Opptil halvparten av prisen på boligkjøperforsikringen går til eiendomsmegleren

Fotomontasje: KaVass, Flickr.com/ Pengenytt
Fotomontasje: KaVass, Flickr.com/ Pengenytt

Når du har kjøpt en bolig, spør megler deg om du vil ha boligkjøperforsikring. Dersom du takker ja, kan eiendomsmegler foretaket få en godtgjørelse fra forsikringsselskapet som utgjør halvparten av premien du betaler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter i samarbeid med Pengenytt

Les mer om samarbeidet her.

En boligkjøperforsikring skal gi deg hjelp til klagehåndtering, samt redusere advokatutgiftene dine dersom du finner feil på boligen du har kjøpt.

Hvorvidt denne forsikringen er nødvendig eller ikke, er en annen sak. Mange har nemlig en form for advokatdekning i hjemforsikringen sin.

Uansett, en boligkjøperforsikring koster alt fra 3.700 til 9.200 kroner.

Prisen avhenger av boligtype, og om meglerkjeden har inngått avtale med Help Forsikring eller Norwegian Broker (se egen tabell under).

Les også: Nå får du betalt 21.300 kroner for hver million du har i boliglån

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

(Saken fortsetter under)

Tabellen viser forsikringspremiene for ulike boligtyper. Kilde: Meglerforetakene, Norwegian Broker og Help Forsikring.
Tabellen viser forsikringspremiene for ulike boligtyper. Kilde: Meglerforetakene, Norwegian Broker og Help Forsikring.

Får i gjennomsnitt 1.500-2.000 kroner i returprovisjoner

Det mange kanskje ikke er klar over, er at en stor del av prisen du betaler for boligkjøperforsikringen går rett i lommene til meglerforetakene.

– Beløpene varierer, men jeg vil anta at vi i gjennomsnitt betaler meglerne 1.500-2.000 kroner i returprovisjon ved salg av boligkjøperforsikring, sier Rune Eriksen, leder for eiendomsavdelingen i Norwegian Broker, til Pengenytt.

Med mindre godtgjørelsen til meglerforetaket er veldig forskjellig for de ulike boligtypene, kan den derfor fort utgjøre halvparten av det du betaler for å forsikre et kjøp av en borettslagsleilighet.

I tillegg skal også Norwegian Broker ha sin del av kaken. De er nemlig enda et mellomledd mellom forsikringsselskapet og deg som kunde.

– Vi er et mellomledd mellom forsikringsselskap og oppdragsgiver. Vi forhandler frem avtaler mellom partene, sier Eriksen.

Etter det Pengenytt kjenner til, tar Norwegian Broker vanligvis rundt ti prosent av prisen på boligkjøperforsikringen i honorar.

Les også: Tre metoder for å selge din utleiebolig skattefritt

Help Forsikring betaler 1.200 kroner

Ifølge Eriksen i Norwegian Broker er det 30 prosent av meglerkjedene som bruker dem på boligkjøperforsikring, og 70 prosent som bruker Help Forsikring. Han oppgir imidlertid at selskapet ønsker å ha avtaler med halvparten av meglerkjedene på sikt.

Det kan de kanskje klare, da konkurrenten ikke betaler like mye i returprovisjoner.

– Kostnadsgodtgjørelsen til meglerforetaket fra oss utgjør 1200 kroner, skriver informasjonssjef Dag Are Børresen i Help Forsikring i en epost.

– Er godtgjørelsen 1.200 kroner uansett hvilken boligtype forsikringen gjelder?

– Ja, det er riktig. Jeg vil også råde deg til å kontakte konkurrenten vår og spørre om kostnadsgodtgjørelse. Forsikringsmegleren Norwegian Broker, som også formidler eierskifteforsikring, står bak et par varianter av boligkjøperforsikring med ulike oppsett, blant annet til DNBs kunder.

Les også: Jan Helge gikk for varmepumpe, fikk 39.000 kroner i støtte og reduserte energiforbruket med 45 prosent

(Saken fortsetter under)

En boligkjøperforsikring koster alt fra 3700 til 9200 kroner. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
En boligkjøperforsikring koster alt fra 3700 til 9200 kroner. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Eie og DNB Eiendom bruker Norwegian Broker

Nå har ikke Pengenytt vært i kontakt med samtlige meglerkjeder i landet, men Eie og DNB Eiendom bekrefter begge at de bruker Norwegian Broker på boligkjøperforsikring.

– Når det gjelder salg av boligkjøperforsikring får vi dekning for distribusjonskostnad. Dette opplyses til kjøper når vi sender akseptbrev til dem, skriver Eirik Løvseth, daglig leder ved Eie Lillestrøm, i en epost til Pengenytt.

Han viser til et dokument med generell informasjon som boligkjøper får. I tillegg til at prisene for de ulike boligtypene er oppgitt, står det blant annet følgende:

«10 prosent av total forsikringskostnad er honorar til Norwegian Broker. Både distribusjonskostnad til Eie, honorar til Norwegian Broker og faktureringsgebyr er medregnet i premietabellen ovenfor, slik at du som oppdragsgiver kun betaler den oppgitte premien.»

Les også: I denne banken kan du nå få lån til null prosent rente

Eie vil ikke si nøyaktig hva de får

For å finne ut hvor mye distribusjonskostnaden og faktureringsgebyret utgjør, blir vi henvist til kvalitetssjef Mariell Hernandez Berg i Eie.

– Vi mottar mellom 1.500 og 2.000 kroner for hver forsikring vi selger, sier hun til Pengenytt.

– Kan du være mer konkret?

– Det avhenger av hvilken boligtype det er snakk om. Beløpet er noe høyere for eneboliger enn for leiligheter. Du behøver ikke vite mer enn det.

– Jeg vil gjerne høre eksakt hva dere mottar for de ulike boligtypene, og det tror jeg leserne mine også vil. Hvorfor vil du ikke oppgi dette?

– Norwegian Broker mener det ikke er nødvendig. Vi følger retningslinjene deres.

Les også: Salg av egen bolig kan gi deg skattesmell

(Saken fortsetter under)

En boligkjøperforsikring skal gi deg hjelp til klagehåndtering, samt redusere advokatutgiftene dine dersom du finner feil på boligen du har kjøpt. Foto: Colourbox.com
En boligkjøperforsikring skal gi deg hjelp til klagehåndtering, samt redusere advokatutgiftene dine dersom du finner feil på boligen du har kjøpt. Foto: Colourbox.com

DNB Eiendom kaller det forretningshemmelighet

Heller ikke DNB Eiendom er veldig samarbeidsvillige når vi vil vite hvor mye de får for hver boligkjøperforsikring de formidler.

– Hva distribusjonshonoraret er oppgir vi ikke av konkurransemessige hensyn, skriver kommunikasjonsrådgiver Kristin Olaussen Iversen i en epost.

Pengenytt har også kontaktet enkelte daglige ledere i DNB Eiendom rundt om i landet, men alle er samstemte om at dette er opplysninger de ikke ønsker å dele.

NB! I slutten av november 2011 skrev DN.no en sak om boligkjøperforsikring, og da mente DNB at de 3.500-8.000 kronene forsikringen kostet ikke var verdt pengene for kundene.

– Forsikringen er for dyr i forhold til at de fleste kunder allerede har dekket det meste av denne forsikringen i sin innboforsikring. Vår oppfatning er derfor at merverdien av forsikringen ikke står i forhold til prisen på forsikringen. Og de fleste kunder er ikke klar over at de kjøper en tilnærmet dobbeltdekning, uttalte kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB da.

