Boligtopper spøkte om å presse ut beboere for å drive utbygging:

– Hvordan snakker de om oss når ingen av oss hører på?

I en Twitter-samtale snakker Obos-sjef Daniel Kjørberg Siraj og administrerende direktør i Selvaag bolig, Baard Schumann, om hvordan man kan presse ut beboere for å drive boligutbygging. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/Selvaag Bolig
I en Twitter-samtale snakker Obos-sjef Daniel Kjørberg Siraj og administrerende direktør i Selvaag bolig, Baard Schumann, om hvordan man kan presse ut beboere for å drive boligutbygging. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/Selvaag Bolig

«Lett og løs» Twitter-konversasjon om boligutbygging på Grefsen i Oslo satte sinnene i kok hos lokale beboere. – Det er en konspirasjon om å knuse et nabolag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En Twitter-samtale mellom Obos-sjef Daniel Kjørberg Siraj og Selvaag-topp Baard Schumann får enkelte av beboerne på Grefsen i Oslo til å reagere.

I et leserinnlegg publisert i Dagsavisen, går beboer Lars Flugsrud hardt ut mot de to boligtoppene for å legge boligbyggingsplaner for nabolaget hans via Twitter en lørdagskveld. Han kaller den offentlige samtalen deres for «konspiratoriske planer».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dette er Twitter-samtalen som får Flugsrud til å reagere:

Foto: Skjermdump
Foto: Skjermdump

«Er det OBOS som snakker slik? Ja, det er det. Han og sjefen i børsnoterte Selvaag. Slik planlegger herrene boligutviklingen i Oslo. De er kongene av Oslo. Med makt, midler og muligheter til å bestemme hvilke hus som skal rives og hvilke som skal få stå, hvilke nabolag som skal leve og hvilke som skal dø».

Les også: Det blir mindre lønnsomt å investere i sekundærbolig og næringsbygg

– Var ment som lett konversasjon

Oslo kommune har vedtatt at området Grefsen/Storo i Oslo skal bygges ut med flere boliger. Flere av beboerne på Grefsen har dannet en Facebook-gruppe, kalt «Stopp ødelegging av Nedre Grefsen». Lars Flugsrud er et aktivt medlem av denne gruppa.

I innlegget går han langt i å kritisere Obos-sjef Siraj og Selvaag-topp Schumann for å planlegge å «knuse et nabolag» på Twitter.

«Hvis de kan skrive sånn om oss på Twitter, hvordan snakker de da når ingen av oss hører på?»

– Dette var en lett og løs Twitter-konversasjon. De er ikke alltid spesielt nyanserte, og er ikke alltid seriøst ment. Dette var ment litt på spøk, men så ble det plutselig til at vi nærmest hadde en plan om å kjøpe. Det stemmer ikke. Men jeg kan forstå at det er en tone som kan misforstås hvis man ikke kjenner oss, sier Obos-sjef Daniel Kjørberg Siraj til ABC Nyheter.

Les også: Derfor bør du unngå å kjøpe bolig usett

– Han drar den litt langt

Obos-sjefen synes imidlertid Flugsrud har misforstått i vel stor grad.

– Jeg synes han drar den litt langt i innlegget sitt og at det fremstår litt konspiratorisk. Men jeg skjønner engasjementet hans og at han som representant for en interessegruppe bruker store ord og en spisset vinkling for å fremme saken sin, sier Siraj.

Siraj er opptatt av å understreke at Obos ikke har noen planer om å kjøpe eneboliger på Grefsen. Han synes ikke Grefsen burde bygges nå ut i det hele tatt, og er enige med aktivistene på Grefsen.

–Hvis du kliner til skikkelig med utviklingen av områder som Hovin, Løren og Nydalen, er det heller ikke noe behov for å bygge ut Grefsen, sier Siraj til ABC Nyheter.

