Meny

DNB-sjef advarer mot usunn vekst i forbrukslån

Konsernsjef i DNB Rune Bjerke sier han er bekymret for økningen i nordmenns forbruksgjeld. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DNB-sjef Rune Bjerke sier veksten i forbrukslån har vært for høy de siste årene og vil ha strengere regler. Samtidig har DNB 30 prosent av markedet for kredittkort, skriver Dagens Næringsliv.

– Veksttakten er høyere og markedsføringen mer aggressiv enn det som er vanlig i finansbransjen for øvrig. Det er nødvendig at bransjen går sammen for å se på en ny bransjestandard. Det kan være behov for nye retningslinjer, sier Bjerke til avisen.

Rundt 60 prosent av markedet er kredittkort og resten er øvrige forbrukslån, ifølge Finanstilsynet. DNB er størst på kredittkortgjeld i Norge med cirka 30 prosent markedsandel. Bjerke sier DNB nå går gjennom markedsføringen for kredittkort og forbrukslån for å se om den har vært «i overkant tydelig».

Les også: Finanstilsynet vil stramme inn lånepraksis

Bank2-gründer Jon Harald Nordbrekken mener DNB bruker små banker som skyteskive i debatten om forbrukslån.

– De store bankene, som DNB, gjemmer seg bak de små forbrukslånsbankene. De store bankene låner ut betydelige summer i kredittkortgjeld, sier Nordbrekken til Dagens Næringsliv.

Les også: Forbrukerrådet: – Altfor enkelt å få forbrukslån

Den kraftige veksten av forbrukslån fører også til en økning i gjeldsproblemer. Tidligere i måneden meldte politidirektoratet at namsmannen har blitt spurt om å tvangsinnkreve gjeld 360.000 ganger i år, en dobling på ti år.

Privatøkonomi
Populært