Les også: DNB har lansert et tilsynelatende billig pensjonsspareprodukt, men…

Privatmegleren, Eiendomsmegler 1 og Krogsveen er mer åpen

Når det gjelder Privatmegleren, Eiendomsmegler 1 og Krogsveen, bruker de alle forsikringen fra Help.

– Våre foretak formidler boligkjøperforsikring via Help forsikring. Det er selvfølgelig helt frivillig å tegne slik forsikring. For arbeidet med formidling av produktet, mottar meglerforetaket en fast kostnadsgodtgjørelse fra Help Forsikring på 1.200 kroner, svarer assisterende direktør i Privatmegleren, Dag Hegerstrøm, til Pengenytt.

Tilnærmet samme melding har vi fått fra Eiendomsmegler 1 og Krogsveen også:

– Ved boligkjøperforsikring har vi 1.200 kroner per forsikring i honorar og adm. gebyr. Foretaket får betalingen, ikke megler. Opplyst i alle salgsoppgaver at meglerforetak mottar tegningsprovisjon. Altså før kjøp. Kjøper velger ja eller nei etter budaksept, ved signering av kontrakt, svarer fagdirektør Børre Voll i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge.

– Selskapet, ikke megler, mottar en kostnadsgodtgjørelse på 1.200 kroner. Dette opplyses kjøper om skriftlig før de tegner forsikringen, skriver kommunikasjonsdirektør Karsten Onsrud i Krogsveen.

Les også: Fotballstjerne betalte 45 prosent over takst for sliten halvpart i Trondheim

Finanstilsynet: Helt lovlig

Noen vil nok hevde at returprovisjoner kan svekke tilliten til en distributør, da det blant annet kan være mer fristende å selge de produktene som betaler best.

Av den grunn ble EU-direktivet MIFID innført for investeringsrådgivere i begynnelsen av 2007. Det handler blant annet om at kunden har krav på tilstrekkelig og forståelig informasjon, at produkter og tjenester er tilpasset kundenes behov, og at kunden gis skriftlig informasjon om «vederlagets art og verdi» ved returprovisjoner.

Slike regler er det imidlertid ikke for meglerbransjens returprovisjoner ved salg av boligkjøperforsikring.

– Eiendomsmeglerforetak som formidler eierskifteforsikring har ikke anledning til å motta vederlag for dette. Det er ikke tilsvarende forbud for boligkjøpsforsikring, forklarer Anne-Kari Tuv, seksjonssjef for eiendomsmegling og inkasso i Finanstilsynet, til Pengenytt.

– Stilles det noen krav i forhold til å opplyse om hvor mye de mottar i returprovisjon på boligkjøperforsikring?

– Nei, det er ikke krav til det, svarer Tuv.

Årsaken til at eiendomsmeglerforetak ikke får lov å motta returprovisjon fra eierskifteforsikring, har Finanstilsynet tidligere formulert slik:

«Denne forsikringen tilbys normalt før handelen er kommet i stand, og gjelder en forsikring som har betydning for den informasjon om eiendommen som megleren har ansvaret for å bringe fram».

