– Det blir mye tøffere i årene som kommer

<p>– Hvis vi tviholder på å gjøre ting på den måten vi gjør i dag, så kommer vi ikke til å fikse det, advarer Spekter-leder Anne-Kari Bratten.</p>
– Hvis vi tviholder på å gjøre ting på den måten vi gjør i dag, så kommer vi ikke til å fikse det, advarer Spekter-leder Anne-Kari Bratten. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Det er veldig få som kan regne med å jobbe i den samme bedriften hele livet. Gullklokkens tid er forbi, sier Spekter-leder Anne-Kari Bratten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et nyttårsintervju med E24 advarer hun norske arbeidstagere og bedriftsledere som ikke er villige til å omstille seg.

– Vi skal være sikre på at hvis vi tviholder på å gjøre ting på den måten vi gjør i dag, så kommer vi ikke til å fikse det, påpeker Spekter-lederen.

Hun mener nordmenn ikke har tatt inn over seg at det vil bli betydelig strammere i årene som kommer, og at offentlige midler ikke er svaret på fremtidens utfordringer.

– Vi må alle sammen forberede oss på at det blir mye tøffere i årene fremover, advarer Anne-Kari Bratten.

Les også: LO spår dramatiske endringer i norsk arbeidsliv

Folk vil jobbe til de er 66 år, men flere går av før

Nordmenn har fått mindre å rutte med

– Ganske krevende

Samtidig oppfordrer hun arbeidstagere om å ta mer ansvar for seg selv, og tenke strategisk i valg av yrke og utdanning.

– Det hjelper ikke at arbeidstakere kjemper for rettigheter som forplikter arbeidsgivere til å tilrettelegge for oss, når den arbeidsgiveren kanskje ikke er der om ti år, sier Spekter-lederen til E24.

Svaret på fremtidens utfordringer mener hun ligger i å få flest mulig i arbeid, mest mulig arbeid, lengst mulig arbeid, med riktig kompetanse.

– Vi er på et tidspunkt der vi egentlig behøver å øke produktiviteten blant dem som jobber, samtidig som vi jobber for å integrere store grupper som tradisjonelt har lav produktivitet, i arbeidslivet. Dette er ganske krevende, mener Anne-Kari Bratten.

Les også: Støre forutsetter at Høyesterett følger EU-lovverket i arbeidslivsspørsmål

Flere mener at arbeidslivet går i en autoritær retning

Sentralbanksjef spår bedre økonomi i 2017

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden