Flere bruker kredittkort til hverdagshandling

De siste årene har stadig flere nordmenn begynt å bruke kredittkort til småkjøp, viser en ny analyse. Forbrukerrådet advarer mot at det kan føre til av varene blir dyrere.

Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I løpet av to år har bruken av kredittkort til daglige småkjøp økt med 25-30 prosent, riktignok fra et relativt lavt nivå, sier sjefanalytiker Johan Morling hos Eurocard til Aftenposten.

Det er kredittkortselskapet som har gjort undersøkelsen blant 100.000 nordiske brukere for årene 2014-2016. Han mener grunnen er at mange matkjeder har åpnet for at kundene kan betale med kredittkort, noe som bekreftes av Norgesgruppen der bruken av kredittkort har økt med 7 prosent det siste året.

Fagdirektør for finans i Forbrukerrådet Jorge B. Jensen advarer mot den økte kredittkortbruken til hverdagshandel.

Kommentar: Det har gått så langt at storebror må få kikke oss i kortene

– For det første innebærer det en risiko for uønsket og unødvendig gjeldsoppbygging i husholdningene. For det andre betaler butikkene atskillig mer for å få bruke systemet til de internasjonale kredittkortene enn andre systemer, som for eksempel BankAxept som gir konto-til-kontobetaling. Kredittkortsystemet er opptil ti ganger så dyrt som BankAxept for butikkene, og det er en kostnad kundene til syvende og sist betaler i form av dyrere varer. Kredittkortselskapene fungerer som et fordyrende mellomledd mellom butikk og kunde, mener han.

Innlegg: Raske penger og enkle løsninger

Bank-topp ber om innstramming av forbrukslån