Meny

– Spinnville priser på små leiligheter i Oslo

Denne leiligheten på Grünerløkka i Oslo, lå ute for salg med en kvadratmeterpris på 99.506 kroner, men endte med å bli solgt før ordinær visning til en kvadratmeterpris på 122.000 kroner. Foto: iHUS / Finn.no

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvadratmeterpriser på godt over 100.000 kroner er ikke lenger helt uvanlig i Oslo. – Mange spekulanter kjøper slike leiligheter. Det er et usunnhetstegn at noen tar større sjanser enn de burde, mener økonom.

De siste månedene har en rekke små leiligheter i hovedstaden blitt solgt med en kvadratmeterpris på godt over 100.000 kroner.

– Folk har ikke grenser lenger, de bare kjører på, sier iHUS-megler Tanju Uysal til ABC Nyheter.

I forrige uke meglet han salget av en 25 kvadratmeter stor leilighet på Grünerløkka i Oslo, som lå ute med en totalpris på 2.487.650 kroner, noe som tilsvarte en kvadratmeterpris på cirka 99.500 kroner.

Leiligheten endte med å bli solgt før de annonserte visningene, for 3.050.000 kroner inkludert fellesgjeld. Uysal forklarer at det ble en intern budrunde mellom to-tre kjøpere som hadde vært på privatvisning.

Kvadratmeterpris: 122.000

Kvadratmeterprisen endte dermed på 122.000 kroner.

– Det er en veldig bra pris, sier iHus-megleren.

– Med den prisen er det den dyreste leiligheten på 25 kvadratmeter som er solgt på Grünerløkka, og den nest dyreste i Oslo, fortsetter han.

– Når merket dere at kvadratmeterprisene begynte å bevege seg godt over 100.000 kroner?

– I mai eller juni i år satte kontoret vårt tre rekorder på en uke. Blant annet solgte vi to leiligheter i samme bygg i Ringnes Park på Grünerløkka, og da begynte vi å nærme oss 120.000 kroner kvadratmeteren. Det var rundt den tiden det begynte å bli spinnville priser, svarer Uysal.

– Vi merker at det er lite utbud i markedet. Det merkes absolutt. Hver enkelt kjøper har flere å konkurrere med. Jeg ser mange oppgitte kjøpere som taper budrunde etter budrunde, og ender med å kjøpe overpriset noen ganger. Det er synd at det er slik, fortsetter han.

– Sentralitet trumfer kvadratmeter

En fellesnevner for disse små leilighetene som selges for over 100.000 kroner kvadratmeteren, er at de fleste ligger sentralt.

– Sentralitet trumfer kvadratmeter, det er vanlig i alle storbyer. Leiligheter med god beliggenhet er de som har dyrest kvadratmeterpris, sier bedriftsøkonom og bygningsingeniør Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret til ABC Nyheter.

Kvadratmeterprisen i Oslo i snitt ligger nå på rett over 64.000 kroner. For leiligheter var snittprisen per kvadratmeter nesten 66.000 kroner i august.

– Men kvadratmeterprisen på disse små leilighetene mye høyere over snittet enn den burde være. Dette viser at det er mangel på denne typen leiligheter i det sentrale Oslo. Det bygges for lite i Oslo og spesielt av disse små, sentrale leilighetene, mener Øye.

Les også: Meglertopper spår kraftig prisvekst i Oslo

– Usunnhetstegn

Han forklarer at det ikke først og fremst er førstegangskjøpere som kjøper disse små leilighetene, men heller en kjøpesterk gruppe med en stor andel investorer.

– Men når prisene er så høye som de er nå, så klarer de ikke å tjene penger på å leie ut disse leilighetene fordi leieprisene ikke har samme utvikling. Så de investorene som kjøper dem, spekulerer i prisvekst, sier Øye og fortsetter:

– Små leiligheter sentralt i store byer skal ha høyest kvadratmeterpris. Det er helt naturlig, men det er et usunnhetstegn rundt markedet for disse leilighetene fordi noen tar større sjanser enn de burde.

Hans forklaring på hvorfor leieprisene ikke øker i takt med boligprisene er at det er mange utleieboliger i forhold til hvor mange som ønsker å leie. Pluss at de som leier, gjerne er de som ikke får kjøpt bolig, og dermed ikke de mest betalingsdyktige.

– Selv om de har behov for bolig kan de ikke betale høye leiepriser, dermed følger leieprisene en annen bane, sier Øye.

– Investorene som kjøper småleilighetene kan dermed bare regne med en fortjeneste på verdivekst, og det er helt uproblematisk for dem som har et langtidsperspektiv, men er du belånt og plutselig må ut fort er det derimot en stor risiko, fortsetter han.

Les også: Boligprisene til himmels, tyngre i leiemarkedet

– Fare på ferde

Finanstilsynets har nylig kommet med forslag til innstrammet boliglånsforskrift, som skal bidra til å stramme inn utlånsveksten.

– Det er fare på ferde fordi vi vet at de som er inne som rene investorer, er litt lettskremte og nervøse. Har de ikke kapitaldekning og det kommer viktige endring i vilkår, for eksempel slik som Finanstilsynet har foreslått, får det gjerne disse til å reagere på samme tid, sier Øye i Prognosesenteret.

Han understreker at de tror på prisvekst i Oslo så lenge man ikke får opp byggetakten.

– Prisveksten vil være høyest i landet i Oslo og den vil være høyest for de minste leilighetene. Det er naturlig. Men vi vinker et lite rødt flagg fordi andelen spekulanter har blitt veldig høy. Disse spekulantene er lure, men de er lure samtidig og skjer det store endringer i vilkår vil mange selge på en gang og da kan det bli brå endringer i prisene, fortsetter han.

Les også: Spår 50 prosent prishopp på Oslo-boliger

– Sinnssyk prisforskjell

Boligmarkedet er utvilsomt hett i hovedstaden. Men hvor skal det ende?

En 37 kvadratmeter stor leilighet i Oslo sentrum som ble solgt for 3,6 millioner kroner da den fikk ny eier i slutten av august, ble i juni solgt for 2,75 millioner kroner. Det gir en økning i kvadratmeterpris fra drøye 74.000 kroner til nesten 97.300 kroner, skriver VG.

– Det er jo en helt sinnssyk prisforskjell på få måneder, sier Martin Aune i Privatmegleren til avisa og legger til at det eksploderte i markedet i løpet av sommeren.

I slutten av august ble en 17 kvadratmeter stor leilighet på St. Hanshaugen i Oslo solgt for 2,36 millioner kroner, 720.000 kroner over prisantydning. Dette tilsvarer en kvadratmeterpris på nesten 140.000 kroner. Da uttalte eiendomsmegler Odd Kalsnes til E24 at han tror prisen på små leiligheter sentralt i Oslo vil passere 200.000 kroner per kvadratmeter i løpet av de kommende to årene.

Les mer: Megler tror på 200.000 kroner per kvadratmeter

Snart 200.000 kvadratmeteren?

Nylig uttalte administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom til DN at kvadratmeterpriser rundt 150.000 kroner vil snart være like vanlig i Oslo som i Stockholm.

Har du tro på en prisstigning til 150.000 eller 200.000 kroner kvadratmeteren, Øye?

– 150.000 er ikke vanlig kvadratmeterpris i Stockholm. Om boligmarkedet vokser videre, vil vi etter hvert ha slike priser i Oslo, men jeg tror ikke det kommer veldig snarlig, svare Øye.

Han mener det er naturlig å sammenligne med Stockholm og andre storbyer som København, London og Singapore.

– Vi lever i en verden der urbaniseringen går stadig raskere, spesielt ser man det i hovedstedene. Oslo er per i dag ikke stor og tettbefolket, så byen vil vokse. Når man ikke legger til rette for stor nok boligbygging vil prisene øke, men det er langt igjen til 150.000-200.000 kroner per kvadratmeter, sier økonomen og fortsetter:

– Oslo skiller seg likevel mye fra for eksempel London hvor mange utenlandske investorer bidrar til å presse boligprisene opp. Det er mindre internasjonale spekulanter her. Så det er et stykke igjen før Oslo blir en storby av det formatet.

Les også: Er det tegn til boble i boligmarkedet?

