LO: Uaktuelt med ny reallønnsnedgang

LO-leder Gerd Kristiansen taler på representantskapsmøte tirsdag i folkets hus i Oslo.
LO-leder Gerd Kristiansen taler på representantskapsmøte tirsdag i folkets hus i Oslo. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Målet er at norske arbeidstakere skal få mer i lommeboka neste år, men LO-lederen åpner også for at kjøpekraften bare blir stående på stedet hvil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor fikk folk flest mindre å rutte med fordi prisstigningen var sterkere enn lønnsveksten. Men det var et unntaksår, slår LO-leder Gerd Kristiansen fast.

– Selv om vi ikke ser for oss en reallønnsutvikling på samme nivå som fram til 2015, kan vi ikke akseptere reallønnsnedgang flere år på rad, sier LO-lederen.

Tirsdag samlet LOs representantskap seg for å enes om hovedlinjene inn mot lønnsoppgjøret.

I kravet som overleveres motparten i NHO 6. mars vil LO kreve at kjøpekraftutviklingen skal sikres gjennom et generelt tillegg til alle – altså at lønnsutviklingen er på minst samme nivå som prisstigningen. Samtidig vil LO fortsette å prioritere tiltak for lavtlønte og likelønn.

Les også: Leder for Norsk Industri vil at du skal gå ned i lønn

Mål om økt kjøpekraft

Selv om kravet ikke går lenger enn at kjøpekraften skal sikres, sier Kristiansen det er et mål at den skal opp.

– Vi skal gjøre det vi kan for å sørge for at våre medlemmer får en reallønnsoppgang i 2017, men vi må ha noe forhandlingsrom, sier hun til NTB.

Ferske tall fra Teknisk beregningsutvalg viser at reallønnen til en vanlig norsk arbeidstaker gikk ned med 1,2 prosent i fjor. Det tas det ikke hensyn til når partene skal forhandle.

– Nei, i fjor var i fjor, og i år er i år. Vi snakker ikke om etterslep. Vi skal inn i reelle forhandlinger ut fra de forutsetninger som er der i år, sier Kristiansen.

Mens LO skjerper tonen, sier leder Stein Lier-Hansen i Norsk Industri til VG at norske arbeidstakere bør være forberedt på å tape reallønn i år også. Norges konkurranseevne er fortsatt betydelig dårligere enn våre handelspartneres, argumenterer han.

Les også: Folk flest fikk svekket kjøpekraft i fjor

Holder moderasjonslinjen

Kristiansen erklærer at reallønnsnedgang er uakseptabelt, men legger samtidig vekt på at det er vanskelige tider med stor usikkerhet. Særlig knytter det seg til nedgang i oljeinvesteringene, hvor varig den gunstige kronekursen blir samt utviklingen i verdensøkonomien generelt.

– Dette er ting vi tar med oss når vi nå går inn i et nytt lønnsoppgjør. Som alltid er hensynet til arbeidsplassene det som veier tyngst.

Det later til å være stor forståelse for å fortsette moderasjonslinjen. Det kom ingen motforslag under representantskapsmøtet, og uttalelsen ble enstemmig vedtatt.

Forbundsleder Mette Nord i Fagforbundet, som organiserer kommunalt ansatte, mener norsk økonomi er lite tjent med nok et år med lønnssvekkelse.

– Det er en grense for hvor mange år man kan ha reallønnsnedgang. Kjøpekraften svekkes, skatteinntektene går ned. Det har konsekvenser for hele norsk økonomi, sier hun.

Les også: Store forskjeller i Sverige: – Meget bekymringsverdig

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden