Meny

Stemmer/Penger:

Regjeringen har fortsatt ikke skjønt det!

Sparing til egen pensjon har få skattefordeler. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Alexandra Plahte
Jurist, Leder pensjon i Gabler Pensjon & Rådgivning

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

At ansvaret for egen pensjonssparing i langt større grad enn tidligere påligger den enkelte er et faktum, skriver Alexandra Plahte.

Møt Alexandra Plahte:

Alexandra Plahte er jurist og jobber som Leder pensjon i Gabler Steenberg & Plahte AS. Hun er uavhengig rådgiver for offentlige og private virksomheter og deres ansatte innenfor pensjon. Alexandra er kjent for sitt engasjement og evne til å formidle komplisert fagstoff på en lettfattelig måte. Hun er ofte å se i media og er mye brukt som foredragsholder. Hun har også skrevet flere fagbøker og fagartikler.

Pensjonsreformen har medført at ansvaret for egen alderspensjon (sparing) i langt større grad er overlatt til den enkelte. Det er den yngre generasjonen som definitivt rammes hardest. Med mindre de kompenserer med å jobbe eller utsette uttaket vesentlig lengre må de ta til takke med vesentlig lavere årlig pensjon.

Man skulle tro at regjeringen ved å pålegge den enkelte et langt større ansvar for egen sparing også ville legge til rette for sparing gjennom skattefavoriserte ordninger. Enn så lenge har det dessverre ikke vært tilfelle.

Regjeringen har - tvert imot - gjort de private spareordningene med skattefradrag så dårlige at de fleste av pensjonsleverandørene har sluttet å selge produktene.

For ett par uker ble diskusjonen heldigvis løftet frem igjen, og det ble fremmet forslag om vesentlig økte satser for skattefavoriserte spareordninger. Kritikken fra venstrefløyen var at en slik ordning vil være urettferdig ettersom ikke alle har økonomisk anledning til å spare. En slik ordning favoriserer med andre ord de med god økonomi. Mangel på alternative gode skattefavoriserte spareordninger medfører imidlertid at mange anser sparing i eiendom som den beste form for sparing. Det er en spareform som ikke bare er skattefavorisert, men som også bidrar til økt press på boligmarkedet.

At ansvaret for egen pensjonssparing i langt større grad enn tidligere påligger den enkelte er et faktum.

Les også: AFP – et verdifullt gode om man oppfyller kravene

Når regjeringen pålegger den enkelte et stort ansvar for egen sparing bør man definitivt følge opp med tilstrekkelig gode skattefavoriserte ordninger. Noe annet synes rimelig bakvendt.

Dersom en økning i skattefavoriserte spareordninger også vil bidra til å dempe presset på eiendomsmarkedet, synes det vanskelig å ikke mene at eventuelle ulemper veies. At man – nok en gang – velger å la ord bli ord uten handling er trist og bidrar trolig til at eiendom fortsatt for mange blir den favoriserte spareformen noe som igjen gjør den enda vanskeligere for «den normale mann i gata» å komme seg inn på boligmarkedet.

Les også: Det finnes en viss rød tråd i «pensjonsgalskapen»

Mange ønsker høy pensjon, få vil jobbe lenger

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Stemmer
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus