Disse egenskapene må du ha for å bli en god leder

En god leder har menneskekunnskap og selvinnsikt. Og dessuten evne til å fortelle historier som skaper bilder slik at alle de ansatte vet hvilken retning bedriften skal. Foto: Colourbox.com
En god leder har menneskekunnskap og selvinnsikt. Og dessuten evne til å fortelle historier som skaper bilder slik at alle de ansatte vet hvilken retning bedriften skal. Foto: Colourbox.com

Fortvil ikke - det kan læres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mona Evjens tips til ferske ledere

  • Hopp i det!
  • Ha tro på deg selv - for det har de som har gitt deg jobben.
  • Vær tro mot dine verdier og det du står for som menneske.
  • Tørre å ta upopulære avgjørelser.
  • Vær forberedt på at du kan oppleve ensomhet.

__________________________________________

Ruth Eva Gagliardi tips til ferske ledere

  • Skap en atmosfære av engasjement og tillit.
  • Vær fleksibel og klar til å hoppe på nye muligheter,
  • Se potensialet i teamet ditt. Gå bak og la de ansatte skinne.

Drømmer du om en lederstilling, men syns det er en litt skummel tanke at du skal sitte ved roret og være den som tar alle viktige avgjørelser?

Husk da at det er fullt mulig å lære å være en god leder.

- Som med alt annet er det lettere i starten dersom du har talent, men alle kan lære. I tillegg trenger du god utholdenhet, sier Mona Evjen.

Hun driver firmaet Comona, som tilbyr coaching og kursing av ledere. Evjen har også skrevet boken «Ny som leder».

Trenger selvinnsikt

Egenskaper det er godt å ha med seg inn i lederjobben, er ifølge Evjen handlekraft og vennlighet. En god porsjon selvinnsikt bør du også ha.

– Som leder må du for øvrig beherske god kommunikasjon. Du må kunne lytte og stille åpne spørsmål som gir mulighet for refleksjon, samt være i stand til å bruke inspirerende teknikker. Det innebærer for eksempel at du er en god historieforteller og på den måten skaper bilder av en ønsket framtid, sier hun.

Du må også ha grunnleggende menneskekunnskap og kunne vise empati.

Les også: Sjekk hvor ofte du bør bytte jobb for å få fart i karrieren

Trygg og tydelig

– Videre kjennetegnes en god leder ved at han eller hun er trygg nok på seg selv til å være tydelig, sier Evjen.

Hun mener noen av lederens viktigste oppgaver er å stille krav og å være tydelig på forventninger.

– Samtidig er en god leder anerkjennende, inspirerende, støttende og gir veileder og konstruktive tilbakemeldinger, sier hun.

Les også: Sju tabber som bremser karrieren din

Følger noen etter?

– Jeg pleier å sammenligne det å være leder med det å være på vei mot et mål. Hvis du ser deg bakover og ingen følger etter, er det bare en spasertur. Når noen følger etter deg, er du derimot en leder, sier Ruth Eva Gagliardi.

Hun er leder i Stamina Census og har bakgrunn innen organisasjonspsykologi.

Gagliardi er enig i at alle kan være ledere, men kanskje ikke på alle områder.

Selv om du er en kjempegod leder i et gruveselskap, kan du gjøre en dårlig jobb som leder i en annen virksomhet, sier hun.

Studer deg selv

Vil du bli leder, er det derfor viktig å starte med å finne ut hvor du passer inn.

Studer deg selv og se hvor du har dine evner og interesser.

– Finn dessuten ut hvor dine egenskaper og ferdigheter kan brukes, sier hun.

Vær bevisst på deg selv og dine verdier, for det er disse verdiene som blir et kompass som viser hvor du står i din lederrolle.

Husk for øvrig at alle ledere har vært ferske en gang, også de du ser opp til og anser som gode rollemodeller.

Les også: Møte gir jobb!

Ta i mot tilbakemeldinger

– Som ny leder må du ellers være litt modig og tørre å ta neste steg. Ha følehornene ute og ta i mot alle tilbakemeldinger du får – både de du hører og de du ser ved å studere folk rundt deg. Ser de ansatte engasjerte ut, er dette et godt tegn, sier hun.

Er du bevisst din egen rolle og modig nok til å ta i mot både ris og ros, vil du med tiden lære å bli en enda bedre leder.

– Vær dessuten klar over hva som er dine svakheter, som kan få deg til å falle, og din styrke, som du kan satse videre på, sier Gagliardi.

Hun anbefaler videre å finne gode mentorer blant dem som har vært ledere en stund.

– Det er også god hjelp å få i form av ledercoaching og ledertrening. Her lærer du mer om kommunikasjon og konflikthåndtering, sier hun.

