Svenske butikker kan nekte deg å betale med kontanter

Mange nordmenn benytter seg av lave priser og stort utvalg av mat og varer i Sverige. Nå kan restauranter og butikker nekte deg å betale med kontanter. Illustrasjonsfoto fra Nordby Supermarket i Svinesund. Foto: NTB scanpix.
Mange nordmenn benytter seg av lave priser og stort utvalg av mat og varer i Sverige. Nå kan restauranter og butikker nekte deg å betale med kontanter. Illustrasjonsfoto fra Nordby Supermarket i Svinesund. Foto: NTB scanpix.

Akkurat som i Norge, går våre naboland Sverige og Danmark mer og mer bort fra bruk av kontanter. Foreløpig er det imidlertid bare svenske butikker som kan nekte deg å betale med mynt og sedler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den svenske avisen Sydsvenskan har et leserinnlegg visstnok blitt heftig debattert de siste dagene. Det handler om ett konditori i Malmø som har sluttet å ta i mot kontanter som betalingsmiddel.

Dette har konditoriet sin fulle rett til å gjøre, ifølge Riksbanken i Sverige.

– Ja, så lenge man opplyser kunden om det, er det lov. Dersom det finnes en plakat i butikken som forteller hva som gjelder der, kan de gjøre hvilke bestemmelser som helst, sier prosjektleder Leif Jacobsson i Riksbanken til avisen.

Det betyr med andre ord at du rettmessig kan bli nektet å betale med kontanter når du besøker butikker, restauranter og andre foretak i Sverige. Dog ikke sykehus:

– Det skyldes at medisinsk behandling er en samfunnstjeneste. Du kan liksom ikke velge å gå til et annet sykehus, som tar i mot penger, sier Åsa Sydén, jurist i Riksbanken.

Kommentar: Helt krise uten kontanter?

Les også: I disse landene tviholder befolkningen på å bruke kontanter

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Ikke aktuelt i Norge ennå

Tidligere i år uttalte skattedirektør Hans Christian Holte til NRK at også norske virksomheter bør få lov til å nekte kontantbetaling.

– Kontanthandel muliggjør svart økonomi på en annen måte enn det å bruke bankkort, påpekte han.

Finansminister Siv Jensen (Frp) var ikke enig med skattedirektøren.

– Den andelen av befolkningen som i størst grad bruker kontanter er de eldre. Å beskylde de for skatteunndragelser og svart økonomi, vil ikke jeg gjøre, sa Jensen til NRK.

I Danmark har det vært flere politiske forslag som har gått på å gi utvalgte butikker tilgang til å si nei til kontanter. Ifølge Ekstrabladet.dk har ikke dette ført frem, da spesielt det Danske Folkeparti er en stor motstander av det pengeløse samfunn.

Les også: DNB skal ta ti kroner for kontantuttak i bankens egne minibanker

Opptil halvparten av prisen på boligkjøperforsikringen går til eiendomsmegleren

Forbrukerøkonom advarer mot feil kort på ferie

Saken er først publisert på Pengenytt.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden