Leieboerforeningen: – Vanskelig leiemarked for lavlønte

<p>Trond Jacobsen (50) har lyst til å flytte tilbake til Moss, men det er vanskelig å finne en bolig han har råd til. Foto: NTB scanpix /privat</p>
Trond Jacobsen (50) har lyst til å flytte tilbake til Moss, men det er vanskelig å finne en bolig han har råd til. Foto: NTB scanpix /privat

– Jeg opplever det som veldig frustrerende. Det er tungt og vanskelig, sier Trond Jacobsen (50).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Historisk mange utleieboliger står tomme. Til tross for at boligprisene stiger, er 9000 utleieboliger i Norge annonsert på finn.no.

Men det betyr ikke at det er like lett for alle å finne en passende utleiebolig.

Statistisk sentralbyrås leiemarkedsundersøkelse for 2016 viser at en ettroms i Norge i snitt koster 6830 kroner i måneden. En toroms har en månedsleie på 8130 kroner. I byene med umiddelbar nærhet til Oslo er leieprisene høyere.

Lars Aasen, daglig leder i Leieboerforeningen, sier til ABC Nyheter at han har erfaring med at det også kan være utfordrende å komme seg inn på leiemarkedet:

– Ofte forstår jeg ikke hvordan folk er i stand til å finne seg et sted å bo, men heldigvis er det ikke mange som er bostedsløse i Norge, sier han til ABC Nyheter.

Mange lavlønte i leiemarkedet

Han forteller at det er mange lavtlønnede som befinner seg i leiemarkedet.

Lars Aasen er daglig leder i Leieboerforeningen. Foto: Kirsten Randers-Pehrsson
Lars Aasen er daglig leder i Leieboerforeningen. Foto: Kirsten Randers-Pehrsson

– Vi ser også at det er mange voksne mennesker som er nødt til å flytte sammen i bofelleskap på grunn av de høye leieprisene. Leiemarkedet er et marked for studenter, folk som ønsker å leie midlertidig og de som er vanskeligstilte og fattige. Disse gruppene merker helt klart de høye leieprisene, sier han.

Lars Aasen påpeker at det finnes støtteordninger som skal kompensere om man ikke har råd til et sted å bo.

– Det finnes støtteordninger som skal kompensere om du er fattig, men det er begrenset hva de bidrar med. Skal du søke statlig bostøtte, må du befinne deg under fattigdomsgrensen, sier han.

Les også: Eksplosiv boligprisvekst bekymrer

Vanskelig boligjakt

Trond Jacobsen (50) bor i Larvik. Nå har han lyst til å flytte tilbake til Moss. Han har bodd her før og trivdes godt.

Da Jacobsen bodde i Moss, jobbet han litt som bussjåfør. Det kunne han godt tenke seg å begynne med igjen. 50-åringen er trygdet, men har likevel mulighet til å tjene inntil 1G. Han kan betale 5.000-6.000 kroner i månedsleie.

Men det har ikke vært lett å finne en passende bolig. I helgen var han på visning på en hybel i Moss, men leien var høy og hybelen var heller ikke beboelig, ifølge Jacobsen.

50-åringen har brukt omlag seks måneder på å titte etter leiebolig i Moss, uten hell.

– Jeg opplever det som veldig frustrerende. Det er tungt og vanskelig. Jeg synes det er veldig kjedelig at det skal være sånn, sier Jacobsen til ABC Nyheter og legger til:
– Når det er vanskelig å komme seg inn på leiemarkedet, vil det være enda vanskeligere å komme seg inn på boligmarkedet.

Les også: Boligprisene til himmels, tyngre i leiemarkedet

Neste uke har Jacobsen planer om å reise til Moss og dele ut dette visittkortet til folk han møter - i håp om at noen kan hjelpe han å finne et sted å bo. Foto: Privat
Neste uke har Jacobsen planer om å reise til Moss og dele ut dette visittkortet til folk han møter - i håp om at noen kan hjelpe han å finne et sted å bo. Foto: Privat

Håper på napp gjennom bekjente

Jacobsen har nå bedt en kamerat om hjelp til å finne bolig.

– Jeg håper det er lettere når det går gjennom bekjente. Det kan jo hende han kjenner noen som vil leie ut, sier han og legger til:

– Jeg synes det er dumt at utleierne i Moss tar såpass høye leiepriser. Det fører nok til at mange utleieleiligheter står tomme.

Lars Aasen i Leierboligforeningen skjønner at det er vanskelig og krevende for Jacobsen å finne seg et sted å bo.

– Andre i hans posisjon er nødt til å redusere kravene til standard, og de må være villige til å flytte ut av de mest populære områdene. Det kan også også være en idé å flytte sammen med andre i bofelleskap, sier Aasen.

Jacobsen synes imidlertid ikke ideen om bofelleskap er særlig forlokkende:

– Du kan ikke basere livet ditt på å bo i kollektiv. Jeg har ikke lyst til det i det hele tatt.

Et kjapt søk på Finn.no 24. januar viser at det nå ligger 48 hybler og leiligheter ute til leie. Kun to av dem har en månedsleie under 5.000 kroner.

Les også:

Dyrest å leie bolig i Oslo

Dette må du gjøre om du skal leie bolig

Personvernpolicy