Pensjonistforbundet: – Denne måten å bruke tall på er veldig uredelig

– INGEN MANIPULERING: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) avviser at regjeringen har trikset med tallene i stortingsmeldingen som utroper pensjonistene som tiårets lønnsvinnere.
– INGEN MANIPULERING: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) avviser at regjeringen har trikset med tallene i stortingsmeldingen som utroper pensjonistene som tiårets lønnsvinnere. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen trikser med tall når de sier at pensjonistene har vært tiårets lønnsvinnere, mener Pensjonistforbundet som krever høring i Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forrige uke la regjeringen frem en stortingsmelding om trygdeoppgjøret, som viste at gruppen fra 62 år og oppover fra 2004 til 2014 kunne vise til en realvekst i samlet medianinntekt etter skatt på 45 prosent. I samme periode var økningen i kjøpekraft for yrkesaktive på rett over 30 prosent.

Uansett inntektsgruppe har pensjonistene hatt sterkere kjøpekraftsutvikling enn yrkesaktive i perioden, ifølge stortingsmeldingen.

Bakgrunn: Pensjonistene er tiårets lønnsvinnere

Pensjonistforbundet er svært kritiske til det de mener er uredelig bruk av tall og statistikk fra arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie, melder NRK.

Les også: Flere minstepensjonister

– Sammenligner epler og pærer

Generalsekretær Harald Olimb Norman sier årsaken er at man i 2014 kunne jobbe ved siden av pensjonen, uten at det ga kutt i pensjonsutbetalingene, det hadde man ikke hatt anledning til tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne måten å bruke tall på er veldig uredelig. Vi har bedt om en melding for å se på pensjonsutviklingen i fortiden og inn i fremtiden. Da må vi se på pensjon, ikke lønn og kapitalinntekter. Dette er en sammenligning av epler og pærer, sier Norman til NRK.

Les også: Pensjonistene anklager regjeringen for løftebrudd

Negativ kjøpekraftsutvikling to siste år

Regjeringens beregninger omfatter ikke tall fra de to siste trygdeoppgjørene, som har gitt negativ kjøpekraftsutvikling for de fleste av landets pensjonister. Dette begrunner Arbeids- og sosialdepartementet overfor NTB med at det ikke finnes statistikk fra Statistisk sentralbyrå som viser samlet inntekt, for årene etter 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norman er også svært kritisk til at denne utviklingen, som gjør regnestykket for pensjonistene vesentlig dårligere, ikke er med i tallene fra regjeringen. Han sier Pensjonistforbundet vil alliere seg med andre organisasjoner og gå til stortingets arbeids- og sosialkomité og kreve en åpen høring om trygdemeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Pensjonistene er de store taperne i lavrenteregimet

– Ingen manipulering eller triksing

Arbeids- og sosialminister Anniken Haugli avviser at regjeringen har trikset med tallene. Hun viser til at pensjonsreformen har gjort det mulig å jobbe for å få inntekt på toppen av pensjonen, i tillegg til at minstepensjonen har økt og regjeringen har gitt skattelettelser til store grupper pensjonister.

– Dette er en melding som viser alle tall. Det er ingen manipulering eller triksing med tall. Den viser inntektsutviklingen og også årsaken til at den har vært så positiv. Det bør alle, også Pensjonistforbundet, være glad for, sier statsråden til NRK.

Les også: En av åtte eldre har opplevd aldersdiskriminering

Les også: Ekspert slakter regjeringens pensjonsforslag