Arbeids- og sosialministeren gir ikke etter for pensjonistenes krav om å se «slippen» sin

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie er ikke spesielt godt likt av pensjonistene om dagen. Her avbildet under et intervju på sin første dag som arbeids- og sosialminister i 2015. Foto: Jan Richard Kjelstrup/ ASD/ Flickr.com
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie er ikke spesielt godt likt av pensjonistene om dagen. Her avbildet under et intervju på sin første dag som arbeids- og sosialminister i 2015. Foto: Jan Richard Kjelstrup/ ASD/ Flickr.com

Det er slutt på papirutskrift av pensjonsutbetalingene fra Nav, og Pensjonistforbundet har mobilisert til kamp for å få den tilbake. Dette ser ikke ut til å påvirke arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om samarbeidet:

ABC Nyheter i samarbeid med Pengenytt . Les mer om samarbeidet her.

Fra og med i januar i år får ikke alderspensjonister og uføretrygdede utbetalingsmeldinger fra Nav i posten lenger.

Det gjelder uavhengig av om de er registrert som digital bruker eller har tilgang til PC, smarttelefon eller nettbrett, opplyser forbundet på sine nettsider.

Derfor har Pensjonsforbundet lansert en underskriftskampanje for pensjonister som ønsker papirutskriften tilbake.

– Dette er et tema som virkelig tenner folk. Veldig mange er direkte berørt av at de ikke lenger har innsikten i økonomien sin. Folk er fortvilet. Andre er forbannet for å bli behandlet på denne måten, sa forbundsleder Jan Davidsen til ABC Nyheter i midten av forrige uke.

Davidsen og Pensjonistforbundet krevde samtidig at statsråd Anniken Hauglie snarlig tok grep og gjorde om på vedtaket.

Les også: Stadig flere klager på kontakten med NAV

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Hauglie bøyer ikke av

Pengenytt har derfor hørt med Arbeids- og sosialdepartementet om det er aktuelt for departementet å snu i denne saken, og dermed at pensjonistene får gjennomslag for sitt ønske.

Dette er budskapet til Pensjonistforbundet. Foto: Skjermdump fra Slippenmin.no
Dette er budskapet til Pensjonistforbundet. Foto: Skjermdump fra Slippenmin.no

– Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie har svart på skriftlige spørsmål til Stortinget fra representanten Kirsti Bergstø (SV) 5. desember 2016, representanten Rigmor Aasrud (A) 8. desember 2016 og representanten Karin Andersen (SV) 2. februar 2017. Disse svarene oppsummerer sakens innhold og status, svarer Morten Dagre, seniorrådgiver i presse- og kommunikasjonsseksjonen i Arbeids- og sosialdepartementet.

I disse svarene står det blant annet at «viktige meldinger» i henhold til eForvaltningsforskriften fortsatt skal sendes skriftlig til personer som ikke er digitale brukere eller som har reservert seg mot å motta digital post.

Utbetalingsmeldinger anses derimot ikke som viktige meldinger i henhold til verken Forvaltningsloven og eForvaltningsforskriften, ifølge Hauglie.

Les også: Pensjonist trakk fra eiendomsskatten på selvangivelsen

Digital kommunikasjon skal være hovedregelen

Digital kommunikasjon skal være hovedregelen for meldinger fra Nav, skriver Anniken Hauglie videre i sine svar.

Hun presiserer likevel at Nav kan gjøre unntak, også for utbetalingsmeldinger:

«Alle brukere, også pensjonister og uføretrygdede, kan få tilgang til utbetalingsinformasjonen hver måned ved å gå inn på Nav.no. For de som ikke er

Kommunikasjonssjef Kristin Ruud i Pensjonistforbundet. Foto: Pensjonistforbundet
Kommunikasjonssjef Kristin Ruud i Pensjonistforbundet. Foto: Pensjonistforbundet

digitale brukere, er det sendt ut informasjon om at man kan få opplest utbetalingsinformasjonen ved å ringe Nav Kontaktsenter på oppgitte telefonnumre. Dersom man i særskilte tilfeller har et nødvendig behov for å få tilsendt denne informasjonen skriftlig, vil Arbeids- og velferdsetaten på forespørsel kunne sende opplysningene i posten.»

På Nav sine nettsider står det følgende om saken:

«Nav Kontaktsenter gjør en skjønnsmessig vurdering i hvert enkelt tilfelle og kan sende en utskrift av utbetalingsmeldingen i posten. Spesielle behov for dokumentasjon kan være til lånesøknad eller for klage ved mulig feilutbetaling.»

