Pensjonsøkonom: – Løftebrudd fra regjeringen

Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug er skuffet over statsbudsjettet.
Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug er skuffet over statsbudsjettet. Foto: Storebrand

Pensjonsøkonom mener regjeringen ikke oppfyller løftet om å lansere bedre løsninger for privat pensjonssparing.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pensjonsøkonom i Storebrand Knut Dyre Haug etterlyste i forrige uke større skattefordeler for pensjonssparing. Han påpekte også at statsbudsjettet var regjeringens siste sjanse til å oppfylle løftet om å gjøre det mer gunstig å spare til egen pensjon.

Nå er han skuffet.

– Regjeringen har kommet med et veldig klart løftebrudd, som ikke bare rammer folk flest, men også går imot Stortingets intensjoner i pensjonsreformen. Her var det tydelig at ordningen for privat sparing til pensjon skulle styrkes. Dette budsjettet bidrar på ingen måte til dette, sier Haug til ABC Nyheter.

Les også: Etterlyser større skattefordeler for pensjonssparing

– Skivebom

Haug påpeker at det regjeringen foreslår er en ordning der personlige skatteytere kan opprette en aksjesparekonto med utsatt skatt. Det innebærer at man skatter av aksjegevinster når midlene tas ut av konto. Regjeringen mener dette skal stimulere småsparere til å investere i aksjer.

– Dersom dette er regjeringens svar på utfordringene rundt privat pensjonssparing, så er det skivebom. En slik ordning er ikke for mannen i gata, og egner seg dårlig for pensjonssparing. Dette er en god løsning for aksjespekulanter, men ikke for småsparerne som ønsker å sette av noen ekstra kroner til pensjon, sier Haug og legger til:

­

– Veksten i sparing i Norge kommer innen kombinasjonsprodukter, og her er dagens fondskonto mye bedre egnet. I tråd med våre anbefalinger for sparing til pensjon, bør man redusere aksjeandelen når man nærmer seg pensjonsalder, og det får man ikke til med en ren aksjesparekonto.

Les også: Pensjonsvalg på feil grunnlag kan koste dyrt!

Ønsker bedre skattefordeler

En undersøkelse som Nostat nylig gjorde for Storebrand viser at flertallet mente skattefordelene for privat pensjonssparing bør være like gode som for BSU-sparing.

Seks av ti som deltok i undersøkelsen svarte at de kunne tenke seg å bruke en del av sparepengene sine til pensjonssparing dersom det var skattefordeler.

– Man kunne løst dette på flere måter. Den enkleste måten hadde vært å heve sparegrensene og innført skattesymmetri for dagens ordning for individuell pensjonssparing (IPS). Det vi derimot tror ville hatt størst effekt, ville vært om arbeidstaker selv kunne spart i bedriftens pensjonsordning, opp til maksimalsatsene som gjelder for arbeidsgiver, sier Haug og legger til: .

– Om politikerne virkelig vil at vi skal utsette forbruk og spare mer til alderdommen, så må pillen sukres. I praksis betyr det enkle og forståelige spareordninger med skattefordeler som passer for alle.

Les også: Dette betyr de vanskelige pensjonsordene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden