Eiendomsmeglere rapporterer inn flere mistenkelige transaksjoner

Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge mener årsaken til økningen ikke er mer grums, men bedre rutiner.
Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge mener årsaken til økningen ikke er mer grums, men bedre rutiner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økokrim ser ofte at kriminelt utbytte investeres i eiendom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tall fra Økokrim viser at eiendomsmeglere stadig oftere melder fra om mistenkelige transaksjoner, melder Dagens Næringsliv (papirutgaven).

I 2016 rapporterte eiendomsmeglere inn 134 mistenkelige transaksjoner. Det er nesten tre ganger så mange rapporter som i 2015.

Arild Damsflora, avdelingsleder for finansiell etterretning i Økokrim, mener oppfølgingen av eiendomsmeglere har gitt resultater, og at det er tydelig at eiendomsmeglerne har gjort betydelige tiltak.

– Økokrim ser i mange straffesaker at deler av utbyttet i straffbare handlinger blir kanalisert til fast eiendom. Det er en betydelig fare for at også eiendom blir brukt til hvitvasking, sier han til Dagens Næringsliv.

Christian Vammervold Dreyer, sjef i Eiendom Norge, tror det terskelen for rapportering har blitt lavere blant eiendomsmeglere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har jobbet tett med Økokrim og Finanstilsynet de siste årene. Årsaken til økningen er ikke mer grums, men at rutinene er blitt endret slik at det sendes inn flere tips, sier Dreyer som understreker at tips ikke er det samme som at kjøper er skyldig i hvitvasking.

Les også:

Boligprisene fortsetter å stige

Eiendomsskatt kan omfatte annenhver eiendom i Oslo

Ville ikke selge til ti prosent over prisantydning, forventet å få langt over 20