Disse egenskapene må du ha for å bli en god leder

En god leder har menneskekunnskap og selvinnsikt. Og dessuten evne til å fortelle historier som skaper bilder slik at alle de ansatte vet hvilken retning bedriften skal. Foto: Colourbox.com
En god leder har menneskekunnskap og selvinnsikt. Og dessuten evne til å fortelle historier som skaper bilder slik at alle de ansatte vet hvilken retning bedriften skal. Foto: Colourbox.com

Fortvil ikke - det kan læres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mona Evjens tips til ferske ledere

  • Hopp i det!
  • Ha tro på deg selv - for det har de som har gitt deg jobben.
  • Vær tro mot dine verdier og det du står for som menneske.
  • Tørre å ta upopulære avgjørelser.
  • Vær forberedt på at du kan oppleve ensomhet.

__________________________________________

Ruth Eva Gagliardi tips til ferske ledere

  • Skap en atmosfære av engasjement og tillit.
  • Vær fleksibel og klar til å hoppe på nye muligheter,
  • Se potensialet i teamet ditt. Gå bak og la de ansatte skinne.

Drømmer du om en lederstilling, men syns det er en litt skummel tanke at du skal sitte ved roret og være den som tar alle viktige avgjørelser?

Husk da at det er fullt mulig å lære å være en god leder.

- Som med alt annet er det lettere i starten dersom du har talent, men alle kan lære. I tillegg trenger du god utholdenhet, sier Mona Evjen.

Hun driver firmaet Comona, som tilbyr coaching og kursing av ledere. Evjen har også skrevet boken «Ny som leder».

Trenger selvinnsikt

Egenskaper det er godt å ha med seg inn i lederjobben, er ifølge Evjen handlekraft og vennlighet. En god porsjon selvinnsikt bør du også ha.

– Som leder må du for øvrig beherske god kommunikasjon. Du må kunne lytte og stille åpne spørsmål som gir mulighet for refleksjon, samt være i stand til å bruke inspirerende teknikker. Det innebærer for eksempel at du er en god historieforteller og på den måten skaper bilder av en ønsket framtid, sier hun.

Du må også ha grunnleggende menneskekunnskap og kunne vise empati.

Les også: Sjekk hvor ofte du bør bytte jobb for å få fart i karrieren

Trygg og tydelig

– Videre kjennetegnes en god leder ved at han eller hun er trygg nok på seg selv til å være tydelig, sier Evjen.

Hun mener noen av lederens viktigste oppgaver er å stille krav og å være tydelig på forventninger.

– Samtidig er en god leder anerkjennende, inspirerende, støttende og gir veileder og konstruktive tilbakemeldinger, sier hun.

Les også: Sju tabber som bremser karrieren din

Følger noen etter?

– Jeg pleier å sammenligne det å være leder med det å være på vei mot et mål. Hvis du ser deg bakover og ingen følger etter, er det bare en spasertur. Når noen følger etter deg, er du derimot en leder, sier Ruth Eva Gagliardi.

Hun er leder i Stamina Census og har bakgrunn innen organisasjonspsykologi.

Gagliardi er enig i at alle kan være ledere, men kanskje ikke på alle områder.

Selv om du er en kjempegod leder i et gruveselskap, kan du gjøre en dårlig jobb som leder i en annen virksomhet, sier hun.

Studer deg selv

Vil du bli leder, er det derfor viktig å starte med å finne ut hvor du passer inn.

Studer deg selv og se hvor du har dine evner og interesser.

– Finn dessuten ut hvor dine egenskaper og ferdigheter kan brukes, sier hun.

Vær bevisst på deg selv og dine verdier, for det er disse verdiene som blir et kompass som viser hvor du står i din lederrolle.

Husk for øvrig at alle ledere har vært ferske en gang, også de du ser opp til og anser som gode rollemodeller.

Les også: Møte gir jobb!

Ta i mot tilbakemeldinger

– Som ny leder må du ellers være litt modig og tørre å ta neste steg. Ha følehornene ute og ta i mot alle tilbakemeldinger du får – både de du hører og de du ser ved å studere folk rundt deg. Ser de ansatte engasjerte ut, er dette et godt tegn, sier hun.

Er du bevisst din egen rolle og modig nok til å ta i mot både ris og ros, vil du med tiden lære å bli en enda bedre leder.

