Stemmer/Penger:

Spar tusener på økonomiske forsetter

Forbrukerøkonom Slije Sandmæl oppfordrer til sunn økonomi i 2017.
Forbrukerøkonom Slije Sandmæl oppfordrer til sunn økonomi i 2017. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Planer om et nytt og sunnere liv er et vanlig nyttårsforsett, men hva er egentlig en sunn økonomi?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Silje Sandmæl
Forbrukerøkonom i DNB

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Nytt år byr på nye muligheter, og mange av oss brukte romjula til å legge planer for det kommende året. Årsskiftet er som kjent en populær tid for å kvitte seg med uvaner: vi skal kutte ut røyk og snus, trene mer og spise sunnere.

Når det gjelder økonomien vår står det imidlertid ikke like godt til med planleggingen for mange av oss. Nærmere syv av ti nordmenn har ingen økonomiske nyttårsforsetter, viser undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB. Samtidig er det mange av oss som ønsker at vi hadde mer å rutte med.

Ved å gjøre små endringen som å bli mer bevisst i forhold til eget pengebruk kan gjøre vesentlige endringer for lommeboken. Ved å ta grep med økonomien din i det nye året kan du faktisk spare flere tusen kroner. Derfor bør du sette av litt tid nå til å sette opp dine økonomiske nyttårsforsetter.

Skaff deg oversikt

Kontroll er nøkkelen til bedre råd i 2017. For å kunne realisere de økonomiske forsettene gjelder det først og fremst å få oversikt over økonomien. Hva bruker du egentlig pengene dine på? For å kartlegge pengebruken kan du logge inn i nettbanken for å se hva du har brukt penger på de siste månedene. Her vil nok mange få seg en ubehagelig overraskelse, men dette betyr jo også at potensialet er der for å gjøre endringer.

Les også: Slik sparer du penger på klesposten

Prioriter pengebruken

Hva ønsker du å bruke pengene dine på? Prioritering er et nøkkelord for å få en sunnere økonomi. Når du har fått oversikt over hva pengene dine går til er det lettere å skrelle bort unødvendige utgifter og stokke om på økonomien. På denne måten kan du få frigjort store summer.

Sett opp budsjett

Etter å ha kuttet ned på utgifter og kartlagt det nye forbruket ditt i 2017 er det på tide å sette opp et budsjett. På denne måten får du noe fast å forholde deg til gjennom måneden. Husk å sette av en egen post til sparing.

Les også: Økning av uføre med lav inntekt

Dine sparemål 2017

For å motivere deg til å få en sunnere økonomi i det nye året bør du sette deg konkrete sparemål. Det er enklere å spare hvis man har en gulrot i enden. På denne måten får du også oversikt over hvor mye penger du må sette av for å nå målet og hvor du skal plassere dem. Opprett gjerne en månedlig spareavtale med et fast beløp som trekkes fra konto, -gjerne dagen du før lønn.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden