pensjonskapitalbevis, hvert av dem på ca 8.000 kroner. Jo flere jobber du har hatt de siste ti årene, jo flere små pensjonskapitalbevis kan det hende at du har. Det kan faktisk godt hende at du er storforbruker av pensjonsprodukter, uten å vite om det.

Hva skal jeg gjøre?

Det aller første du må gjøre, er å få oversikt over hvilke pensjonskapitalbevis du har, og hvilket selskap pensjonspengene dine er plassert hos. Det er din tidligere arbeidsgiver som valgte pensjonsselskap for deg i sin tid, og du kunne ikke bytte selskap mens du var ansatt. Men nå som du har sluttet i jobben, er du ikke lenger bundet til å være hos selskapet som arbeidsgiveren valgte. Nå kan du velge fritt selv.

Finansbransjen har laget tjenesten Norskpensjon.no. Her kan du logge deg inn, og finne alle dine pensjonskapitalbevis, og se hvor de i dag er plassert.

Råd nummer 1:

Finn dine pensjonskapitalbevis.

Logg på www.norskpensjon.no med Bank ID.

Da du var i den tidligere jobben, var det arbeidsgiveren din som betalte administrasjonskostnadene for din pensjon. Men dette gjaldt bare så lenge du var ansatt. Nå er det du som betaler alle gebyrer for pensjonskapitalbevisene dine. Administrasjonsgebyret varierer mye mellom selskapene. Enkelte selskaper ikke tar administrasjonsgebyr i det hele tatt, mens andre belaster deg opp til 4,63% – nesten en tyvendedel - av saldoen hvert år . I så fall burde du bytte selskap. Du får oversikten over hvilke selskaper du kan velge og hvilke priser de tar på Finansportalen.no.

Råd nummer 2:

Ta Gebyrsjekken på Finansportalen.no

Gå til Finansportalen og ta Gebyrsjekken Pensjonskapitalbevis 

Råd nummer 3:

Slå sammen pensjonskapitalbevisene dine

Det vil alltid lønne seg for deg å slå sammen to eller flere pensjonskapitalbevis til en avtale. Flytt dem til et selskap som tar lave eller ingen administrasjonsgebyrer

Lykke til med å få oversikten over din skjulte pensjonsformue – Ikke glem at lavere gebyrer gir deg mer i pensjon!

Annonse
Stemmer
Populært