Beboer på Grefsen, Lars Flugsrud, sier i en kommentar til ABC Nyheter at han synes det er gledelig at Siraj og Obos er enig med beboerne på Nedre Grefsen at området bør bevares som småhusbebyggelse.

Les også: Prisveksten på Obos-boliger fortsetter

– Flugsrud presenterer faktafeil

Selvaag Bolig mener innlegget til Flugsrud inneholder faktafeil og har blitt kryssklippet på en måte som fremmer skribentens sak.

Administrerende direktør Baard Schumann påpeker også en faktafeil i debattinnlegget. Flugsrud hevder at «kommunen har lagt planer sammen med disse eiendomsfirmaene uten å ta grunneierne og beboernes interesser med på råd».

Ifølge Schumann har verken Selvaag eller andre eiendomsfirmaer lagt noen planer med kommunen om boligutbygging på Grefsen.

– Det er ikke vi som utviklere som har vedtatt fortetning på Grefsen. Vi hørte om planene samtidig som beboerne gjorde det. Beboerne prøver å vende skytset mot oss, men det er politikerne som har vedtatt dette de bør skyte mot, sier Baard Schumann til ABC Nyheter.

Lars Flugsrud holder på sin side fast ved at utbyggere som Selvaag har makt og penger til å endre Oslo.

– Oslo trenger boliger, og utbyggere kan presse politikerne ved å styre hvor det skal bygges. Det vil si hvor utbyggerne selv har lyst til å bygge for å tjene mest mulig penger, sier Flugsrud til ABC Nyheter.

Han har ingen tiltro til at Schumann og Selvaag ikke vil prøve å splitte opp og endre småhusområder.

– Har man nok penger og makt så får man det til selv om det ikke eksproprieres. Se bare på hva som skjer på Smestad, sier Grefsen-beboeren til ABC Nyheter.

Les også: Forsker: – Ingen boble i boligmarkedet

Misvisende twitring

Overfor ABC Nyheter er Schumann helt tydelig på at Selvaag ikke har noen planer om å kjøpe eneboliger på Grefsen, selv om det kan tolkes dithen av Twitter-samtalen han hadde med Siraj.

Når verken Obos eller Selvaag har noen slike planer, kan man undre seg om hvorfor sjefene for de to selskapene foreslo nettopp dette på Twitter.

Debatten begynte med at samfunnsdebattant Erling Fossen delte et innlegg som argumenterte for boligutvikling på Grefsen. Siraj og Schumann slang seg på.

– Alle vil ha flere boliger, men ingen vil ha det i sitt nabolag. Det var Siraj som foreslo at man kan kjøpe etter hvert som det kommer for salg for å få bygget nye boliger. Da kom jeg med et innspill om at man ikke behøver å forholde seg til alle boligeiere, men at det hadde holdt med et mindre omfang, sier Schumann.

Innspillet Schumann sikter til er tweeten: «Må ikke forholde oss til alle. Bare å begynne å kjøpe et sted det. Kommer langt med 10-15 hus».

Hvorpå Siraj kommer med det misvisende svaret: «15 hus hver på Obos og Selvaagbolig med 1 mål tomt i snitt bør kunne gi kanskje 800 boliger. Hmm..»

Kan du forstå at beboerne det gjelder kan føle seg litt støtt av samtalen deres?

– Jeg kan forstå det. Spesielt når man er i en opprørt situasjon. Så lenge du bor der selv og kanskje har vokst opp der, så er jo dette en utfordring å forholde seg til. Men det er ingen som kommer til å ekspropriere de eiendommene. Hvis man ikke vil selge, så kan man bare la være, sier Baard Schumann i Selvaag bolig, til ABC Nyheter.

Synes du det er passende at toppsjefer i to eiendomsselskaper diskuterer slike temaer offentlig på Twitter?

– Jeg synes det er bedre enn at vi gjør det i det skjulte. Tidligere skjedde jo slike diskusjoner alltid bak lukkede dører.

Les også: Du kan forsikre deg mot knall og fall i boligkjøpet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus