Stemmer:Kvinner lever lenger og har mindre pensjon – men det er lyspunkter

Bildet er fra markeringen av kvinnedagen på Youngstorget i Oslo i fjor.
Bildet er fra markeringen av kvinnedagen på Youngstorget i Oslo i fjor. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Norge er det fortsatt slik at kvinner har lavere lønn enn menn og jobber mer deltid. Dette gjør dem til pensjonstapere sammenlignet med menn. Likevel er det lys i tunnelen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Knut Dyre Haug
Pensjonsøkonom i Storebrand

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Først, gratulere til alle kvinner med kvinnedagen i dag! Spesielt i Norge har dere gjort en fantastisk reise med høy yrkesdeltagelse de siste 30 til 40 år og tilhørende økonomisk opptur med høy lønnsvekst. Dette har gitt solid uttelling og gjort Norge til hva det er i dag, og det gir dere uttelling den dagen dere skal trappe ned.

Likevel er situasjonen slik at kvinner har lavere pensjon enn menn. Hovedårsakene er lavere lønn og at kvinner jobber oftere deltid. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at forskjellen på pensjonsinntekten til menn og kvinner ved pensjonsalder i dag ligger på 26 prosent.

For mens mannlige pensjonister i gjennomsnittet får 338 000 kroner utbetalt i året fra folketrygden og tjenestepensjon til sammen, får kvinnelige pensjonister kun 249 000 kroner.

Samtidig er forventet levealder 84 år for kvinner og 80 år for menn, ifølge SSB og Folkehelseinstututtet. Paradokset her er jo at kvinner lever lenger enn menn og trenger dermed mer i inntekt som pensjonister, ikke mindre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant Storebrands kunder sparer kvinner i gjennomsnitt 16 prosent mindre i langsiktig sparing enn menn i året, altså 84 kroner for hver hundrelapp menn sparer.

Likevel er det lys i tunnelen

En analyse av Storebrands kundebase på flere hundre tusen pensjonskunder gir en indikasjon på hvordan pensjonsinntektene vil se ut i fremtiden: Om to tiår, når gjennomsnittet av Storebrands kunder i 40-årene går av med pensjon, ligger det an til å være kun ni prosent forskjell i årlig utbetalt pensjon til menn og kvinner. At forskjellene minker skyldes at dagens kvinner i 40 årene har høyere lønn og mindre deltid sammenlignet med menn, enn det dagens kvinnelige pensjonister hadde da de var i 40 årene. Vi har også fått bedre regler for pensjonsopptjening hvis en forelder er hjemme med små barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen gladnyhet er at stadig flere kvinner har anledning til å ta ut full pensjon fra folketrygden fra 62 år, dersom de ønsker det. Fra 2020 kan nesten alle kvinner ta ut hel eller delvis pensjon fra 62 år. Da ny folketrygd ble innført i 2011 var denne andelen under 50 prosent. Nå er andelen økt til 60 prosent, riktignok et stykke unna mannfolkenes 90 prosent. Årsaken til at ikke alle kan ta ut pensjon fra 62 er at de enten får uførepensjon eller har for lav pensjonsopptjening i folketrygden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les flere kommentarer, tips, råd og analyser

Skaff deg oversikt

Alt for mange sier de ikke har peiling på hvor mye pensjon de vil få. Våre undersøkelser viser at opptil 80 prosent svarer dette når de får spørsmål om de vet hvor mye de tror de vil få utbetalt i pensjon! Det er skremmende.

Faktisk er det ganske lett å skaffe seg en ok oversikt. Logg deg inn på NAV.no med din bankID, så får du en fabelaktig oversikt over hvilken pensjon – altså hvilken inntekt – du har i vente. Benytt også kalkulatorene du har tilgang til gjennom jobbens pensjonsleverandør, som Storebrand, DNB eller KLP. Disse forteller deg i tillegg hvordan arbeidsgiveren beregner din pensjon. Synes du forventet pensjonsutbetaling er for lav, bør du starte med langsiktig sparing, fortrinnsvis i fond. Selv små innskudd over lang tid gir gode resultater. Lykke til.

Gratulerer med kvinnedagen!

Les også:

Det er ingen skam å dø med gjeld

Høy lønn? Mindre lån!