Sjeføkonom: – Denne regjeringen har kastet kortene

Unio anklager arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) for å ha kastet kortene i forbindelse med forhandlinger om ny offentlig tjenestepensjon.
Unio anklager arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) for å ha kastet kortene i forbindelse med forhandlinger om ny offentlig tjenestepensjon. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Unio mener regjeringen har vist manglende vilje til å forhandle om offentlig tjenestepensjon. Arbeids- og sosialdepartementet lover at organisasjonene snart skal få svar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjeføkonom i arbeidstakerorganisasjonen Unio, Erik Orskaug, mener regjeringen har gjort alt for lite for å komme i mål med forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon.

– Denne regjeringen har kastet kortene, sier Erik Orskaug i arbeidstakerorganisasjonen Unio.

Uttalelsene blir gitt i KLPs perspektivrapport om pensjon som ble lagt fram i Trondheim onsdag.

Les også: Fagforbundet: – Det er viktig at vi følger arbeidet tett

Sjeføkonom i Unio, Erik Orskaug. Foto: Unio
Sjeføkonom i Unio, Erik Orskaug. Foto: Unio

– Ingen reell prosess

Pensjonsreformen, som skal sikre et mer bærekraftig pensjonssystem med tanke på at vi lever stadig lenger, ble innført i 2011, men kun delvis for offentlig sektor. Forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon strandet i 2009.

I november fortalte statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet Thor Kleppen Sættem, at arbeidet med ny offentlig tjenestepensjon var godt i gang, og at departementet i samarbeid med organisasjonene jobbet med å konkretisere en ny pensjonsløsning for offentlig ansatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Orskaug mener den borgerlige regjeringen har vist alt for lite forhandlingsvilje.

– Det er den neste regjeringen som må løse det sammen med partene. Denne regjeringen vil ikke forhandle med oss. Så det er ikke noen reell prosess lenger, selv om vi møter embetsverket en gang i blant, forteller Orskaug i Unio.

Les innlegget: Offentlig tjenestepensjon er slett ikke så god som mange tror

– Da blir det bråk

Orskaug tror ikke på noen rask løsning dersom det blir borgerlig flertall i september. Han er derimot optimistisk dersom Arbeiderpartiet kommer til makten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fortsetter denne regjeringen, så er jeg usikker på hva de mener. Erfaringene med at de ikke vil forhandle gjør at vi er redde for at de kjører lovveien med Staten pensjonskasse først, og bare setter kommunal sektor sjakk matt. Men da vil det selvsagt bli bråk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: LO: – Katastrofe for fremtidens pensjonister

Departementet lover svar

Sjeføkonomen i Unio får støtte av Axel West Pedersen ved Institutt for samfunnsforskning. I samme KLP-rapport gir han også uttrykk for at regjeringen ikke har vist tilstrekkelig forhandlingsvilje.

– Det kan virke som om staten eller regjeringen har bidratt til å forlenge prosessen unødvendig lenge ved å si at de ønsker å diskutere en løsning, uten å benytte seg av anledningen når lønnstakerorganisasjonene har vist forhandlingsvilje, sier han.

Arbeids- og sosialdepartementet lover at arbeidstakerforeningene snart skal få svar:

– Regjeringen ønsker å legge om de offentlige tjenestepensjonsordningene. Statsråden har fått brev fra arbeidstakerorganisasjonene hvor de spør om den videre framdriften, og de vil snart få svar, sier statssekretær i arbeids- og sosialdepartementet Christl Kvam til ABC Nyheter.