Meny

Banker vil anbefale fondskonto, selv med nye skatteregler

Finansdepartementet vil tette skattehullet som er mellom fondskonto og direkteinvesteringer i aksjer og fond. Her representert med finansminister Siv Jensen (FRP). Foto: Fremskrittspartiet/ Flickr.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er i dag svært populært å spare i aksjer og fond via fondskonto, noe som skyldes gunstige skatteregler. Men hva bør du gjøre dersom forslaget fra Finansdepartementet om endringer i skattereglene for produktet blir vedtatt?

ABC Nyheter i samarbeid med Pengenytt . Les mer om samarbeidet her.

En fondskonto er et kombinert investerings- og forsikringsprodukt, og markedsføres under navn som Investeringskonto, Unit Link eller Ekstrapensjon.

Investeringer i fondskonto behandles skattemessig etter reglene for kapitalforsikringer, og ikke etter reglene som gjelder for andre aksjeinvesteringer (aksjonærmodellen og fritaksmetoden).

Det gjelder selv om forsikringselementet i avtalen er minimalt, og det reelt sett er snakk om en aksjeinvestering.

Skattefordelene til fondskonto i forhold til direkte sparing i aksjer og fond, er todelte.

For det første har du en utsatt skattefordel, i og med at du først skatter av gevinstene når du tar pengene ut av konto.

For det andre er skattesatsen lavere. I 2016 skattet du for eksempel kun 25 prosent av gevinster fra fondskonto, mot 28,75 prosent uten denne kontoen. I 2017 er satsene hhv 24 og 29,76 prosent.

Til gjengjeld får du ikke skjermingsfradrag ved bruk av fondskonto.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – følg Pengenytt på Facebook

Les også: Disse aksjene har ekspertene mest tro på i 2017

Vil tette skattehullet

Nå vil Finansdepartementet tette dette skattehullet fra og med inntektsåret 2018, og i slutten av oktober sendte de ut et forslag til nye regler. Høringsfristen er 1. februar 2017.

I høringsnotatet foreslås det følgende:

«Investering i aksjer og andre verdipapirer skal gjennom fondskonto skattlegges likt med investering i verdipapirfond, når forsikringselementet er lite. Forsikringselementet skal anses som lite når det ved investors død og/eller uførhet utbetales et forsikringstillegg som er mindre enn 50 prosent av gjenstående sparebeholdning på investeringskontoen.»

Les også: – Betryggende for norske pensjonssparere

I dag trenger du kun en forsikringsdekning på 101 prosent, noe som i praksis betyr at du kun betaler promiller av investeringsbeløpet i forsikringspremie for å få tilgang til denne skattesnille kontoløsningen.

Dersom forsikringselementet må utgjøre minst 150 prosent for at du skal få skattefordelene som er i dag, vil det bety en betydelig kostnadsøkning for produktet.

Les også: Slik bør du investere, gitt at du tror på stigende oljepris

Kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB. FOTO: DNB

«Game over» for fondskonto?

– Basert på den informasjonen som har kommet i høringsutkastet virker det som om fondskonto blir et dårlig alternativ for sparere i aksjefond og enkeltaksjer fra 2018. 150 prosent forsikringsdekning vil nok koste for mye til at det er gunstig for kundene å fortsette, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB til Pengenytt.

Han anslår at rundt 60.000 har fondskonto gjennom DNB i dag.

Daglig leder i Nordnet, Anders Skar, er stort sett enig:

– Et forsikringselement på 150 prosent vil selvfølgelig koste mer enn 101 prosent som i dag. Vi undersøker hva dette betyr i økte premier for kundene, men det er vel åpenbart at enkelte ikke vil ønske å betale den økte premien for å beholde en lavere skattesats, sier han, og legger til:

– Om kundene vil si opp sin fondskonto, avhenger i tillegg av hvordan den endelige utformingen av regjeringens nye forslag til aksjesparekonto ser ut. Det kan for eksempel være at utsatt skatt på mottatt utbytte og investeringer utenfor EU/EØS blir en fordel for fondskonto, som verken tradisjonell aksje- og fondskonto eller den nye aksjesparekontoen har. Men generelt er det vel liten tvil, den foreslåtte skatteskjerpelsen på fondskonto vil gjøre produktet mindre attraktivt enn det er med dagens skatteregler.

Les også: Dette er Folketrygdfondets norske favorittaksjer

– Forsikringsprisen blir for høy

Kommunikasjonssjef i Storebrand, Bjørn Erik Sættem, tolker høringsuttalelsen fra Finansdepartementet dithen at det vil være mulig å videreføre fondskonto med forsikringselement under 150 prosent fremover, men med endrede skatteregler.

– Storebrand vil neppe tilby fondskonto med forsikringselement på 150 prosent av saldo eller mer, selv om skattereglene vil bli gunstige for sparedelen i et slikt produkt. Ved et så høyt forsikringselement vil forsikringsprisen bli for høy for de fleste kunder, og den vil øke betydelig med alderen på den forsikrede, sier Sættem.

