Sjekk hvor ofte du bør bytte jobb for å få fart i karrieren

Dersom utviklingsmulighetene er få, kan det å bytte jobb innimellom vil være av det gode. Men hyppig jobbytte kan få en potensiell arbeidsgiver til å stusse. Foto: Colourbox.com
Dersom utviklingsmulighetene er få, kan det å bytte jobb innimellom vil være av det gode. Men hyppig jobbytte kan få en potensiell arbeidsgiver til å stusse. Foto: Colourbox.com

Gullklokke for lang og tro tjeneste er ikke lenger et ideal.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det å få gullklokke for 25 års tjeneste på samme arbeidsplass, blir mindre og mindre vanlig.

Det å bytte jobb er rett og slett blitt en naturlig del av livet.

– Dette er nok en del av samfunnsutviklingen. Alt går fortere i dag. Vi bytter oftere ektefeller, innredning, bolig og biler og er i konstant utvikling. Vi stiller krav til oss selv om å stadig bli bedre og samfunnet forventer det samme, sier karriereveileder i Din Utvikling AS, Hanne Aspelund.

Hun mener derfor at det er naturlig at vi også søker nye utfordringer karrieremessig.

Utlært etter fem år

Også karriererådgiver i Karrierehuset, Mette Ljungquist Marstrander, setter hyppigere jobbskifte i sammenheng med samfunnsutviklingen for øvrig.

Når du er utlært i den jobben du har, er det på tide å finne en ny. Foto: Colourbox.com
Når du er utlært i den jobben du har, er det på tide å finne en ny. Foto: Colourbox.com

– Det er vanligere å skifte jobb oftere i dag enn det var før, men så skjer jo utviklingen generelt også raskere i dag både når det gjelder teknologi og hvordan vi jobber rent organisatorisk, sier hun.

Marstrander legger til at det i et utviklingsperspektiv sies at du er utlært i en stilling når du har vært i den i mer enn fem år.

Les også: Du er IKKE en potet!

Tenk nytt

– Dersom du ønsker å utvikle deg karrieremessig, vil det da være kritisk å enten skifte stilling internt eller å skifte arbeidsgiver etter en femårsperiode, sier hun.

Dette for å holde deg gående og for å opprettholde motivasjon og drivkraft i den jobben du gjør.

– Det eneste konstante i dag er at det skjer endringer kontinuerlig. Derfor må vi til enhver tid vise at vi takler å forholde oss til endringene som skjer, sier hun.

Marstrander mener vi hele tiden må tenke nytt og følge konjunkturene som skjer i samfunnet, selv om det kanskje for noen er det rette å bli værende på samme arbeidsplass.

– For deg som er glad i stabilitet og trygghet kan det være en fordel å være der du er, men da må du passe på å få noen nye utfordringer slik at du ikke går på autopilot, sier hun.

Les også: Sannhetens øyeblikk - intervjuet

Trygt og stabilt

For det å bli værende i samme jobb hele karrieren er utvilsomt både stabilt og enkelt. Omgivelsene dine vet hvem du er, og det er liten risiko involvert.

– På noen arbeidsplasser kan det være mulig å utvikle seg ved å bytte stilling internt eller påta seg nye oppgaver, og da kan det kanskje være positivt å bli værende samme sted hvis du er av typen som syns usikkerhet føles utrygt, sier Aspelund.

Dersom utviklingsmulighetene er få, mener hun imidlertid det å bytte jobb innimellom vil være av det gode.

– På en ny arbeidsplass vil du få nye utfordringer og muligheten til å utvikle deg, sier hun.

Les også: CV som virker - heng ut «fiskekroker»

Ikke for ofte

Likevel er det en balansegang. Det å bytte jobb veldig hyppig kan få en potensiell arbeidsgiver til å stusse litt.

Karriereveileder Mette Ljungquist Marstrander Foto: Karrierehuset
Karriereveileder Mette Ljungquist Marstrander Foto: Karrierehuset

– Du bør ikke bytte jobb for ofte. Får du ny jobb hvert år i en lengre tidsperiode, vil nok en ny arbeidsgiver tvile på om du er en som blir værende, sier Marstrander.

For arbeidsgivere er rekrutteringsprosesser svært ressurskrevende, og de ønsker derfor i utgangspunktet at folk skal bli værende i mange år.

– Men samtidig bør du vise at du er sulten og liker nye utfordringer, sier hun.

Les også: Glem søknad – tenk salgsbrev

Til å stole på?

Aspelund syns det er vanskelig å si hva som er for ofte, men mener ett år på samme arbeidsplass bør være et minimum.

– Og to år i vil nok oppfattes som helt greit, sier hun.

Noen ganger kan du naturligvis være uheldig å ta på deg en jobb du ikke trives med eller ende opp på en arbeidsplass som ikke passer for deg, og i slike tilfeller er det selvfølgelig greit å bytte jobb oftere.

Det bør imidlertid helst ikke skje to ganger på rad.

– Med to eller flere svært korte ansettelsesforhold kan det ta litt tid å bygge opp inntrykket av at du er til å stole på og blir et sted over tid, sier hun.

Les også: Møte gir jobb

Koster penger

For selv om arbeidsgivere flest er forberedt på at arbeidstakere kommer og går, og vet at det særlig er rift om de ivrigste og mest ambisiøse, vil de fleste sette pris på at du blir en stund.

– Det koster penger å lære opp nye ansatte, og da er det naturligvis surt hvis du slutter rett etter opplæringen, sier Aspelund.

Samtidig er det i dag vanskelig for arbeidsgivere å bli kvitt dårlige arbeidstakere etter prøvetiden, og da kan det kanskje være positivt at de innimellom flytter på seg på eget initiativ.

Les også:

Kine var arbeidsløs - nå omsetter hun for millioner

Jubler for seks ukers foreldrepermisjon

De verste CV-tabbene ekspertene har sett

Saken er opprinnelig publisert hos Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært