Kraftig oppgang i nordmenns forbruk

Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Nordmenns forbruk gikk kraftig opp fra september til oktober, viser sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Likevel er trenden negativ.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Veksten i omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene, som omsatte 0,9 prosent mer enn i september, var større enn mange ventet på forhånd.

– Vi anslo en oppgang på 0,2 prosent, mens Reuters anslo en oppgang på 0,4 prosent. Dette var mer enn ventet, sier Kyrre Aamdal fra DNB Markets.

Butikker med salg av klær, sko, tekstiler og utstyrsvarer bidro særlig til denne økningen, og omsetningsvolumet i denne gruppen steg med 1,6 prosent. Salget i dagligvarebutikkene og salg av mat og drikke viser derimot en nedgang i samme periode.

Varekonsumet i husholdningene gikk tilsvarende opp med 0,6 prosent. SSB trekker særlig fram en økning i konsumet av klær og sko som en vekstdriver.

Trenden peker imidlertid fortsatt nedover. Totalt har varekonsumindeksen gått ned med 0,3 prosent i løpet av de siste tre månedene.

– Utviklingen den siste tiden har pekt i retning av svakere vekst i aktiviteten enn Norges Bank har anslått, noe som isolert vil trekke i retning av lavere renter. Men kronen er fortsatt svak, og boligprisveksten høy. Vi tror fortsatt Norges Bank vil mene at renten bør ligge i ro også i tiden fremover, sier Aamdal

Les også:

Nordmenns høye gjeld uroer Norges Bank

Medier stiller spørsmål ved Trumps økonomi og gavmildhet

Eksperter tror innstramming av boliglånsregler kan få uheldige konsekvenser

Personvernpolicy