Forbrukerrådet: – Altfor enkelt å få forbrukslån

Fagdirektør for finans i Forbrukerrådet Jorge Jensen er bekymret for at det er for enkelt for nordmenn å få forbrukslån.
Fagdirektør for finans i Forbrukerrådet Jorge Jensen er bekymret for at det er for enkelt for nordmenn å få forbrukslån. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fagdirektør for finans i Forbrukerrådet mener aktørene må reguleres før det er for sent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er genuint bekymret for nordmenns økende gjeldsopptak, og mener det er altfor enkelt å få forbrukslån i dag. Går man inn for å få flere hundre tusen, til og med millioner i lån, så greier skremmende mange å få til det. Samtidig begynner forestillingen om evigvarende lave renter å falme, sier fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, til E24.

Ifølge Jensen er hovedårsaken at det er for enkelt å ta opp forbrukslån. Norge har en ordning hvor man tillater forenklet kredittvurdering, og ordningen innebærer at man ikke må anstrenge seg for å få det fulle og hele gjeldsbildet til den som søker lån.

Det fører til at mange innvilger lån til de som ikke skulle hatt det, ifølge Jensen.

– Til sammenligning må man legge frem blant annet ligninger og lønnsslipper for flere måneder om man skal søke om boliglån. Aktørene som gir forbrukslån har sjelden ferske opplysninger, og har generelt mye mindre informasjon om hvor mye gjeld en person allerede har. Derfor kan det bli lett for mange å ta opp veldig mye på kort tid, sier Jensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kjappe forbrukslån kan bli forbudt

Lånebyrden som forbruksgjelden utgjør for nordmenn er mer enn doblet siden 2008. Da var den på 5 prosent, i 2016 utgjør den 12 prosent, skriver VG. Antallet inkassosaker fra kredittkort og forbrukslån har steget med 30 prosent ifølge avisen.

Regjeringen har utredet hvor stort handlingsrom de har for å regulere markedsføring av forbrukslån opp mot EUs regler.

– Vi går nå gjennom utredningen, for å vurdere om noen av forslagene til reguleringer skal følges opp med lovforslag, sa forbruksminister Solveig Horne (Frp) til VG for en uke siden.

Horne sier til VG at det kan være aktuelt med strengere regler for markedsføringen av slike lån.

Les også:

Bank-topp ber om innstramming av forbrukslån

Økonomiprofessor ønsker maksrente på forbrukslån

Slår inkasso-alarm om forbrukslån: – Man kan fort havne i rentefloka