Les også: Så mange kombinerer jobb og alderspensjon

Gir ikke opp

Pensjonistforbundet har over 220.000 medlemmer, og den nevnte underskriftskampanjen foregår i flere kanaler samtidig for å nå ut til flest mulig.

Forbundet har tydeligvis ikke gitt opp ennå, og ettersom det er stortingsvalg til høsten så kan mye skje.

– Vi har trykket opp rundt 200.000 postkort som blant annet blir å finne i Se og Hør 7. mars. Vi sender også ut postkort til våre lokal- og fylkesforeninger, som deler ut disse, sier kommunikasjonssjef Kristin Ruud i Pensjonistforbundet til Pengenytt, og legger til.

– I tillegg har vi opprettet en nettside Slippenmin.no, samt en annonse på Facebook-siden vår, hvor du kan signere oppropet.

Ruud opplyser at de også ser på om det er flere ting de kan gjøre for å nå ut til pensjonister med deres kampanje.

– Vi håper det er langt flere enn våre medlemmer som blir med på denne aksjonen. Det er ikke tvil om at dette er en sak som opprører mange pensjonister og uføretrygdede, sier hun.

Les også: Fikk 2627 kroner for mye i pensjon – gikk glipp av 1,5 millioner kroner i AFP

Skal møte Arbeids- og sosialdepartementet til sommeren igjen

Den 10. januar i år hadde Pensjonistforbundet et møte med Arbeids- og sosialdepartementet der tema var digitaliseringen av Navs utbetalinger av pensjoner.

– Hvordan opplevde dere dette møtet?

– Møtet vi hadde i Arbeids- og sosialdepartementet var med statssekretær Christl Kvam, pluss to rådgivere. Vi satte pris på at departementet fant tid til å møte oss. Men statssekretæren opplyste på møtet at det var «praktikaliteter» som gjorde at pensjonistene ikke kunne få utbetalingsmeldingen tilbake, og ikke økonomi. Hos Nav har vi fått beskjed om at det handler om penger og bidsjetter, svarer Ruud.

Hun legger til at partene ble enige om å møtes igjen etter et halvt år.

Seniorrådgiver Morten Dagre i departementet bekrefter at møtet fant sted etter ønske fra Pensjonistforbundet, og at statssekretær Christl Kvam der viste til statsrådens svar på skriftlige spørsmål om saken fra flere stortingsrepresentanter.

Les også: Så mye tjente du på å ha boliglån i fjor

Les også: Mange som selger bilen sin må betale for bompasseringer til ny eier

Les også: Derfor har selvangivelsen fått nytt navn fra i år av

Saken er først publisert på Pengenytt.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Personbil og trailer kolliderte i Hedmark05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30 Sangen i skolen består10:22 Spanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03 Kolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00 Sedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50 Valget i gang i Polen09:42 King klatrer på landslagets scoringsliste09:30 Høyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29 Spanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21 Marerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02 Norges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00 41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39 Kvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58 Moreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11 Dette skjer i dag05:46 163 studenter tar staten for retten05:38 Dette skjedde i natt05:18 Tre biler totalskadd i brann i Oslo05:10 Mann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37 Tyver stjal ni kenguruer i Balle02:37 Ocean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05 Kvinne påkjørt i Arendal00:27 Fører stanset med nærmere 3 i promille00:08 Moreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50 Lagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48 Ødegaard: – Vår beste landskamp23:41 Italia EM-klar etter ny seier23:36 King-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30 Straffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25 Nordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16 Jarstein fra spansk mareritt til jubel22:43 Fra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10 Ambulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell
Siste nytt
06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgePersonbil og trailer kolliderte i Hedmark05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30NorgeSangen i skolen består10:22SportSpanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03NorgeKolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00PengerSedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50VerdenValget i gang i Polen09:42SportKing klatrer på landslagets scoringsliste09:30NorgeHøyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29VerdenSpanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21SportMarerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02SportNorges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00Norge41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39NorgeKvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58VerdenMoreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11NorgeDette skjer i dag05:46Norge163 studenter tar staten for retten05:38NorgeDette skjedde i natt05:18NorgeTre biler totalskadd i brann i Oslo05:10NorgeMann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37VerdenTyver stjal ni kenguruer i Balle02:37VerdenOcean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05NorgeKvinne påkjørt i Arendal00:27NorgeFører stanset med nærmere 3 i promille00:08SportMoreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50SportLagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48SportØdegaard: – Vår beste landskamp23:41SportItalia EM-klar etter ny seier23:36SportKing-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30SportStraffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25SportNordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16SportJarstein fra spansk mareritt til jubel22:43SportFra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10NorgeAmbulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell
Populært