Oljelekkasje i norske hager kan gi millionskader

Mange som har kjøpt hus de siste årene er ikke en gang klar over at de har en slik tank i hagen. Foto: SpareBank 1
Mange som har kjøpt hus de siste årene er ikke en gang klar over at de har en slik tank i hagen. Foto: SpareBank 1

Tusenvis av norske boligeiere er ikke klar over at de kan ha en nedgravd oljetank i hagen. Årlig lekker det ut fyringsolje i rundt 200 hager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du oljetank i hagen?

Mange som har kjøpt hus de siste årene er ikke en gang klar over at de har en slik tank i hagen. Er du i tvil, bør du ta deg en tur rundt huset. Ser du at det kommer opp et par rør langs veggen, et lufterør og et påfyllingsrør, er det mye som tyder på at det er en oljetank der. Da er det viktig å få undersøkt saken.

Kilde: Fred Nilsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring

I en fersk pressemelding melder SpareBank1 at det årlig kommer meldinger fra omkring 200 huseiere om store mengder med fyringsolje som har rent ut fra en tank de trodde var tom - eller som de ikke visste at de hadde i hagen.

– Oljeskader blir gjerne svært dyre og det finnes mange eksempler på at inneklimaet i huset har blitt ubehagelig etter en oljelekkasje, sier skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 Forsikring.

150.000 oljetanker under bakken

Nilsen forteller at lekkasjeskader har kostet over 200.000 kroner i snitt. De dyreste skadene har kommet på mer enn 1,5 millioner kroner.

Fred Nilsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring. Foto: SpareBank 1
Fred Nilsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring. Foto: SpareBank 1

– I verste fall kan forurensningen og den sterke lukten gjøre huset ditt ubeboelig og helsefarlig. Det kan ta lang tid å få reparert skadene, og vi kjenner også tilfeller der man måtte rive hele huset etter forurensningen. Oljelekkasje kan også gi store forurensningsskader i grunn og grunnvann, forklarer Nilsen.

Energirådgiverselskapet Enova har tidligere meldt at det befinner seg minst 150.000 nedgravde oljetanker rundt om i landet. Mange er 30-40 år gamle, og årlig øker faren for lekkasjer.

– Ståltanker har en levetid på 25-40 år avhengig av grunnforhold. Her er det ikke snakk om hvorvidt de vil ruste, men hvor raskt det vil gå. Glassfibertanker ruster ikke, men kan likevel revne ved bevegelser i grunnen. Det kan også oppstå lekkasjer i tilhørende ledninger, sier Nilsen i SpareBank1.

Les også: Slik unngår du å bli ID-svindlet

Huseiers ansvar

Det koster vanligvis rundt 20.000 kroner å få gravd opp tanken på forsvarlig måte. Men det kan bli enda dyrere å la være. Forurensningsloven gir boligeier et klart ansvar ved eventuelle lekkasjeskader. Lekkasjer som skader naturen eller naboens eiendom er også tankeiers ansvar.

– Det er huseier som er ansvarlig for at den nedgravde tanken er i tilfredsstillende stand og ikke lekker. Selv om oljetankene ikke har vært i bruk på flere år, er det som regel oljerester igjen. Derfor utgjør oljetanker en potensiell fare selv om du ikke lenger bruker oljefyren, forteller Fred Nilsen.

Det finnes støtteordninger dersom du skal fjerne oljetank, et arbeid som skal utføres av kvalifisert personell. Enova gir inntil 10.000 kroner i støtte når du fjerner oljekamin og tank samtidig som du legger om til en fornybar varmekilde.

Les også:

Disse forsikringene kan du droppe

Dette kan spare deg for tusenlapper i forsikring

Tomgangskjøring: Dette kan gi deg null i forsikring

Personvernpolicy