Kommunikasjonssjef Bjørn Erik Sættem i Storebrand. FOTO: Taral Jansen

Han legger likevel til at selv med denne skatteskjerpelsen vil fondskonto være Storebrands anbefalte løsning for langsiktig sparing

– Alle trender i markedet peker i retning av at kunder ønsker kombinasjonsprodukter, det vil si en miks av renter og aksjer, og mange ønsker nedtrappende aksjeandel med alderen. Fondskonto er godt egnet for slike kunder. I en fondskonto kan vi også inkludere aktivaklasser som renter, private equity, eiendom med mer, noe som gir en god risikospredning, sier Sættem i Storebrand.

Les også: Dette er kombinasjonsfondene som tar mest og minst betalt for aksjeforvaltningen

Flere vil fortsette å anbefale produktet med lav forsikringsdekning

Både Nordea, Danske Bank og Gjensidige opplyser til Pengenytt at fondskonto fortsatt vil være attraktivt for noen av deres kunder, selv med de endringene som er foreslått.

– Vår oppfatning er at fondskonto med den foreslåtte beskatningen fortsatt vil fremstå som et attraktivt, og ikke minst fleksibelt produkt for kundene, sier pressesjef Christian Steffensen i Nordea.

– Det er til forbrukernes beste å ha flere gode sparealternativer, og fondskonto vil fortsatt være et godt produkt for langsiktig sparing. Vi er imidlertid bekymret for at Finansdepartementets forslag virker kompliserende. Tanken med lik skattelegging er god, men når kompleksiteten i produktene gang på gang økes er det lite kundevennlig, sier Bjørn Holli, administrerende direktør i Danica Pensjon.

– Det er ikke avklart hvordan det nye regelverket blir, så vi vil i første omgang avvente endelig utforming av reglene. Vi regner imidlertid med at vi fortsatt vil anbefale fondskonto for kunder som har sparebehov som passer for denne løsningen, sier kommunikasjonssjef Christian H. Haraldsen i Gjensidige.

Les også: Finanstilsynet advarer mot kombinasjonsfond

Fondskonto eller aksjesparekonto?

Som Anders Skar i Nordnet nevnte tidligere ble det foreslått en ny aksjesparekonto i Statsbudsjettet for 2017. Det store spørsmålet blir derfor hva kundene bør velge fremover, og om fondskontokundene bør vurdere den nye aksjesparekontoen.

– Fondskonto har vært populær på grunn av den utsatte skattefordelen og den langt enklere skatterapporteringen. Dersom aksjesparekonto gir mange av de samme fordelene, men uten et forsikringselement, er det selvsagt at mange av våre kunder vil vurdere dette alternativet, sier Anders Skar.

Han tror at mange vil benytte anledningen til å flytte over pengene fra tradisjonell aksje- og fondskonto til aksjesparekonto skattefritt i den skisserte overgangsperioden.

– Den nye aksjesparekontoen vil har egenskaper som gjør den mer fleksibel enn de «gamle» produktene, slik de to forslagene nå ser ut, sier Vidar Korsberg Dalsbø i DNB.

Storebrand opplyser at de er i full gang med å vurdere det kommersielle grunnlaget for å lansere en aksjesparekonto i 2017, men at de avventer endelig regelverk.

De oppfordrer samtidig regjeringen til å se regelverket for fondskonto og aksjesparekonto i sammenheng, og at det kommer samtidig.

– Det kan bli forvirrende for norske sparere å ha tre spareordninger å velge mellom, sier Sættem.

Les også: Historisk svak krone: Har ditt aksjefond valutasikring?

Finansdepartementet vil ikke gi forklaringer foreløpig

Høringsuttalelsen har for øvrig skapt litt forvirring, og tolkes på litt forskjellige måter av bankene. Likevel vil ikke Finansdepartementet svare på spørsmål før høringsfristen er utløpt.

– Forslaget om endringer i skatteregler for fondskontoer er nå på høring. Under høringsprosessen er det viktig at alle høringsinstanser og andre har lik informasjon. Departementet vil derfor ikke gi ytterligere forklaringer eller fortolkninger av forslaget når høringen pågår, opplyser seniorrådgiver Kristina Tagmatarchi Storeng i Finansdepartementet til Pengenytt.

– Hvordan skattlegging skal gjennomføres for fondskontoer med henholdsvis lite og stort forsikringselement, er det nærmere redegjort for i høringsnotatet. Skulle det på enkelte punkter være uklarheter eller behov for annen regulering, vil vi ta stilling til dette etter at høringen er gjennomført, legger hun til.

