DNB-sjef advarer mot usunn vekst i forbrukslån

Konsernsjef i DNB Rune Bjerke sier han er bekymret for økningen i nordmenns forbruksgjeld. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Konsernsjef i DNB Rune Bjerke sier han er bekymret for økningen i nordmenns forbruksgjeld. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

DNB-sjef Rune Bjerke sier veksten i forbrukslån har vært for høy de siste årene og vil ha strengere regler. Samtidig har DNB 30 prosent av markedet for kredittkort, skriver Dagens Næringsliv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Veksttakten er høyere og markedsføringen mer aggressiv enn det som er vanlig i finansbransjen for øvrig. Det er nødvendig at bransjen går sammen for å se på en ny bransjestandard. Det kan være behov for nye retningslinjer, sier Bjerke til avisen.

Rundt 60 prosent av markedet er kredittkort og resten er øvrige forbrukslån, ifølge Finanstilsynet. DNB er størst på kredittkortgjeld i Norge med cirka 30 prosent markedsandel. Bjerke sier DNB nå går gjennom markedsføringen for kredittkort og forbrukslån for å se om den har vært «i overkant tydelig».

Les også: Finanstilsynet vil stramme inn lånepraksis

Bank2-gründer Jon Harald Nordbrekken mener DNB bruker små banker som skyteskive i debatten om forbrukslån.

– De store bankene, som DNB, gjemmer seg bak de små forbrukslånsbankene. De store bankene låner ut betydelige summer i kredittkortgjeld, sier Nordbrekken til Dagens Næringsliv.

Les også: Forbrukerrådet: – Altfor enkelt å få forbrukslån

Den kraftige veksten av forbrukslån fører også til en økning i gjeldsproblemer. Tidligere i måneden meldte politidirektoratet at namsmannen har blitt spurt om å tvangsinnkreve gjeld 360.000 ganger i år, en dobling på ti år.