Stemmer/Penger:Jobbdoktor: Nå handler det om å oversette!

VÆR TYDELIG: Pass på at CV-en din ikke er spekket med stammespråk.
VÆR TYDELIG: Pass på at CV-en din ikke er spekket med stammespråk. Foto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Be en person som ikke jobber i samme bransje som deg om å hjelpe deg å oversette din CV. Ikke gi opp, for det er lys i enden av tunnelen!, skriver Vigdis Lamberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Vigdis Lamberg
Spaltist og daglig leder Karriereakademiet

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Møt Vigdis Lamberg:

Vigdis Lamberg har bistått arbeidsledige i jobbsøkprosesser i 14 år. Hun leder Metier Arbeid som har levert arbeidsmarkedstiltak til blant annet NAV Oslo og Akershus. Hun har bistått over 3000 personer på vei tilbake i arbeid. Hun har bl.a. etablert egne selskaper, undervist i markedsføringsfag, vært turistsjef, ledet medisinsk klinikk, drevet eiendomsutvikling, ledet Norgeskontoret for internasjonal virksomhet ... og vært arbeidsledig. Hun vil dele sin erfaring høstet gjennom mange år som leder og mentor med ABC Nyheters følgere.

Alle innlegg i jobbdoktor:

Unngå morgenkåpefella som jeg gikk i

Selg de bæra du har

Du er ikke en potet

Kart og kompass for korteste vei til jobb

Møte gir jobb

CV som virker - heng ut fiskekroker

Glem søknad - tenk salgsbrev

Sannhetens øyeblikk - intervjuet

Hva svarer du når du blir spurt om lønnsforventninger?

Nedbemanning - unngå å sende folk hjem til sofaen

Arbeidsmarkedstiltak fra Nav er et knapphetsgode. Heldigvis får flere arbeidsledige i Rogaland nå tilbud om kurset «Prosjektstyring» som Metier har holdt for Nav i Oslo og Akershus i 14 år. Kurset har gitt gode resultater = folk ut i arbeid. Nå ser jeg fram til å hjelpe arbeidsledige i Stavanger ut i jobb, men dessverre er det ikke alle som får plass på Navs kurs.

Derfor deler vi gjerne våre metoder for hva som hjelper våre kursdeltakere raskt tilbake i arbeid. Gitt at de følger oppskrifter, selvsagt!
For det krever endring av «mindset» og det sitter langt inne for ganske mange. Ikke gi opp, for det er lys i enden av tunnelen!

Les Vigdis sitt første innlegg: Unngå morgenkåpefella som jeg gikk i

Hva har du egentlig jobbet med?

Massiv nedbemanning i oljebransjen har sendt titusenvis av svært kompetente folk ut i arbeidsledighet. De slåss om de samme jobbene både i og utenfor oljebransjen – og da gjerne utlyste stillinger. Når man vet at kun 20% av ledige stillinger utlyses, får de fleste avslag ... eller hører ikke et pip i kjølvannet av søknader. Før du går videre: les de tidligere publiserte artikler under Jobb-doktor. Der får du de mest effektive tips og strategier for hvordan du skal vinne kampen om de ledige jobbene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les innlegget: Kart og kompass for korteste vei til jobb

Kort oppsummert kan man si at oppskriften vår inneholder tre hovedelementer:

  • Selg deg selv til de 80 prosent av arbeidsgivere som ikke annonserer ledige stillinger
  • Bli kvitt bransjeterminologien din.
  • Sørg for å formalisere din prosjekterfaring. Dette er kompetanse som er generell og lik for alle bransjer og etterspørres i ALLE bransjer.

De fleste av oss har vært i samme bransje i mange år og er omgitt av et «stammespråk». Dette drar vi gjerne med oss over i CV-en. I et samfunn der arbeidsoppgavene endrer seg raskt er det avgjørende at du evner å fri deg fra stammespråket. Det må rett og slett avlæres!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Få inn en idiot!

En framtredende reklameguru fortalte for noen år siden hva som var det mestvinnende reklamebyråets viktigste suksessfaktor: De sørget alltid for å ha en ikke-fagperson med seg i idèmøtene når nye reklamekampanjer skulle planlegges. «Få inn en idiot», var mantraet. En som ikke var farget av bransjeterminologi og forutinntatthet. Følg denne oppskriften du også. Be en person som ikke jobber i samme bransje som deg om å hjelpe deg å oversette din CV.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå ser vi at folk fra olje- og gassbransjen uten tvil er svært attraktive for bygg og anlegg, men de må hjelpes til å få «oversatt» stammespråket sitt til et språk som gjør kompetansen salgbar. Jeg har denne type samtaler daglig. Den kan gå slik:

– Hva har du jobbet med?

– Jeg har jobbet i oljebransjen

– Men hva har du gjort?

– Jeg har jobbet på plattform

– Men hva har du gjort?

– Jeg har jobbet med installasjoner

– Men hva har du faktisk jobbet med? Dykker? Vaktmester? Kokk? Kvalitetssikrer? HMS?

Etter et par timer er den nye CV-en på plass og den viser kanskje en kandidat som kan gå inn i andre bransjer i jobben som prosjektleder, kvalitetsansvarlig, innkjøper, planlegger, HMS-ansvarlig. analytiker etc. Husk at CVen må tilpasses hver eneste gang du sender den fra deg. Ikke glem å henge ut fiskekroker på side 1!

Mer om fiskekrok-filosofien min her: CV som virker - heng ut «fiskekroker»!


Debatt:

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere på e-post: stemmer@abcnyheter.no

Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg.

Maks 1000 ord.