Finanstilsynet snur etter Pengenytts avsløring om eiendomsmeglerforetakene

Meglerforetakene må begynne å oppgi størrelsen på returprovisjonen de får for å selge boligkjøperforsikring. Dersom de ikke gjør det, bryter de loven, ifølge Finanstilsynet. Innfelt er sjefene for tre av de involverte foretakene: Adm. dir. Terje Halvorsen i DNB Eiendom (t.v.), adm. dir. Hedda K. Ulvness i Eie og styreleder Magnus Aasen i Eiendomsmegler 1 Norge. Foto: Pixabay, CF Wesenberg/ Kolonihaven, Eie og Eiendomsmegler 1.
Meglerforetakene må begynne å oppgi størrelsen på returprovisjonen de får for å selge boligkjøperforsikring. Dersom de ikke gjør det, bryter de loven, ifølge Finanstilsynet. Innfelt er sjefene for tre av de involverte foretakene: Adm. dir. Terje Halvorsen i DNB Eiendom (t.v.), adm. dir. Hedda K. Ulvness i Eie og styreleder Magnus Aasen i Eiendomsmegler 1 Norge. Foto: Pixabay, CF Wesenberg/ Kolonihaven, Eie og Eiendomsmegler 1.

Onsdag skrev Pengenytt at eiendomsmeglerforetak får solide returprovisjoner når de videreformidler boligkjøperforsikring, uten å oppgi dette til forsikringstaker. Først uttalte Finanstilsynet at dette var helt ok, men nå har de bråsnudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter i samarbeid med Pengenytt

Les mer om samarbeidet her.

I artikkelen om meglernes returprovisjoner fra boligkjøperforsikring som ble publisert onsdag, spurte Pengenytt Finanstilsynet blant annet om det stilles noen krav når det gjelder å opplyse om hvor mye meglerforetakene mottar.

Svaret fra seksjonssjef for eiendomsmegling og inkasso i Finanstilsynet, Anne-Kari Tuv, var da:

– Nei, det er ikke krav til det.

Så etter litt mer betenkningstid, viser det seg at dette ikke stemmer.

Kommunikasjonsrådgiver Kristin O. Iversen i DNB. Foto: Inviso
Kommunikasjonsrådgiver Kristin O. Iversen i DNB. Foto: Inviso

– Jeg ga deg beklageligvis feil tilbakemelding på spørsmålet du stilte tidligere, da jeg kun hadde eiendomsmeglingsregelverket i tankene. Men når eiendomsmegleren formidler forsikring, er han/hun underlagt lov og forskrift om forsikringsformidling, sier Tuv nå, før hun legger til:

– Etter denne forskrifts § 3-1 plikter meglerforetaket å gi kjøper opplysninger før forsikring tegnes om blant annet størrelsen på provisjon/godtgjørelse meglerforetaket mottar fra forsikringsgiver.

Les også: Opptil halvparten av prisen på boligkjøperforsikringen går til eiendomsmegleren

Les også: Vår passivitet gir forsikringsselskapene superprofitt

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Mange eiendomsmeglerforetak er sannsynligvis lovbrytere

Alle de fem meglerforetakene Pengenytt snakket med i forbindelse med den opprinnelige saken, informerte kundene om at de mottok såkalt distribusjonskostnad og faktureringsgebyr når de solgte boligkjøperforsikring.

Selv om Privatmegleren, Eiendomsmegler 1 og Krogsveen oppga størrelsen på returprovisjonen når vi spurte, har vi imidlertid ikke fått bekreftet fra noen at dette formidles veldig klart og tydelig til kundene.

Det som derimot virker helt sikkert, er at kunder hos Norwegian Broker, formidlet blant annet av Eie og DNB Eiendom, aldri har fått denne informasjonen.

Les også: I disse landene tviholder befolkningen på å bruke kontanter

Styreleder i Eiendomsmegler 1, Magnus Aasen. Foto: Eiendomsmegler 1
Styreleder i Eiendomsmegler 1, Magnus Aasen. Foto: Eiendomsmegler 1

Finanstilsynet: Må endre praksis

Ifølge Finanstilsynet bryter meglerkjedene loven dersom de ikke oppgir størrelsen på returprovisjonen.

– Ja, dersom den som formidler forsikringen ikke informerer forsikringskunden om størrelsen på provisjonen før forsikringen tegnes, bryter de forsikringsformidlingsloven, sier seksjonssjef Tuv.