– Vær dessuten klar over hva som er dine svakheter, som kan få deg til å falle, og din styrke, som du kan satse videre på, sier Gagliardi.

Hun anbefaler videre å finne gode mentorer blant dem som har vært ledere en stund.

– Det er også god hjelp å få i form av ledercoaching og ledertrening. Her lærer du mer om kommunikasjon og konflikthåndtering, sier hun.

Les også: CV som virker - heng ut «fiskekroker»

(Saken fortsetter under)

Vil du bli leder, er det derfor viktig å starte med å finne ut hvor du passer inn. Foto: Colourbox.com
Vil du bli leder, er det derfor viktig å starte med å finne ut hvor du passer inn. Foto: Colourbox.com

Bygg relasjoner

Det finnes mange teorier på hva som gjør at noen er gode ledere og andre ikke, men det perfekte svaret har man ifølge Gagliardi ikke funnet ennå.

– Det er imidlertid klart at det er en del egenskaper som er viktige. For det første trenger den gode lederen integritet og han eller hun må være tydelig. Lederen må dessuten kunne kommunisere med andre og forstå folk, så det å bruke tid på å bygge relasjoner er viktig, sier hun.

Ser du i planleggeren din at du bruker mye tid ved skrivebordet og lite på relasjonsbygging, er det fare for at du er på feil kurs.

– Lederen må videre være dyktig på området sitt og være en som de ansatte ser opp til. Han eller hun må også klare å lede arbeidsstokken gjennom forandringer, for mange kan føle at det blir utfordrende når mye er nytt, sier hun.

Les også: Glem søknad – tenk salgsbrev

Ikke glem resultatene

Sist, men ikke minst må lederen ha et fokus på resultater.

– Mangler du dette fokuset, vil ingen kunne se om noen måneder hva du faktisk har gjennomført som leder. Ideer og strategier er vel og bra, men ikke hvis resultatene uteblir, sier Gagliardi.

Les også:

– Det var et slag i magen. Jeg satt hjemme med en tre måneders baby

«Det er først når noen dukker opp og føkker med hjertet mitt at det går til helvete»

Det rammer alle kvinner. Hvorfor er det så tabu?

