Silver Pensjonsforsikring blir satt under offentlig administrasjon

Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Silver mener regjeringens vedtak om å sette selskapet under offentlig administrasjon er et statlig overgrep mot pensjonskundene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag opplyste Finansdepartementet at Silver blir satt under offentlig administrasjon.

– Vi er sjokkert og forbannet. Statens vedtak om å sette Silver under administrasjon kaster rått og hensynsløst 20.000 pensjonskunder ut i stor og lang usikkerhet. Dette er et stygt maktovergrep fra regjeringen, sier Stig Grimsgaard Andersen, representant for aksjonærene i Silver Pensjonsforsikring.

Vedtaket om offentlig administrasjon medfører ikke at pengene forsvinner fra selskapet, heter det i en pressemelding fra Finansdepartementet.

"Pengene som er igjen i selskapet, skal fordeles på Silvers 20.000 kunder på en rettferdig måte", opplyser departementet som skriver at Finanstilsynet nå skal oppnevne et administrasjonsstyre som skal ivareta kundenes interesser best mulig.

Avviser påstander

Silver fikk dispensasjon fra å oppfylle kapitalkravene i november 2015, og fristen ble senere forlenget til 15. februar 2017. Onsdag ble det kjent at Finansdepartementet avslo en søknad fra Silver om ytterligere utsatt frist for å oppfylle kapitalkravene for livsforsikringsforetak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

"De nye reglene ble vedtatt i EU i 2009, og hovedtrekkene var kjent også forut for dette. Selskapene har dermed hatt over 8 år til å gjøre nødvendige tilpasninger til Solvens II-regelverket", skriver departementet i meldingen, der de tilbakeviser det de mener er en rekke påstander Silver har kommet med.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Silver har fått flere sjanser til å innhente kapital og finne løsninger som sikrer kundenes pensjoner. Det har de ikke klart, sier settestatsråd Sylvi Listhaug (Frp).

Les også: Silver tar staten til retten

Begjæring

Torsdag leverte Silver Pensjonsforsikring begjæring om midlertidig forbud mot statlig overtakelse til Oslo byfogdembete. I en pressemelding opplyser Silver at Byfogden besluttet å ta opp begjæringen til behandling og innkalte partene til rettsmøte i uke 10 eller 11.

– Når staten ikke engang viser kundene i Silver respekt ved å vente på en avgjørelse i rettsapparatet om en slik overtakelse vil være grunnlovsstridig, peker dette igjen på en stat som slett ikke ønsket noen løsning for selskapet, fortsetter Grimsgaard Andersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Listhaug sier Silver prøver å gi myndighetene skylden for at de har kommet i denne situasjonen som rammer deres kunder.

– Dette er helt og holdent Silvers ansvar som har lovet et produkt som selskapet ikke har hatt penger til å kunne innfri. Myndighetenes ansvar er å påse at forsikringsbransjen følger de lover, regler og krav som er fastsatt av Stortinget, sier Listhaug.

Les også: Silver nedringt av fortvilte pensjonskunder

– Må sette foten ned

– Grunnen til at vi må sette ned foten, er at selskapet kan tappes for penger de nærmeste årene, noe som betyr at de som er yngre i dag og kunder i selskapet, kan bli stående igjen med skjegget i postkassen den dagen de blir pensjonister, sier settestatsråd Sylvi Listhaug (Frp).

Eierne i Silver satt fredag kveld samlet for å vurdere situasjonen og mulige rettslige skritt.

– Vår oppgave har alltid vært å ta vare på kundene våre. Det vil fortsette. Hver eneste mulighet skal være uttømt før vi gir opp kampen. Det innebærer også nye rettslige skritt, sier Grimsgaard Andersen.