Les også: CV som virker - heng ut «fiskekroker»

(Saken fortsetter under)

Vil du bli leder, er det derfor viktig å starte med å finne ut hvor du passer inn. Foto: Colourbox.com
Vil du bli leder, er det derfor viktig å starte med å finne ut hvor du passer inn. Foto: Colourbox.com

Bygg relasjoner

Det finnes mange teorier på hva som gjør at noen er gode ledere og andre ikke, men det perfekte svaret har man ifølge Gagliardi ikke funnet ennå.

– Det er imidlertid klart at det er en del egenskaper som er viktige. For det første trenger den gode lederen integritet og han eller hun må være tydelig. Lederen må dessuten kunne kommunisere med andre og forstå folk, så det å bruke tid på å bygge relasjoner er viktig, sier hun.

Ser du i planleggeren din at du bruker mye tid ved skrivebordet og lite på relasjonsbygging, er det fare for at du er på feil kurs.

– Lederen må videre være dyktig på området sitt og være en som de ansatte ser opp til. Han eller hun må også klare å lede arbeidsstokken gjennom forandringer, for mange kan føle at det blir utfordrende når mye er nytt, sier hun.

Les også: Glem søknad – tenk salgsbrev

Ikke glem resultatene

Sist, men ikke minst må lederen ha et fokus på resultater.

– Mangler du dette fokuset, vil ingen kunne se om noen måneder hva du faktisk har gjennomført som leder. Ideer og strategier er vel og bra, men ikke hvis resultatene uteblir, sier Gagliardi.

Les også:

– Det var et slag i magen. Jeg satt hjemme med en tre måneders baby

«Det er først når noen dukker opp og føkker med hjertet mitt at det går til helvete»

Det rammer alle kvinner. Hvorfor er det så tabu?

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:09 Oljeprisen opp nesten 15 prosent etter droneangrepet02:02 Utenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28 Rødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13 Trump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02 LO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27 Ung mann i god behold, påført stikkskader i Oslo23:21 Mellom-Amerika rammet av strømbrudd22:51 Flygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06 Mann påført stikkskader i Oslo21:37 20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25 Trump inviteres til Pyongyang20:55 Netanyahu lover å annektere bosetningene20:31 – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20 Arbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14 Bier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09 Medier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45 Cathrine Winnes er første kvinne i graven19:42 Norge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14 Mann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04 Dansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57 Mann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04 De døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23 Storstreik i amerikansk bilindustri10:17 Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03 Evakuerte i Olden får flytte tilbake10:02 Hovland nærmer seg golfens topp 10009:48 Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46 Zlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45 Johnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42 Oljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51 Uværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38 Meningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36 Oljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01 Økt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00 Dette skjer i dag06:00 Sjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55 Legemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35 Dette skjedde i natt05:33 Demokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30 Mohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03 Uværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34 Opposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27 Historisk maktskifte i Modum etter valget03:27 Analyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37 Flere omkomne i flyulykke i Colombia02:29 Knallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16 Helikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42 Valdresflye stengt på grunn av uværet00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget
Siste nytt
02:09VerdenOljeprisen opp nesten 15 prosent etter droneangrepet02:02NorgeUtenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28NorgeRødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13VerdenTrump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02NorgeLO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27NorgeUng mann i god behold, påført stikkskader i Oslo23:21VerdenMellom-Amerika rammet av strømbrudd22:51NorgeFlygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06NorgeMann påført stikkskader i Oslo21:37Norge20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25VerdenTrump inviteres til Pyongyang20:55VerdenNetanyahu lover å annektere bosetningene20:31Verden– Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20NorgeArbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14VerdenBier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09SportMedier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45Helse og livsstilCathrine Winnes er første kvinne i graven19:42PolitikkNorge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14VerdenMann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04PengerDansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57NorgeMann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04VerdenDe døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23PengerStorstreik i amerikansk bilindustri10:17PolitikkPolitiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03NorgeEvakuerte i Olden får flytte tilbake10:02SportHovland nærmer seg golfens topp 10009:48PolitikkErdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46SportZlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45VerdenJohnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42MakroøkonomiOljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51NorgeUværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38NorgeMeningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36VerdenOljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01NorgeØkt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeSjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55VerdenLegemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35NorgeDette skjedde i natt05:33VerdenDemokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30NorgeMohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03NorgeUværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34VerdenOpposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27NorgeHistorisk maktskifte i Modum etter valget03:27NorgeAnalyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37VerdenFlere omkomne i flyulykke i Colombia02:29SportKnallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16NorgeHelikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42NorgeValdresflye stengt på grunn av uværet00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget
Populært