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:51 Tre menn bekreftet drept i London00:46 Mahomes førte Chiefs til første Superbowl siden Stenerud00:36 Fylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering00:18 Prins Harry: – Det var ikke noe annet alternativ23:47 Unge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30 Thorstvedt scoret i Genk-debuten23:14 Messi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58 Brennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57 Flere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48 Mann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41 Fransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38 De norske langt bak i europacupstorslalåm22:05 Nærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05 Thorstvedt scoret i Genk-debuten22:05 Mann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41 En mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25 Partitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50 Schiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45 Fire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25 21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24 DN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01 Keepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38 Van Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09 Terrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05 Tidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47 Regjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03 Eriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55 Frankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55 Lyon og Hegerberg avga poeng17:53 Finsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48 Ungarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45 Jarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44 Bilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum17:42 Reiten briljerte med to assist og mål da Chelsea knuste Arsenal17:36 Utviklingsministeren besøker Malawi17:32 Kubacki med andre hoppseier på rad17:19 Skjebneuke for Solberg-regjeringen17:17 Rashford ute flere uker med ryggproblemer17:16 Straffemiss fra Vardy da Leicester tapte16:32 Meghans far kritiserer paret16:20 Nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand16:19 Danmark tar enda et skritt mot kjempebru over Kattegat16:19 Tybring-Gjedde med ny bredside mot regjeringskolleger15:58 Island stoppet Portugal i EM, gunstig for Norge15:58 Brannen i kjemibygget på Blindern er slukket15:57 Merk deg datoene: Slik får du med deg årets heftigste stjerneskudd15:47 Politiet gir klarsignal for dusør i Hagen-saken15:31 Brann i kjemibygget på Blindern15:15 Fourcade i kanonform vant igjen – Christiansen på pallen15:10 Terrorsiktet kvinne kastet straks nikaben14:16 Noel ble for sterk for Kristoffersen14:13 Nordhus: Overbeviste myndighetene i oktober14:08 Bolsjunov sikret seieren på jaktstarten – Klæbo og Krüger på pallen13:38 Jente falt fra skiheis – luftambulanse på vei13:10 Israel bygger underjordisk forsvar ved grensen til Libanon12:50 Eckhoff holdt unna for konkurrentene og vant overlegent12:48 Døde ukrainere sendt hjem etter nedskytingen av fly12:31 Oransje farevarsel i Nordland – ventes svært mye regn11:59 Tåregass mot protest i Hongkong11:43 Johaug i ensom majestet til nok en verdenscupseier11:14 Tyskland: Libya må ikke bli et nytt Syria10:49 To menn tiltalt for drapsforsøk med hagle10:33 Nær 400 skadd under protester i Libanon10:12 Tidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner10:11 Hopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao09:04 Mor fikk problemer med bilen. Da lot hun sønnen kjøre den08:48 Redningspersonell: Nær 400 skadd under protester i Libanon08:46 Hopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao08:40 Innbruddstyv tatt på fersk gjerning i Porsgrunn – stupte ut av lukket vindu08:35 Minst 70 soldater drept i angrep i Jemen08:12 Full overtenning i bolighus i Roa på Hadeland08:10 Britiske medier: Dronningen har straffet Harry og Meghan hardt08:07 Bent Høie: – Du får hjelp, men det er ikke sikkert det er akkurat den hjelpen du hadde ønsket08:06 Spektakulær oppdagelse på Saturn: – Har omskrevet lærebøkene07:34 McGregor tilbake med et smell, knocket ut konkurrenten etter 40 sekunder07:16 Mann ranet i Trondheim, sju personer innbrakt06:40 Mexico har stanset migrantkaravane på vei mot USA06:39 Mann til sykehus etter knivstikking i Oslo06:13 Zuccarello-scoring sikret sterk hjemmeseier for Wild06:00 Dette skjer i dag05:47 Dette skjedde i natt05:31 Mann i retten tiltalt for tre drapsforsøk i Oslo i 201204:44 Fjøs og låve brant i Indre Salten04:20 Johnson vurderer å flytte Overhuset til York03:17 Kina bekrefter 17 nye virustilfeller03:04 Opprørsgeneral Haftar har ankommet Tyskland03:02 Politikvinne tiltalt for brudd på taushetsplikten02:45 Trumps advokater kaller riksrettstiltalen farlig02:14 Australsk reiseliv får millioner i skogbrannhjelp01:47 Lotteritilsynet ber Apple fjerne over 30 pengespill-apper01:17 Kjøttsentralen mister godkjenning etter flere regelbrudd00:42 Over 200 såret i sammenstøt i Libanon00:32 Ventura greide ikke å følge opp pangstart, misser cuten00:29 Ovetsjkin inn på tidenes topp-ti-liste med hattrick23:38 Celtic videre i cupen uten Ajer23:30 Minst 60 drept i rakettangrep i Jemen23:29 AZ Alkmaar tapte terreng i gullkampen23:16 Tøff dag for Thorsby og Sampdoria da Immobile herjet23:07 Casemiro tomålsscorer da Real Madrid slo Sevilla22:39 Kroatia til EM-semifinale etter thriller, Spania på god vei
Siste nytt