Les også: Elbil-eier ble fakturert 3.000 kroner av bomveiselskap

Saken ble opprinnelig publisert på Pengenytt.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:15 Ruud ferdig med hjemmekarantene – ser positivt på situasjonen08:06 Nyter stor tillit: – Helt forbilledlig. Hun er kaptein på skuta Norge07:58 Salget av klær har falt med 80 prosent07:49 Australia ber alle med midlertidig visum forlate landet07:39 Koronasmittede med demens kan bli sperret inne på rommet06:14 Trump sparker generalinspektøren for etterretning06:14 Økonominettverk foreslår 19.000 i borgerlønn til alle06:00 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:09 Mann til sykehus etter brann i ubebodd bolig i Vestland04:45 5.519 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 31104:04 To medlemmer av Kennedy-familien savnet03:30 Politiet har stoppet flere privatfester i Agder03:03 Utenlandske leger ber regjeringen lempe på autorisasjonskravet02:46 Sverige vil anmelde Frankrike for å stanse forsending av masker02:24 Israel sender hæren til ultraortodoks by01:37 Mann knivstukket i Oslo01:24 Kritikken mot Bolsonaro vokser01:05 Flere tusen operasjoner utsatt landet over00:40 Trump vil hindre eksport av ansiktsmasker00:09 Trump vil trosse munnbind-anbefaling: – Det passer ikke for meg00:07 New Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus00:03 Høyre størst på Klassekampen-måling23:22 New Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus23:18 Regjeringen i Sverige vil ha økt makt22:32 Mann i 50-årene skutt av politiet i Sandnes22:27 Merkel ber tyskerne ta påskeferien hjemme22:26 Solberg: Vi må være innstilt på begrensninger utover våren21:37 Portforbud for alle under 20 år i Tyrkia21:12 Frykter at Kennedy-familien er rammet av ny tragedie21:10 Produsenter frykter legemiddelmangel etter at India ble lukket20:49 Nye coronadødsfall i Ringerike og Lillestrøm20:11 Regjeringen ber om å få bruke kriseloven på tre nye områder19:47 Coronakrisen gjør at vi må tenke på det utenkelige19:35 Oslos helsebyråd ber innbyggerne innstille seg på begrenset bevegelsesfrihet ut året19:13 Island forlenger coronatiltak til mai19:12 Ytterligere 766 coronadødsfall i Italia18:56 Kina kan skjule katastrofe – anslag på opp til 40.000 døde18:48 Influensasesongen over tidligere enn normalt17:56 Löfven: Tusenvis kommer til å dø17:54 Johaug og kjæresten brøt hytteforbudet17:43 Systembolaget øker bemanningen17:42 Påvist coronasmitte ved over halvparten av sykehjemmene i Oslo17:39 – Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen17:10 Pat kan bare ta imot 60 døde på én gang. I går hadde han 18516:52 LO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25 Bill Withers er død16:24 Flere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12 51 nye coronadødsfall i Sverige15:18 Kongeparets påskehilsen til folket15:01 Forsamlingsforbud i Thailand15:00 Oslo søker om å få holde påskeåpent14:13 Rekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53 Slik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26 Cruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24 UDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22 Vegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22 Ropstad sier nei til påskeåpne butikker13:21 26-åring pågrepet for terrorplaner i Danmark12:41 Svensk «fotballkrig» om coronaregler12:40 Mange endringer i kollektiv- og togtrafikken i påsken12:37 Formel 1-legenden (89) venter sitt fjerde barn12:16 6,6 millioner til coronainfo for innvandrere12:15 Avinor har tapt en milliard, men permitterer ingen12:13 Sverige avlyser gigantisk militærøvelse12:03 Uefa holder fast ved EM-planen12:02 Kvigne ny Kripos-sjef11:28 Instruktører på smittevernskurs var coronasmittet11:27 Boligprisene falt med 1,4 prosent i mars11:22 Roma har blitt en spøkelsesby: – Vi er som Ground Zero11:22 