Arild Grande: – Solveig Horne må gjøre jobben sin

<p>Arild Grande fra Arbeiderpartiet ønsker innstramninger i regelverket for markedsføring av forbrukslån.</p>
Arild Grande fra Arbeiderpartiet ønsker innstramninger i regelverket for markedsføring av forbrukslån. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix / NTB scanpix

Arild Grande (Ap) mener Solveig Horne (Frp) har gjort lite for å unngå at folk setter seg i ekstremt vanskelige situasjoner når de tar opp store lån uten sikkerhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Stoltenberg-regjeringen la fram forslag om et gjeldsregister som kunne begrenset omfanget av gjeldsproblemer, men det ble trukket tilbake av den «blåblå» regjeringen. Det har tatt tre år før de snakker om det, og nå har de somla bort mange år hvor man kunne hjulpet mange. Det går altfor sakte, sier stortingsrepresentant Arild Grande til ABC Nyheter.

Forbrukerrådet sa tidligere denne uken at de var bekymret for nordmenns økende gjeld, og at det er altfor enkelt å få forbrukslån i dag.

Lånebyrden som forbruksgjelden utgjør for nordmenn er mer enn doblet siden 2008. Da var den på 5 prosent, i 2016 utgjør den 12 prosent, skriver VG. Antallet inkassosaker fra kredittkort og forbrukslån har steget med 30 prosent ifølge avisen.

– Vi mener at det er viktig at statsråden gjør jobben sin med tanke på gjeldsproblemene som øker for mange. Mange mennesker kunne vært spart for å bli satt i en livssituasjon med store økonomiske problemer dersom Solberg-regjeringen ikke hadde somlet med dette, sier Grande.

– Solveig Horne må gjøre jobben sin og bidra til at flere unngår luksusfellen.

Les også: Forbrukerrådet: – Altfor enkelt å få forbrukslån

Nordmenn har 90 milliarder kroner i forbrukslån

En rapport fra forbruksforsknings-instituttet SIFO viser at 11 prosent av husholdningene i Norge ikke har noe økonomisk spillerom. Det betyr at man kanskje klarer å betale regningene, men det finnes ingenting til overs, og heller ingen trygghet i oppsparte midler.

– Det som gjør oss mest utsatt nå, er helt klart forbrukslånene, som ligger på toppen av andre lån. Per første kvartal hadde private husholdninger 90 milliarder kroner i forbrukslån, på toppen av 3.500 milliarder i gjeld, primært boliglån. Disse tallene har aldri vært så høye før, sier forsker Christian Poppe til NTB.

Les kommentar: Gjeldsregister - et viktig tiltak mot økonomisk selvskading

Vil ha gjeldsregister fra neste høst

Horne har sagt at hun vil ha et gjeldsregister på plass neste år.

Politisk rådgiver Ronny Røste (Frp) i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Politisk rådgiver Ronny Røste (Frp) i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Grande har rett i at vi har brukt tid på å finne en god innretning som muliggjør at private aktører kan samle inn informasjon og formidle den videre til et kredittforetak, samtidig som vi sikrer at personvernet ivaretas på en god måte, sier politisk rådgiver i barne- og likestillingsdepartementet Ronny Røste til ABC Nyheter.

– Det viktigste er at det kommer nå, og det er et viktig verktøy for bankene og finansforetak når de skal utstede kreditt.

Røste sier at registeret blir et verktøy som hjelper dem med å foreta en mer korrekt kredittvurdering av den enkelte kunde ved at de får oversikt over hvor mye kredittgjeld kunden har fra før.

Han er ikke enig med Grande i at de har gjort lite for å unngå at folk tar opp store lån uten sikkerhet.

– Vi har ikke sittet stille slik Grande antyder. Det viktigste vi har gjort er det forebyggende arbeidet i skolen og gjeldsregisteret. I tillegg har vi fått en utredning om markedsføring av kreditt for å se hva vi kan gjøre der.

Les også: Kjappe forbrukslån kan bli forbudt

Etterlyser strengere markedsføringsregler

Regjeringen har utredet hvor stort handlingsrom de har for å regulere markedsføring av forbrukslån opp mot EUs regler.

Grande sier til ABC Nyheter at Arbeiderpartiet ønsker innstramning i regelverket for den aggressive markedsføring av lettvint kreditt.

– I budsjettinnstillingen vi jobber med nå, legger vi inn følgende forslag: «Stortinget ber regjeringen så raskt som råd om å fremme forslag om innstramming i regelverket for markedsføring av forbrukslån», sier Grande.

Fremskrittspartiet har ikke har ikke tatt stilling til om de ønsker innstramninger.

– Den rapporten vil bli sendt ut på høring til Justisdepartementet, og regjeringen vil vurdere om noen av disse forslagene til reguleringer skal følges opp med lovforslag, sier Røste.

– Er det aktuelt med innstramninger?

– Det kan det godt være, uten at jeg skal forskuttere noe. Det er en ganske aggressiv markedsføring i dag.

Han sier at de håper de får behandlet dette raskt når høringen er ferdig.

Innlegg: Raske penger og enkle løsninger

Satser på forebyggende arbeid

Røste mener det er viktig at de når de unge på skolen.

– Regjeringen har blant annet fokusert på å gi barn og unge god opplæring i personlig økonomi. I samarbeid med forbrukermyndighetene og Finans Norge har vi lagd gode opplæringsverktøy som skolene kan bruke, sier Røste.

– Det viktigste vi kan gjøre er å lære ungdommene at det kan bli dyrt hvis man bruker kredittkort feil.

Les også:

Bank-topp ber om innstramming av forbrukslån

Siv Jensen vil ikke innføre grenser for rente

Opposisjonen mener regjeringen somler med gjeldsregister

Personvernpolicy