Meny

Vedum: – Starten på et pensjonsran

Trygve Slagsvold Vedum. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Trygve Slagsvold Vedum. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SP-leder Trygve Slagsvold Vedum mener regjeringen gjør endringer for å synliggjøre de offentlig pensjonskostnadene i statsbudsjettet, slik at de kan kutte i dem i neste runde.

Tidligere har utgiftene til offentlig tjenestepensjon vært samlet under budsjettposten til Statens pensjonskasse, men nå er de fordelt på de ulike direktoratene og departementene. Målet er å synliggjøre pensjonsutgiftene for virksomhetene, men Vedum aner en annen og mørkere grunn. Han mener endringen er en dårlig forkledd unnskyldning for å kunne kutte i pensjonen ved neste korsvei, skriver Dagsavisen.

– Dette er starten på et pensjonsran. Vi vet at veldig mange i Høyre og Frp vil kutte i de offentlige velferdsordningene og ønsker mer konkurranse med privat sektor. Når de synliggjør pensjonskostnadene, er det for at de lettere skal kunne angripe pensjonene i neste runde, sier Sp-lederen. Han frykter at kutt i offentlige pensjoner kan føre til press også på andre pensjonsordninger.

Les også:  Eksperter spår nye valutakriser

– Skivebom fra Vedum

Arve Kambe (H), leder i arbeids- og sosialkomiteen, mener det er er helt normalt for alle andre virksomheter at kostnader til pensjon er en del av budsjett og regnskap. Han mener Vedum enten har misforstått eller har total skivebom:

– Sammen med partene i arbeidslivet skal vi forbedre offenlig tjenestepensjon og i neste stortingsperiode skal alle sammen evaluere Pensjonsreformen, sier Kambe og legger til:

– Regjeringen rydder nå opp slik at kostnadene synliggjøres. Det er kun en regnskapsteknisk justering som vil gjøre det enklere med langtidsplanlegging også for statlige virksomheter, sier Kambe

Les også: Pensjonseksperter reagerer på Vedums «pensjonsran»-utspill

Lo bekymret

LO er også bekymret for endringen, men der er det mulig fremtidig privatisering som skaper uro.

– Dette er en privatiseringsstrategi. Indirekte kan dette kalles et pensjonsran fordi regjeringen legger til rette for å hive ut statsansatte til fordel for private, som de gjorde med renholderne i Forsvaret tidligere i år, sier LO-nestleder Tor Arne Solbakken.

Les også:  Staten tjener stadig mer på nordmenns boligkjøp

Privatøkonomi
Populært