Kraftig økning i salget av nye boliger

Per Jæger i Boligprodusentenes Forening la onsdag fram statistikk over nye boliger i 2016. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Per Jæger i Boligprodusentenes Forening la onsdag fram statistikk over nye boliger i 2016. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Salget av nyboliger i Norge økte med 15 prosent fra 2015 til 2016. I fjor ble det solgt nær 36.000 nye boliger, opplyser Boligprodusentenes Forening.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er leilighetsmarkedet som dominerer veksten og tar en stadig større andel av nyboligmarkedet. I fjor ble det solgt 25 prosent flere nye leiligheter enn året før, mens økningen var på 9 prosent for småhus. For eneboliger holdt salget seg stabilt.

Igangsettingen av nye boliger økte derimot ikke like mye som salget. Det ble igangsatt bygging av 31.278 boliger i 2016, en økning på 4 prosent fra 2015.

Særlig i Oslo, fylket der det ble solgt flest nye boliger i fjor, er behovet for flere boliger stort. Ifølge Boligprodusentenes Forening var det demografisk betingede boligbehovet for Oslo 6.700 nye boliger i fjor, mens det ble igangsatt drøyt 4.200 boliger.

– Oslo kommune må få opp farten og regulere mer til bolig. Plan- og bygningsetaten må tenke mer volum og mindre på smådetaljer i enkeltplaner, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.

– Jeg tror vi må se hen til befolkningsveksten som faktisk er i Oslo. Det er positivt at Oslo får bygget såpass mange boliger, men det er ikke positivt at Oslo-prisene går bananas, sier Jæger til DN.

Les også:

Leieboerforeningen: – Vanskelig leiemarked for lavlønte

Eksplosiv boligprisvekst bekymrer

– Vi må belage oss på høye renter fremover

Personvernpolicy