Les også:

DNB har lansert et tilsynelatende billig pensjonsspareprodukt, men…

Øystein Olsen: Det vi trenger minst er negative overraskelser

Saken er først publisert på Pengenytt.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:46 Heiberg feiret livet med 80-årsfest: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28 Nasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26 Fengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25 Guardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11 Ny leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10 Tre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00 Dette skjer i dag05:55 Sri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55 Sjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52 Full innsats mot skogbrannen i Sokndal – 6.000 mål brent ned05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kims tog på vei mot Vladivostok05:22 Krav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00 Ropstad varsler et tydeligere KrF04:50 Raymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46 New Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10 «Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08 Bondevik: Alle norske barn av IS-krigere må hentes hjem03:56 Flere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53 Pavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35 Ytre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02 Guardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02 Netanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51 Mexico har returnert 15.000 migranter02:33 Telegraph: May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16 Forsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41 Barcelona nærmere seriegull etter seier01:40 Kurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25 Protesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00 36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52 17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32 Sokndal skole stengt etter storbrann00:31 Brasils ekspresident får redusert straff00:06 Afrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05 Ektepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48 Ordfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28 USA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09 Skogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08 Eriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08 Økende skogbrannfare på Vestlandet22:42 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33 Alvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01 Saudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56 Byfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57 Innbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53 Skogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13 Egypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01 Medier: Biden starter valgkampen torsdag19:59 Sjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59 Marte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47 – En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43 Kushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17 Oslo Børs opp på første handledag etter påske18:16 RBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32 Erna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26 Resett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01 – Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46 Ropstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39 Trump klar for ny tur til Europa16:23 FN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16 Nord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52 Norsk-tamiler redde for å reise hjem15:35 Sri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10 Saudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10 Twitter tredoblet overskuddet14:56 Flere bøker gis ut, men færre selges14:55 De Bruyne mister United-kampen14:34 To hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31 Venter milliardunderskudd i Norwegian14:28 Turistene rømmer Sri Lanka14:09 Mobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54 Trump møter dronning Elizabeth13:53 Ønsker kraftig poengstraff for rasisme13:52 Amundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43 Gerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42 Over 50 savnet i gruve i Myanmar13:30 Tor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12 IS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55 Klare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43 Indias statsminister avla stemme12:42 Europa kvitter seg med gjeld12:42 Macron skal presentere reformer12:33 Aksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32 Mann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10 Trond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00 Solskjær: – Spillerne har det vondt11:44 Eksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36 Tom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20 Kristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12 – Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59 NHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33 Forsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25 Kasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24 Kvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01 Ble antatt før noen hadde lest manuset
Siste nytt
06:46SportHeiberg feiret livet med 80-årsfest: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28VerdenNasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26VerdenFengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25SportGuardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11NorgeNy leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10NorgeTre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00NorgeDette skjer i dag05:55VerdenSri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55VerdenSjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52NorgeFull innsats mot skogbrannen i Sokndal – 6.000 mål brent ned05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenKims tog på vei mot Vladivostok05:22VerdenKrav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00NorgeRopstad varsler et tydeligere KrF04:50NorgeRaymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46VerdenNew Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10Verden«Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08NorgeBondevik: Alle norske barn av IS-krigere må hentes hjem03:56NorgeFlere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53VerdenPavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35VerdenYtre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02SportGuardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02VerdenNetanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51VerdenMexico har returnert 15.000 migranter02:33VerdenTelegraph: May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16NorgeForsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41SportBarcelona nærmere seriegull etter seier01:40NorgeKurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25VerdenProtesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00Norge36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52Verden17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32NorgeSokndal skole stengt etter storbrann00:31VerdenBrasils ekspresident får redusert straff00:06VerdenAfrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05NorgeEktepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48NorgeOrdfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28VerdenUSA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20NorgeSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09NorgeSkogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08SportEriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08NorgeØkende skogbrannfare på Vestlandet22:42PolitikkSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33VerdenAlvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01VerdenSaudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56NorgeByfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57SportInnbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53NorgeSkogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13PolitikkEgypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01PolitikkMedier: Biden starter valgkampen torsdag19:59SportSjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59NorgeMarte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47Verden– En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43PolitikkKushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17PengerOslo Børs opp på første handledag etter påske18:16SportRBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32PolitikkErna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26PolitikkResett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01Penger– Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46PolitikkRopstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39PolitikkTrump klar for ny tur til Europa16:23PolitikkFN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16PolitikkNord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52VerdenNorsk-tamiler redde for å reise hjem15:35VerdenSri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10VerdenSaudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10KulturTwitter tredoblet overskuddet14:56KulturFlere bøker gis ut, men færre selges14:55SportDe Bruyne mister United-kampen14:34NorgeTo hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31PengerVenter milliardunderskudd i Norwegian14:28ReiseTuristene rømmer Sri Lanka14:09NorgeMobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54PolitikkTrump møter dronning Elizabeth13:53SportØnsker kraftig poengstraff for rasisme13:52PolitikkAmundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43NorgeGerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42VerdenOver 50 savnet i gruve i Myanmar13:30SportTor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12VerdenIS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55PengerKlare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43PolitikkIndias statsminister avla stemme12:42PengerEuropa kvitter seg med gjeld12:42PolitikkMacron skal presentere reformer12:33NorgeAksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32NorgeMann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10PolitikkTrond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00SportSolskjær: – Spillerne har det vondt11:44VerdenEksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36SportTom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20SportKristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12Verden– Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59SportNHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33NorgeForsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25PolitikkKasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24VerdenKvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01KulturBle antatt før noen hadde lest manuset
Populært