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04 Spiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52 Russer fratatt kappgang-gull fra 201313:41 Lærer sa opp jobben i streikeprotest13:40 Ikke mer skiflyging for Lindvik13:24 Skipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20 Vil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19 Bråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53 Lover oppløsning av tvangsfylker12:45 DNB setter opp boliglånsrenta12:43 Frithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39 Flere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39 Minst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38 Spania – Norge på billigsalg12:21 Her streikar elevane i dag og dette er krava12:20 Stormsenter treffer Norge med full kraft11:54 Norsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25 Sander Sagosen fra PSG til Kiel10:59 Snøskred over fylkesvei i Troms10:50 Frykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35 Jegerne blir digitale10:34 Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34 13-åring varslet om busskapring i Italia10:29 – SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20 Russland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11 – Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47 Henriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43 Elvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30 Lover troskap til EØS i Brussel09:15 Generalforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14 Hongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14 Politiet etterforsker flere muligheter08:40 Kristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50 Harald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49 Dødstallet stiger etter syklonen Idai07:49 To amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42 Rekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37 Fortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31 Mener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17 Norske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16 Moxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50 Dette skjer i dag05:44 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41 Fredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36 Måling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30 Dette skjedde i natt05:30 Mannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20 Frp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05 – Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00 20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56 Kinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54 FpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28 Indonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07 CCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05 Sp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17 Oljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10 Minst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49 Brexit er utsatt – britene får to valg02:28 Resett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55 Økt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51 To millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23 Luftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34 EU går med på å utsette brexit00:04 VG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44 EU går med på å utsette brexit23:36 Sayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12 Juan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03 Hazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46 USA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:30 Rekordgammelt instrument funnet i skipsvrak22:16 Svak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55 Statsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53 Facebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03 Presseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00 Betydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32 Ap-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59 Brasils ekspresident Temer pågrepet19:28 Ajer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20 Politiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04 Eksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01 Slår tilbake mot nazihets: – Et nytt bunnivå fra Frp18:45 Brexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15 DN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14 – Behov for nye inkassoregler18:10 Du har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04 Ny tung dag på børsen for Norwegian17:54 Mann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35 Mannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09 NFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39 Ronaldo bøtelagt for kontroversiell feiring
Siste nytt
15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04VerdenSpiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52SportRusser fratatt kappgang-gull fra 201313:41NorgeLærer sa opp jobben i streikeprotest13:40SportIkke mer skiflyging for Lindvik13:24SportSkipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20NorgeVil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19NorgeBråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53PolitikkLover oppløsning av tvangsfylker12:45PengerDNB setter opp boliglånsrenta12:43KulturFrithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39VerdenFlere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39VerdenMinst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38SportSpania – Norge på billigsalg12:21PolitikkHer streikar elevane i dag og dette er krava12:20NorgeStormsenter treffer Norge med full kraft11:54NorgeNorsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25SportSander Sagosen fra PSG til Kiel10:59NorgeSnøskred over fylkesvei i Troms10:50MotorFrykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35NorgeJegerne blir digitale10:34VerdenNord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34Verden13-åring varslet om busskapring i Italia10:29Politikk– SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20VerdenRussland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11Politikk– Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47SportHenriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43NorgeElvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30PolitikkLover troskap til EØS i Brussel09:15NorgeGeneralforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14VerdenHongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14NorgePolitiet etterforsker flere muligheter08:40SportKristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50PengerHarald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49VerdenDødstallet stiger etter syklonen Idai07:49VerdenTo amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42PolitikkRekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37VerdenFortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31PolitikkMener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17NorgeNorske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16PolitikkMoxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50NorgeDette skjer i dag05:44NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41VerdenFredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36NorgeMåling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeMannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20NorgeFrp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05Verden– Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00Norge20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56VerdenKinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54NorgeFpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28VerdenIndonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07VerdenCCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05NorgeSp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17NorgeOljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10VerdenMinst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49VerdenBrexit er utsatt – britene får to valg02:28NorgeResett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55NorgeØkt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51VerdenTo millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23NorgeLuftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34VerdenEU går med på å utsette brexit00:04NorgeVG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44VerdenEU går med på å utsette brexit23:36VerdenSayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12PolitikkJuan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03SportHazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46PolitikkUSA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:30VerdenRekordgammelt instrument funnet i skipsvrak22:16PolitikkSvak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55PolitikkStatsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53VerdenFacebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03PolitikkPresseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00NorgeBetydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32PolitikkAp-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59VerdenBrasils ekspresident Temer pågrepet19:28SportAjer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20NorgePolitiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04NorgeEksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01PolitikkSlår tilbake mot nazihets: – Et nytt bunnivå fra Frp18:45PolitikkBrexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15PolitikkDN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14Penger– Behov for nye inkassoregler18:10PengerDu har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04PengerNy tung dag på børsen for Norwegian17:54NorgeMann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35NorgeMannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09SportNFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39SportRonaldo bøtelagt for kontroversiell feiring
Populært