– Enkelte uføre kan vente seg 100.000 kroner ekstra i året

BOMMER: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie mener SV-leder Audun Lysbakken bommer med sin kritikk av regjeringen. Foto: Jan Richard Kjelstrup
BOMMER: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie mener SV-leder Audun Lysbakken bommer med sin kritikk av regjeringen. Foto: Jan Richard Kjelstrup
Anniken Hauglie (H) nekter for at regjeringen har sviktet de uføre.

Torsdag oppfordret SV-leder Audun Lysbakken de uføretrygdede å gjøre opprør mot regjeringen.

Han mener regjeringen har sviktet de rundt 318.000 uføretrygdede i Norge.

I et intervju med Dagbladet slår arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) tilbake mot kritikken.

– Regjeringa har ikke sviktet de uføre. Vi har rettet opp i en rekke utilsiktede konsekvenser av uførereformen Lysbakkens gamle regjering la fram, og vi sendte ut flere forslag på høring i høst som kommer til å koste 800 millioner, sier Hauglie.

Les også: – Vi blir nedringt av uføre

Skal lønne seg

SV-leder Audun Lysbakken Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
SV-leder Audun Lysbakken Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Hun mener om lag 4000 personer kan få økt uførepensjonen som følge av forslagene.

– For enkelte innebærer det en forskjell på 100 000 kroner ekstra i året. Og vi har endret sosialtjenesteloven slik at ungdoms inntekt holdes unna om foreldrene mottar sosialhjelp, sier hun.

SV-lederen mener derimot det har vært kuttet på flere viktige områder for de uføre. Hauglie mener det viktigste regjeringen kan gjøre er å hjelpe folk tilbake i jobb.

– Det skal alltid lønne seg å jobbe, og vi visste systemet hadde svakheter da vi tok over. For enkelte familier var barnetillegget så høyt at det ikke lønnet seg for foreldrene å jobbe. Det har regjeringa ganske riktig endret på, sier statsråden til Dagbladet.

Les også: Nye uføreregler gir store kutt i uføretrygden

Flere uføre

Onsdag lanserte SV en 35-punkts plan for redusert ulikhet i Norge. Der er en av satsingene å sikre uføre en anstendig inntekt.

– Det holder ikke med fine taler om små forskjeller og rettferdighet. Det forandrer ingenting. Vi vil endre samfunnet, flytte makt og fordele mer rettferdig, sa Lysbakken da han offentliggjorde planen.

Ferske tall fra Nav viser at det var 318.200 uføre i Norge i 2016, rundt 3500 flere enn i 2015. Det er flere uføre kvinner enn menn, og forskjellene øker over tid. 11,3 prosent av kvinnene og 7,8 prosent av mennene får uføretrygd.

UFØRE: Nye tall fra NAV viser at det er 318.200 uføretrygdede i Norge. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
UFØRE: Nye tall fra NAV viser at det er 318.200 uføretrygdede i Norge. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Svært bekymringsfullt

Helsedirektør Bjørn Guldvog er bekymret over at antall unge uføretrygdede i alderen 20 til 29 år har nær doblet seg i løpet av de ti siste årene.

I dag er 13.046 unge fra 20 til 29 år uføretrygdet.

– Dette er svært bekymringsfullt, det representerer tapte muligheter og mye unødvendig lidelse for enkeltmennesker. Det er avgjørende for samfunnsutviklingen, bærekraften og produktiviteten at flere sektorer også har god helse som mål, har Guldvog tidligere uttalt til NTB.

Den raskest voksende gruppen uføre er unge under 30 år med psykiske vansker. Nesten 60 prosent skyldes psykiske lidelser og atferdsforstyrrelser.

Privatøkonomi
Populært