Nesten rekord i strømleverandørskifter

Frykten for en kald vinter gir høyere strømpriser. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix.
Frykten for en kald vinter gir høyere strømpriser. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Men fortsatt blir vi slått av svenskene. Slik sjekker du om skifte av strømavtale kan lønne seg for deg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge NVEs leverandørskifteundersøkelse for andre kvartal 2016 var det 114.800 norske husholdninger som byttet strømleverandør i denne perioden.

Det er en økning på 54 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor, og det fjerde høyeste siden man begynte å registrere skiftene i 2002.

Du kan lett sjekke om det lønner seg for deg å skifte strømavtale. Forbrukerrådet har laget en offentlig uavhengig tjeneste som oppdateres daglig.

Sjekk selv: Hent prissammenligning fra boligadresse

Dyr vinter i møte

Her ses Hunderfossen kraftstasjon i Gudbrandsdalslågen. Foto: Paul Kleiven / NTB Scanpix
Her ses Hunderfossen kraftstasjon i Gudbrandsdalslågen. Foto: Paul Kleiven / NTB Scanpix

Og dette er et godt tidspunkt å gjøre det på. Prisene, både på spotpris og variabelprisavtaler er høyere nå enn de var i 2015 også.

Det kalde og flotte høstværet vi har hatt har nemlig en bakside. Det fylles lite i vann i kraftmagasinene da. Noe som gir en god økning i strømprisen.

– Variabelprisavtaler var i gjennomsnitt 5 prosent dyrere enn i tilsvarende kvartal i 2015, mens spotprisavtaler var i gjennomsnitt 22 prosent dyrere, ifølge NVE.

- Skift oftere

Folk flest vil få mer kontroll over forbruket sitt. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
Folk flest vil få mer kontroll over forbruket sitt. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

Tallene fra NVE viser at nordmenn er dårlige på å bytte strømleverandør. Ifølge rapporten hadde 46 prosent av oss ikke byttet kraftleverandør de siste 5 årene, eller mer.

– Dette fører til mindre konkurranse i markedet og gir mer makt til de største strømleverandørene, skriver leder i strømbyttetjenesten Elskling, Jens Rengström i en pressemelding.

– Svenskene er lang flinkere enn nordmenn til å forhandle strømavtalen sine. Til sammenlikning skiftet 500 000 svensker strømleverandør i 2015 opp mot 350 000 nordmenn. Det er nesten 45 prosent flere strømbytter enn i Norge.

Se også: Slik sparer han 10.000 på strøm:

Personvernpolicy