Nye tall fra Italia: 70 prosent av de døde er menn11:13 Tommy Steine går nye veier for å få jobbet under krisen10:53 To innlagt med corona – 2356 inngrep og operasjoner utsatt10:35 Høyre vil kaste ut ungarske Fidesz fra europeisk partigruppe10:34 Mer enn 400.000 registrert som arbeidssøkere hos Nav09:57 UD fraråder sterkt reiser til utlandet09:54 Muggalarm på fregattene, mange syke:  – Det gjøres nå strakstiltak09:54 Hvor mange dør av corona?09:47 Norway Cup-avlysning vil gi arrangøren pengesmell i millionklassen09:46 Forslag om å flytte PL-fotballen til Kina09:45 Avventende start for Oslo Børs09:00 – Viser at Oslofjorden er i alvorlig krise08:59 Mike Tyson angrer på tiger-fortid: – Jeg var dum08:53 Kommunene langt åpnere om coronadødsfall enn helseforetakene08:43 Oljebransjen vil endre skattereglene08:18 USA vil anbefale maskebruk08:08 Kapteinen som varslet om coronautbrudd fikk sparken08:01 En milliard til stipend for studenter som mister inntekt – 8.000 på hver07:59 Oljeprisen faller igjen07:40 Derfor kan coronaviruset smitte selv når du har få symptomer07:20 Britene bygger feltsykehus for å dekke coronabehovet07:11 Johaug må vente til høsten med landslagsøkter07:00 Gimse rykker ut mot Vedum: – Erna tar matsikkerhet på alvor!06:57 Start-spillerne permitteres 75 prosent06:57 USAs økonomi ventes å gå ned 7 prosent06:39 Skiskytterforbundet venter på Kollen-avklaringer – ser på kostnadskutt06:33 Dette skjer i dag06:30 Regjeringen lover ikke nye krisepakker med det første06:00 – Vårt budskap til verden er klart. Se bort nå, og konsekvensene vil bli katastrofale06:00 – Vær klar over at beredskapen er dårligere enn vanlig
Siste nytt
08:15SportRuud ferdig med hjemmekarantene – ser positivt på situasjonen08:06PolitikkNyter stor tillit: – Helt forbilledlig. Hun er kaptein på skuta Norge07:58NorgeSalget av klær har falt med 80 prosent07:49VerdenAustralia ber alle med midlertidig visum forlate landet07:39NorgeKoronasmittede med demens kan bli sperret inne på rommet06:14VerdenTrump sparker generalinspektøren for etterretning06:14NorgeØkonominettverk foreslår 19.000 i borgerlønn til alle06:00NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:09NorgeMann til sykehus etter brann i ubebodd bolig i Vestland04:45Norge5.519 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 31104:04VerdenTo medlemmer av Kennedy-familien savnet03:30NorgePolitiet har stoppet flere privatfester i Agder03:03NorgeUtenlandske leger ber regjeringen lempe på autorisasjonskravet02:46VerdenSverige vil anmelde Frankrike for å stanse forsending av masker02:24VerdenIsrael sender hæren til ultraortodoks by01:37NorgeMann knivstukket i Oslo01:24VerdenKritikken mot Bolsonaro vokser01:05NorgeFlere tusen operasjoner utsatt landet over00:40VerdenTrump vil hindre eksport av ansiktsmasker00:09VerdenTrump vil trosse munnbind-anbefaling: – Det passer ikke for meg00:07VerdenNew Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus00:03NorgeHøyre størst på Klassekampen-måling23:22Helse og livsstilNew Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus23:18PolitikkRegjeringen i Sverige vil ha økt makt22:32NorgeMann i 50-årene skutt av politiet i Sandnes22:27Helse og livsstilMerkel ber tyskerne ta påskeferien hjemme22:26Helse og livsstilSolberg: Vi må være innstilt på begrensninger utover våren21:37Helse og livsstilPortforbud for alle under 20 år i Tyrkia21:12VerdenFrykter at Kennedy-familien er rammet av ny tragedie21:10Helse og livsstilProdusenter frykter legemiddelmangel etter at India ble lukket20:49Helse og livsstilNye coronadødsfall i Ringerike og Lillestrøm20:11NorgeRegjeringen ber om å få bruke kriseloven på tre nye områder19:47PengerCoronakrisen gjør at vi må tenke på det utenkelige19:35Helse og livsstilOslos helsebyråd ber innbyggerne innstille seg på begrenset bevegelsesfrihet ut året19:13Helse og livsstilIsland forlenger coronatiltak til mai19:12Helse og livsstilYtterligere 766 coronadødsfall i Italia18:56Helse og livsstilKina kan skjule katastrofe – anslag på opp til 40.000 døde18:48NorgeInfluensasesongen over tidligere enn normalt17:56Helse og livsstilLöfven: Tusenvis kommer til å dø17:54Helse og livsstilJohaug og kjæresten brøt hytteforbudet17:43PengerSystembolaget øker bemanningen17:42Helse og livsstilPåvist coronasmitte ved over halvparten av sykehjemmene i Oslo17:39Norge– Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen17:10Helse og livsstilPat kan bare ta imot 60 døde på én gang. I går hadde han 18516:52PengerLO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25KulturBill Withers er død16:24PengerFlere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12Helse og livsstil51 nye coronadødsfall i Sverige15:18KulturKongeparets påskehilsen til folket15:01VerdenForsamlingsforbud i Thailand15:00NorgeOslo søker om å få holde påskeåpent14:13NorgeRekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53NorgeSlik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26VerdenCruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24NorgeUDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22MotorVegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22PengerRopstad sier nei til påskeåpne butikker13:21Verden26-åring pågrepet for terrorplaner i Danmark12:41SportSvensk «fotballkrig» om coronaregler12:40ReiseMange endringer i kollektiv- og togtrafikken i påsken12:37KulturFormel 1-legenden (89) venter sitt fjerde barn12:16Norge6,6 millioner til coronainfo for innvandrere12:15ReiseAvinor har tapt en milliard, men permitterer ingen12:13VerdenSverige avlyser gigantisk militærøvelse12:03SportUefa holder fast ved EM-planen12:02NorgeKvigne ny Kripos-sjef11:28NorgeInstruktører på smittevernskurs var coronasmittet11:27PengerBoligprisene falt med 1,4 prosent i mars11:22ReiseRoma har blitt en spøkelsesby: – Vi er som Ground Zero11:22Helse og livsstilNye tall fra Italia: 70 prosent av de døde er menn11:13NorgeTommy Steine går nye veier for å få jobbet under krisen10:53Helse og livsstilTo innlagt med corona – 2356 inngrep og operasjoner utsatt10:35PolitikkHøyre vil kaste ut ungarske Fidesz fra europeisk partigruppe10:34NorgeMer enn 400.000 registrert som arbeidssøkere hos Nav09:57ReiseUD fraråder sterkt reiser til utlandet09:54NorgeMuggalarm på fregattene, mange syke:  – Det gjøres nå strakstiltak09:54Helse og livsstilHvor mange dør av corona?09:47SportNorway Cup-avlysning vil gi arrangøren pengesmell i millionklassen09:46SportForslag om å flytte PL-fotballen til Kina09:45PengerAvventende start for Oslo Børs09:00Norge– Viser at Oslofjorden er i alvorlig krise08:59KulturMike Tyson angrer på tiger-fortid: – Jeg var dum08:53NorgeKommunene langt åpnere om coronadødsfall enn helseforetakene08:43PengerOljebransjen vil endre skattereglene08:18Helse og livsstilUSA vil anbefale maskebruk08:08VerdenKapteinen som varslet om coronautbrudd fikk sparken08:01PengerEn milliard til stipend for studenter som mister inntekt – 8.000 på hver07:59PengerOljeprisen faller igjen07:40Helse og livsstilDerfor kan coronaviruset smitte selv når du har få symptomer07:20VerdenBritene bygger feltsykehus for å dekke coronabehovet07:11SportJohaug må vente til høsten med landslagsøkter07:00PolitikkGimse rykker ut mot Vedum: – Erna tar matsikkerhet på alvor!06:57SportStart-spillerne permitteres 75 prosent06:57PengerUSAs økonomi ventes å gå ned 7 prosent06:39SportSkiskytterforbundet venter på Kollen-avklaringer – ser på kostnadskutt06:33NorgeDette skjer i dag06:30NorgeRegjeringen lover ikke nye krisepakker med det første06:00Verden– Vårt budskap til verden er klart. Se bort nå, og konsekvensene vil bli katastrofale06:00Norge– Vær klar over at beredskapen er dårligere enn vanlig
Populært