– Nav somler med krav om tilbakebetaling

Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av de siste tre årene har minst 676 millioner kroner gått tapt fordi Nav er ikke er flinke nok til å følge opp feilutbetalinger, ifølge Riksrevisjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Betydelige midler går tapt fordi krav etter feilutbetaling av trygdeytelser foreldes, noe som er sterkt kritikkverdig, konstaterer riksrevisor Per-Kristian Foss.

Av 240 departementer og virksomheter har ti fått merknader om vesentlige feil i årets rapport fra Riksrevisjonen om 2015-regnskapene.

Ifølge Riksrevisjonen utfører Nav, det vil si Arbeids- og velferdsetaten, lite etterkontroll.

– Etterkontroll er viktig for å avdekke feilutbetalinger fra Nav, og dette kan sannsynligvis dreie seg om betydelig større beløp, sier Foss.

Etaten har selv anslått at en gjennomgang av uførepensjon i 2013 ville ha avdekket feilutbetalinger av 190 millioner kroner.

Les også: Flere kan ha blitt fengslet på grunn av Nav-feil

– Mange tiltak er gjennomført, og flere av punktene som Riksrevisjonen påpeker er allerede under arbeid, sier økonomi- og styringsdirektør Geir Axelsen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at nesten 90 prosent av alle feilutbetalingssaker, samt 70-75 prosent av gjelden som sendes til innkreving, blir gjort opp i løpet av tre år.

– Nav utarbeider nå en handlingsplan som dekker hele feilutbetalingsområdet, det vil si på alle arbeidsprosesser fra forebygging, avdekking og saksbehandling til innkreving. Denne skal gi grunnlag for å vurdere om det er behov for ytterligere tiltak, sier Axelsen.

Les også: Nye uføreregler gir store kutt i uføretrygden