– Hvilke konsekvenser vil det få for dem som ikke velger å følge opp denne bestemmelsen?

– Generelt er det slik at når vi avdekker lovbrudd i forbindelse med tilsyn, blir dette fulgt opp, normalt med en forutsetning om å endre praksis, sier Tuv.

Les også: Nå får du betalt 21.300 kroner for hver million du har i boliglån

DNB Eiendom avviser at de omfattes av dette

DNB Eiendom, hvor Terje Halvorsen er administrerende direktør, mener at deres selskap ikke omfattes av dette.

Men størrelsen på returprovisjonene, som for et par dager siden var en «forretningshemmelighet», har plutselig ikke blitt så hemmelig lenger.

– Kostnadsdekningen (returprovisjonen, red.anm.) til DNB Eiendom ligger i gjennomsnitt på cirka 1800 kroner per avtale, skriver kommunikasjonsrådgiver Kristin O. Iversen i DNB i en epost.

Iversen har fått ansvaret for å svare på vegne av datterselskapet. Hun utdyper imidlertid fortsatt ikke hva summene er for de forskjellige boligtypene.

– Hva vil DNB Eiendom gjøre for å rette seg etter det Finanstilsynet sier?

– DNB Eiendoms formidling av boligkjøperforsikringer omfattes ikke av lov

Administrerende direktør i Garanti, Stein Drogseth. Foto: Folkpressen.no
Administrerende direktør i Garanti, Stein Drogseth. Foto: Folkpressen.no

om forsikringsformidling. Slik DNB Eiendom vurderer det, omfattes deres formidling av unntakene i lovens § 1-1.

Les også: Gründere vil formidle leksehjelp med ny delingstjeneste

– Vil innrette oss

Styreleder i Eiendomsmegler 1, Magnus Aasen, skriver følgende i epost til Pengenytt når han ble konfrontert med de nye opplysningene fra Finanstilsynet:

– Dette må jeg be vår juridiske ekspertise å kikke nærmere på. Forutsatt at dette er riktig, vil vi selvfølgelig innrette oss i henhold til lov/forskrift. Jeg mener dette tidligere har vært gjennomgått nøye, men kan ikke utelukke at vi tar feil på dette.

Administrerende direktør i Eie, Hedda K. Ulvness, sa hun ville svare Pengenytt per epost. Nesten to døgn senere har det ennå ikke kommet noen kommentar.

Les også: Dette er forskjellen mellom prosent og prosentpoeng

Meglerkjeden Aktiv følger reglene

Verken Garanti eller Aktiv ble kontaktet i forbindelse med den første saken Pengenytt skrev, men begge innrømmer at de får returprovisjoner ved salg av boligkjøperforsikring. Kun Aktiv forteller kundene om beløpets størrelse.

– Jeg kan bekrefte at vi mottar returprovisjon, men vi oppgir ikke hvor mye det er til kundene, sier administrerende direktør i Garanti, Stein Drogseth.

– Men dette er ikke lov ifølge Finanstilsynet. Hva skal dere gjøre med det?

– La meg sjekke og komme tilbake til deg, svarer Drogseth.

Pengenytt har ikke hørt noe fra han heller etterpå.

– Vi er tilknyttet Help Forsikring, og informasjon om kostnadsdekning til megler fremkommer i produktarket fra Help som ligger som standard i alle salgsoppgaver. Det er til opplysning 1200 kroner, sier Finn Magnus Rogne Hansen, administrerende direktør i Aktiv.

Aktiv er derfor én av få meglerkjeder som kan føle seg rimelig trygge dersom Finanstilsynet plutselig skulle dukke opp på tilsyn.

Les også: I denne banken kan du nå få lån til null prosent rente

Etter at saken ble publisert, kan både styreleder Magnus Aasen i Eiendomsmegler 1 og administrerende direktør i Garanti fortelle at de også bruker å legge ved produktarket fra Help. På produktarket står det at formidler av forsikring får 1200 kroner i provisjon.

Saken er først publisert på Pengenytt.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:15 – LO og NHO må forhandle opp tarifflønna i jordbruket til norsk nivå!21:00 Italia forlenger nedstengningen til 12. april20:35 Professor: – Det vil komme flere alvorlige pandemier20:34 Svensk skitopp bryter tausheten: – Det er en tøff situasjon20:30 Over 3.000 koronadøde i Frankrike20:29 Over 70 ærfugler funnet døde på Østlandet20:14 Øykommuner i Nordland forbereder coronaevakuering19:47 Kristen feiring i Frankrike var smittebombe19:45 Helsemyndighetene: Tegn til avflating av koronakurven19:13 Høie: Ikke vær redd for å møte opp hos fastlegen eller på sykehus19:11 Nær halvparten av norske aviser sier det er aktuelt med permitteringer19:07 FHI om corona-statistikk: – Klar over at det er betydelige mørketall18:33 Beredskapssjef frykter coronasvikt i internasjonale forsyningslinjer18:29 Ikke alle forstår corona-reglene: Her er to råd til myndighetene18:28 Undersøkelse: Fire av ti industribedrifter vurderer eller har iverksatt permittering18:27 Ungarn har vedtatt ny unntakslov18:27 Kombinert-Graabak advarer mot «kilometerkrigen»18:23 Organisasjon etterlyser krisepakke for sårbare barn18:23 Laveste økning i smittetall i Italia siden 10. mars18:12 Statsministeren tror Danmark kan gjenåpnes gradvis etter påske17:31 Mann i 30-årene døde etter trafikkulykke i Målselv17:24 Hospitalskip på plass i New York17:22 Indisk guru var «superspreder» - 40.000 indere satt i karantene17:10 Svenskene bedt om ikke å reise i påsken16:58 Nakstad: Altfor tidlig å senke skuldrene16:12 Regjeringen gjør det enklere å få sosialhjelp16:10 Bedre luftkvalitet i finske byer15:48 Massepermitteringer fra teatrene15:47 Jente falt ned skrent – kjørt til sykehus15:46 Coronaviruset har krevd over 25.000 liv i Europa15:45 Anslag: Budsjettet svekkes med nesten 200 milliarder15:01 Saudi-Arabia øker oljeeksporten15:01 OL får førsterett – friidretts-VM utsettes til 202214:27 Bodø: Død mann funnet i havet14:27 Barcelona-stjernene kutter lønnen med 70 prosent14:02 Benzema med syrlig stikk til Giroud14:01 Bryants håndkle dro inn hundretusener13:51 Savnet isklatrer i Rjukan fortsatt ikke funnet13:45 Hevdet seg coronasmittet: tatt med hasj og piller13:45 Twitter fjerner meldinger fra Brasils president13:38 Sommer-OL starter 23. juli 202113:37 Soldater og politi drept i Afghanistan12:48 Stord lufthavn kansellerer alle rutefly til og fra Oslo12:47 Helsetopp i Stockholm: – Stormen tiltar i styrke12:29 Coronasmittet Frp-topp brøt isolasjonen og la det ut på Facebook: – Ekstremt uklokt11:57 I USA smitter også coronaviruset valgkampen11:40 Grande fortsetter som Venstre-leder fram til høsten11:33 NFF vurderer tre overgangsvinduer i 202011:31 Juventus med aksjehopp etter spillernes lønnskutt11:30 Tyske økonomer spår økonomisk nedgang11:05 Tolletaten øker grensekontrollen langs kysten11:05 Fører frigjort etter kollisjon med tankbil10:49 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge10:34 FN: Coronaviruset kan rasere utviklingsland10:33 Rana opphever krav om karantene etter reise innad i Nord-Norge10:33 Phuket stenger resten av Thailand ute10:31 Over 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:04 Kane åpner for å forlate Tottenham10:03 Oslo Børs faller videre10:03 Kjempeoppslutning om undersøkelse om smitteveier09:48 NVE ber kommunene forberede seg på flom09:44 Britisk lord langer ut mot norsk hvalfangst09:38 En halv million i bot til oppdrettsselskap09:20 Senatorer granskes etter aksjesalg09:19 Antall coronasmittede i Japan har økt kraftig etter OL-utsettelsen08:53 EasyJet setter alle sine fly på bakken08:44 Kollektivtrafikken i Norge kan stanse opp08:25 Fire pågrepet etter påsatt bilbrann i Oslo08:04 Ikke optimistisk med tanke på Hegerberg-comeback08:03 UD: Geriljagruppe i Colombia erklærer våpenhvile08:02 Laveste oljepris siden 200307:59 Intensivkapasiteten på Ahus er nesten sprengt07:18 To amerikanske musikere døde etter coronasmitte06:49 Bursdagsfeiring for Lunde (40): Sikter mot 202306:46 Kritisk for countrylegenden John Prine06:46 Velfersdstatsforkjemper: Tiltakene har gått for langt06:29 Haaland og lagkameratene tilbake på treningsfeltet06:25 Dette skjer i dag06:03 Venter stor streik blant sykepleiere i Papua Ny-Guinea05:38 Dette skjedde i natt05:35 Operasanger Plácido Domingo innlagt på sykehus05:30 Støre ber samfunnets sterkeste om å ta ansvar05:30 Biden leder fortsatt over Trump på ny måling05:18 4.227 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 12505:03 Trump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan05:00 Over 40 prosent av verdens befolkning er i coronakarantene05:00 SV savner krisehjelp til de mest sårbare barna04:37 Nord-Korea testet rakettutskytingssystem04:35 Ferjesambandet Langevåg – Buavåg innstilt etter grunnstøting03:49 Bolsonaro: – Brasils økonomi kan ikke stoppes av corona03:47 Trump tror ikke lenger på en rask viruskamp i USA02:47 Virussituasjonen kan føre til digital rekonstruksjon av drapsforsøk i Trondheim02:17 Garasjebrann i Oslo – minst 30 personer evakuert01:54 Hurtigtest godkjent i USA01:19 Regjeringen vil ha krav om relevant masterutdanning i barnevernet01:12 Anbefaler ikke å skille coronasyk mor og nyfødt baby23:55 Tørre forhold og vind ga mange branner i helga22:22 Aukland-brødrene og Joar Thele gikk 516 kilometer på ski22:19 Erik Alfred Tesaker vant «Farmen Kjendis»21:53 Farmen kjendis: Mimir (33) slått ut før finalen
Siste nytt
21:15Penger– LO og NHO må forhandle opp tarifflønna i jordbruket til norsk nivå!21:00Helse og livsstilItalia forlenger nedstengningen til 12. april20:35Helse og livsstilProfessor: – Det vil komme flere alvorlige pandemier20:34SportSvensk skitopp bryter tausheten: – Det er en tøff situasjon20:30Helse og livsstilOver 3.000 koronadøde i Frankrike20:29NorgeOver 70 ærfugler funnet døde på Østlandet20:14Helse og livsstilØykommuner i Nordland forbereder coronaevakuering19:47Helse og livsstilKristen feiring i Frankrike var smittebombe19:45Helse og livsstilHelsemyndighetene: Tegn til avflating av koronakurven19:13Helse og livsstilHøie: Ikke vær redd for å møte opp hos fastlegen eller på sykehus19:11PengerNær halvparten av norske aviser sier det er aktuelt med permitteringer19:07Helse og livsstilFHI om corona-statistikk: – Klar over at det er betydelige mørketall18:33PengerBeredskapssjef frykter coronasvikt i internasjonale forsyningslinjer18:29NorgeIkke alle forstår corona-reglene: Her er to råd til myndighetene18:28PengerUndersøkelse: Fire av ti industribedrifter vurderer eller har iverksatt permittering18:27Helse og livsstilUngarn har vedtatt ny unntakslov18:27SportKombinert-Graabak advarer mot «kilometerkrigen»18:23Helse og livsstilOrganisasjon etterlyser krisepakke for sårbare barn18:23Helse og livsstilLaveste økning i smittetall i Italia siden 10. mars18:12Helse og livsstilStatsministeren tror Danmark kan gjenåpnes gradvis etter påske17:31NorgeMann i 30-årene døde etter trafikkulykke i Målselv17:24Helse og livsstilHospitalskip på plass i New York17:22Helse og livsstilIndisk guru var «superspreder» - 40.000 indere satt i karantene17:10Helse og livsstilSvenskene bedt om ikke å reise i påsken16:58Helse og livsstilNakstad: Altfor tidlig å senke skuldrene16:12PengerRegjeringen gjør det enklere å få sosialhjelp16:10VerdenBedre luftkvalitet i finske byer15:48KulturMassepermitteringer fra teatrene15:47NorgeJente falt ned skrent – kjørt til sykehus15:46Helse og livsstilCoronaviruset har krevd over 25.000 liv i Europa15:45PolitikkAnslag: Budsjettet svekkes med nesten 200 milliarder15:01PengerSaudi-Arabia øker oljeeksporten15:01SportOL får førsterett – friidretts-VM utsettes til 202214:27NorgeBodø: Død mann funnet i havet14:27SportBarcelona-stjernene kutter lønnen med 70 prosent14:02SportBenzema med syrlig stikk til Giroud14:01SportBryants håndkle dro inn hundretusener13:51NorgeSavnet isklatrer i Rjukan fortsatt ikke funnet13:45NorgeHevdet seg coronasmittet: tatt med hasj og piller13:45PolitikkTwitter fjerner meldinger fra Brasils president13:38SportSommer-OL starter 23. juli 202113:37VerdenSoldater og politi drept i Afghanistan12:48ReiseStord lufthavn kansellerer alle rutefly til og fra Oslo12:47Helse og livsstilHelsetopp i Stockholm: – Stormen tiltar i styrke12:29PolitikkCoronasmittet Frp-topp brøt isolasjonen og la det ut på Facebook: – Ekstremt uklokt11:57StemmerI USA smitter også coronaviruset valgkampen11:40PolitikkGrande fortsetter som Venstre-leder fram til høsten11:33SportNFF vurderer tre overgangsvinduer i 202011:31SportJuventus med aksjehopp etter spillernes lønnskutt11:30PengerTyske økonomer spår økonomisk nedgang11:05NorgeTolletaten øker grensekontrollen langs kysten11:05NorgeFører frigjort etter kollisjon med tankbil10:49NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge10:34Helse og livsstilFN: Coronaviruset kan rasere utviklingsland10:33NorgeRana opphever krav om karantene etter reise innad i Nord-Norge10:33ReisePhuket stenger resten av Thailand ute10:31PengerOver 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:04SportKane åpner for å forlate Tottenham10:03PengerOslo Børs faller videre10:03Helse og livsstilKjempeoppslutning om undersøkelse om smitteveier09:48NorgeNVE ber kommunene forberede seg på flom09:44VerdenBritisk lord langer ut mot norsk hvalfangst09:38PengerEn halv million i bot til oppdrettsselskap09:20PengerSenatorer granskes etter aksjesalg09:19SportAntall coronasmittede i Japan har økt kraftig etter OL-utsettelsen08:53ReiseEasyJet setter alle sine fly på bakken08:44NorgeKollektivtrafikken i Norge kan stanse opp08:25NorgeFire pågrepet etter påsatt bilbrann i Oslo08:04SportIkke optimistisk med tanke på Hegerberg-comeback08:03NorgeUD: Geriljagruppe i Colombia erklærer våpenhvile08:02PengerLaveste oljepris siden 200307:59Helse og livsstilIntensivkapasiteten på Ahus er nesten sprengt07:18KulturTo amerikanske musikere døde etter coronasmitte06:49SportBursdagsfeiring for Lunde (40): Sikter mot 202306:46KulturKritisk for countrylegenden John Prine06:46Helse og livsstilVelfersdstatsforkjemper: Tiltakene har gått for langt06:29SportHaaland og lagkameratene tilbake på treningsfeltet06:25NorgeDette skjer i dag06:03VerdenVenter stor streik blant sykepleiere i Papua Ny-Guinea05:38NorgeDette skjedde i natt05:35KulturOperasanger Plácido Domingo innlagt på sykehus05:30PolitikkStøre ber samfunnets sterkeste om å ta ansvar05:30PolitikkBiden leder fortsatt over Trump på ny måling05:18Norge4.227 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 12505:03KulturTrump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan05:00Helse og livsstilOver 40 prosent av verdens befolkning er i coronakarantene05:00PolitikkSV savner krisehjelp til de mest sårbare barna04:37VerdenNord-Korea testet rakettutskytingssystem04:35NorgeFerjesambandet Langevåg – Buavåg innstilt etter grunnstøting03:49PengerBolsonaro: – Brasils økonomi kan ikke stoppes av corona03:47VerdenTrump tror ikke lenger på en rask viruskamp i USA02:47NorgeVirussituasjonen kan føre til digital rekonstruksjon av drapsforsøk i Trondheim02:17NorgeGarasjebrann i Oslo – minst 30 personer evakuert01:54Helse og livsstilHurtigtest godkjent i USA01:19NorgeRegjeringen vil ha krav om relevant masterutdanning i barnevernet01:12Helse og livsstilAnbefaler ikke å skille coronasyk mor og nyfødt baby23:55NorgeTørre forhold og vind ga mange branner i helga22:22SportAukland-brødrene og Joar Thele gikk 516 kilometer på ski22:19KulturErik Alfred Tesaker vant «Farmen Kjendis»21:53KulturFarmen kjendis: Mimir (33) slått ut før finalen
Populært