Nå kan du sjekke pensjonsgebyret ditt

Den som sparer til pensjon, bør sjekke hvor store gebyrer det er på spareordningen, mener Forbrukerrådet. Onsdag lanserer de den nye tjenesten Gebyrsjekken.
Den som sparer til pensjon, bør sjekke hvor store gebyrer det er på spareordningen, mener Forbrukerrådet. Onsdag lanserer de den nye tjenesten Gebyrsjekken. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sparer du til pensjon? Da bør du sjekke gebyrene på pensjonssparingen din, mener Forbrukerrådet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årlig betaler norske forbrukere 300 millioner i gebyr. Men med et enkelt tastetrykk kan den enkelte nå fjerne hele gebyret.

Onsdag lansere Forbrukerrådet sammenligningstjenesten «Gebyrsjekken» på Finansportalen.no, med både finansminister Siv Jensen (Frp) og forbrukerminister Solveig Horne (Frp) til stede.

Les også: Mange bør vurdere høyere aksjeandel på innskuddsordningen sin

Gebyrsjekken er Forbrukerrådets første versjon av en pris- og produkt-sammenligningsløsning for pensjonssparing.

Enkelte selskaper tar ikke administrasjonsgebyr i det hele tatt. Andre belaster sine kunder med inntil 4,5 prosent i gebyr.

– De unødvendige administrasjonsgebyrene tapper nordmenn for 300 millioner årlig, sier forbrukerdirektør Randi Flesland til Stavanger Aftenblad.

Les også: Offentlig tjenestepensjon er slett ikke så god som mange tror

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener det er på tide å stanse «gebyrfesten» og håper forbrukerne vil flytte sine pensjonsbevis til selskaper som ikke tar gebyr.

– Det er verdt å merke seg at en forskjell på bare ett prosentpoeng i årlige gebyrer kan spise 25 prosent av pensjonen din. For mange forbrukere kan hele avkastningen bli spist opp av administrasjonsgebyret alene, sier hun.

Bransjen selv har bekreftet tallene i gebyrsjekken, skriver NRK.

Kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge synes det er positivt med mer informasjon om pensjon og er enig i at det er lurt å samle pensjonskapitalbevisene på ett sted.

Fåne mener likevel det blir feil bare å legge vekt på pris.

– Noen produkter kan være dyrere fordi de inneholder mer, for eksempel forsikringsordninger mot valutasvingninger, sier han til NRK.