Nav-rapport: Flere fattige i Norge

LAV INNTEKT: Et økende antall barnefamilier går nå under kategorien fattig. Tilbud som Fattighuset gir blant annet vekk gaver til småbarnsfamilier som selv ikke har råd.
LAV INNTEKT: Et økende antall barnefamilier går nå under kategorien fattig. Tilbud som Fattighuset gir blant annet vekk gaver til småbarnsfamilier som selv ikke har råd. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny Nav-rapport viser at det er en økning i andelen mennesker under 30 år med lav inntekt, og at forskjellene blant folk blir større.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Nav-rapporten «Fattigdom og levekår i Norge 2016», kommer det fram at det er arbeidsledigheten som først og fremst gir økning i andelen mennesker med lav inntekt under 30 år, skriver VG.

Andelen med vedvarende lavinntekt har økt fra 7,7 prosent til 9,0 prosent i en treårsperiode – målt mot EUs fattigdomsgrense. Det er også en vekst i andelen med lav inntekt blant enslige forsørgere og i barnefamilier.

– Økningen i forskjellene har vedvart helt siden finanskrisen. Spesielt bekymringsfullt er det at mange under 30 år har fått det tøffere økonomisk. Ledigheten og den økte innvandringen er hovedforklaringen. Det er der vi må sette inn støtet, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

Les også: Økning av uføre med lav inntekt

Teamet bak rapporten mener «det er sannsynlig at tendensen til økte forskjeller mellom aldersgruppene vil vedvare, både som følge av den internasjonale utvikling og demografiske forhold, men også fordi lavkonjunkturen vil ramme ungdom».

Forskjellene blir større blant annet på grunn av økte kapitalinntekter, blant annet på grunn av «en betydelig økning i realformuen på grunn av vekst i boligprisene».

Les også: Færre pensjonister på lavinntekt