00:51VerdenTre menn bekreftet drept i London00:46SportMahomes førte Chiefs til første Superbowl siden Stenerud00:36NorgeFylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering00:18VerdenPrins Harry: – Det var ikke noe annet alternativ23:47NorgeUnge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30SportThorstvedt scoret i Genk-debuten23:14SportMessi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58SportBrennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57NorgeFlere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48NorgeMann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41VerdenFransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38SportDe norske langt bak i europacupstorslalåm22:05VerdenNærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05SportThorstvedt scoret i Genk-debuten22:05NorgeMann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41NorgeEn mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25PolitikkPartitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50PolitikkSchiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45PolitikkFire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25Norge21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24PolitikkDN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01SportKeepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38SportVan Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09NorgeTerrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05NorgeTidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47PolitikkRegjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03VerdenEriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55VerdenFrankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55SportLyon og Hegerberg avga poeng17:53NorgeFinsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48SportUngarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45SportJarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44NorgeBilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum17:42SportReiten briljerte med to assist og mål da Chelsea knuste Arsenal17:36NorgeUtviklingsministeren besøker Malawi17:32SportKubacki med andre hoppseier på rad17:19PolitikkSkjebneuke for Solberg-regjeringen17:17SportRashford ute flere uker med ryggproblemer17:16SportStraffemiss fra Vardy da Leicester tapte16:32VerdenMeghans far kritiserer paret16:20NorgeNekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand16:19VerdenDanmark tar enda et skritt mot kjempebru over Kattegat16:19NorgeTybring-Gjedde med ny bredside mot regjeringskolleger15:58SportIsland stoppet Portugal i EM, gunstig for Norge15:58NorgeBrannen i kjemibygget på Blindern er slukket15:57VerdenMerk deg datoene: Slik får du med deg årets heftigste stjerneskudd15:47NorgePolitiet gir klarsignal for dusør i Hagen-saken15:31NorgeBrann i kjemibygget på Blindern15:15SportFourcade i kanonform vant igjen – Christiansen på pallen15:10NorgeTerrorsiktet kvinne kastet straks nikaben14:16SportNoel ble for sterk for Kristoffersen14:13NorgeNordhus: Overbeviste myndighetene i oktober14:08SportBolsjunov sikret seieren på jaktstarten – Klæbo og Krüger på pallen13:38NorgeJente falt fra skiheis – luftambulanse på vei13:10VerdenIsrael bygger underjordisk forsvar ved grensen til Libanon12:50SportEckhoff holdt unna for konkurrentene og vant overlegent12:48VerdenDøde ukrainere sendt hjem etter nedskytingen av fly12:31NorgeOransje farevarsel i Nordland – ventes svært mye regn11:59VerdenTåregass mot protest i Hongkong11:43SportJohaug i ensom majestet til nok en verdenscupseier11:14VerdenTyskland: Libya må ikke bli et nytt Syria10:49NorgeTo menn tiltalt for drapsforsøk med hagle10:33VerdenNær 400 skadd under protester i Libanon10:12NorgeTidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner10:11SportHopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao09:04NorgeMor fikk problemer med bilen. Da lot hun sønnen kjøre den08:48VerdenRedningspersonell: Nær 400 skadd under protester i Libanon08:46SportHopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao08:40NorgeInnbruddstyv tatt på fersk gjerning i Porsgrunn – stupte ut av lukket vindu08:35VerdenMinst 70 soldater drept i angrep i Jemen08:12NorgeFull overtenning i bolighus i Roa på Hadeland08:10VerdenBritiske medier: Dronningen har straffet Harry og Meghan hardt08:07Helse og livsstilBent Høie: – Du får hjelp, men det er ikke sikkert det er akkurat den hjelpen du hadde ønsket08:06VerdenSpektakulær oppdagelse på Saturn: – Har omskrevet lærebøkene07:34SportMcGregor tilbake med et smell, knocket ut konkurrenten etter 40 sekunder07:16NorgeMann ranet i Trondheim, sju personer innbrakt06:40VerdenMexico har stanset migrantkaravane på vei mot USA06:39NorgeMann til sykehus etter knivstikking i Oslo06:13SportZuccarello-scoring sikret sterk hjemmeseier for Wild06:00NorgeDette skjer i dag05:47NorgeDette skjedde i natt05:31NorgeMann i retten tiltalt for tre drapsforsøk i Oslo i 201204:44NorgeFjøs og låve brant i Indre Salten04:20VerdenJohnson vurderer å flytte Overhuset til York03:17VerdenKina bekrefter 17 nye virustilfeller03:04VerdenOpprørsgeneral Haftar har ankommet Tyskland03:02NorgePolitikvinne tiltalt for brudd på taushetsplikten02:45VerdenTrumps advokater kaller riksrettstiltalen farlig02:14VerdenAustralsk reiseliv får millioner i skogbrannhjelp01:47NorgeLotteritilsynet ber Apple fjerne over 30 pengespill-apper01:17NorgeKjøttsentralen mister godkjenning etter flere regelbrudd00:42VerdenOver 200 såret i sammenstøt i Libanon00:32SportVentura greide ikke å følge opp pangstart, misser cuten00:29SportOvetsjkin inn på tidenes topp-ti-liste med hattrick23:38SportCeltic videre i cupen uten Ajer23:30VerdenMinst 60 drept i rakettangrep i Jemen23:29SportAZ Alkmaar tapte terreng i gullkampen23:16SportTøff dag for Thorsby og Sampdoria da Immobile herjet23:07SportCasemiro tomålsscorer da Real Madrid slo Sevilla22:39SportKroatia til EM-semifinale etter thriller, Spania på god vei
Populært