Foreslår at forbruksgjeld skal registreres

Forbrukerminister Solveig Horne (Frp) ønsker et nytt privat gjeldsregister.
Forbrukerminister Solveig Horne (Frp) ønsker et nytt privat gjeldsregister. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Regjeringen ønsker at forbruks- og kredittkortgjelden skal registreres i et nytt privat register.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er svært bekymringsfullt at forbruksgjelden, spesielt blant de unge, øker så mye. Et gjeldsregister vil være med på å bidra til at forbrukerne får korrekte lån, sier forbrukerminister Solveig Horne til NRK.

Horne forklarer at regjeringen ønsker å unngå at flere nordmenn havner i luksusfellen. Forslaget om gjeldsregisterloven sendes på høring i dag.

Ifølge NRK har nordmenn 100 milliarder kroner i forbruksgjeld, og gjelden stiger med nesten 10 prosent i året. Lånerentene for forbruks- og kredittkortlån ligger på mellom 10 og 30 prosent.

Regjeringen har to ganger stemt ned et forslag om å opprette et offentlig gjeldsregister.

– Regjeringen har sittet og sett på en helt galopperende utvikling i gjelden. Nå har de brukt over tre år på å fremme et høringsforslag om gjeldsregister. Det er hårreisende og alt for dårlig, sier Torstein Tvedt Solberg, som sitter i finanskomiteen for Ap til NRK.

Les også: Bidra til at færre havner i Luksusfellen

Flere i gjeldsfloka

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, mener mangelen på et gjeldsregister fører til at verken bransjen eller forbrukerne har noen samlet oversikt over hvor stor forbrukslån og kredittkortgjeld den enkelte har.

– Dette kan føre til at man får innvilget et større lån enn hva lommeboken tillater. Vi bor i et av verdens rikeste land der vi er omgitt av fristelser. Det er lett å sammenligne seg selv med andre har selv om lommeboken ikke strekker til, sier Sandmæl til ABC Nyheter og legger til:

– Mange har nok en god intensjon om å betale tilbake, men uforutsette hendelser som sykdom, arbeidsledighet eller samlivsbrudd kan fort sette kjepper i hjulene.

Les også: - Å ha dårlig råd er ikke ensbetydende med å ha et dårlig liv

Flere unge har forbruksgjeld

Forbruks- og kredittkortgjelden har særlig økt i aldersgruppen 18-25 år. Dette bekymrer Sandmæl:

– Det å begynne voksentilværelsen med betalingsvansker er som å trykke på pauseknappen. Da må man gjerne sette andre drømmer som bolig, studier i utlandet eller barn på vent.

Regjeringens forslag kommer kort tid etter at kredittsjef i SpareBank1 SMN, Endre Jo Reite etterlyste forsvarlighetsregler for forbrukslån.

Les saken: Bank-topp ber om innstramming av forbrukslån

Personvernpolicy