Derfor bør du unngå å kjøpe bolig usett

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl anbefaler ikke å kjøpe bolig usett.
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl anbefaler ikke å kjøpe bolig usett.  Foto: DNB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjøper du usett kan drømmeboligen fort bli et økonomisk mareritt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Silje Sandmæl
Forbrukerøkonom i DNB

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Norge selges boligen slik «som den er». Dette betyr at du som boligkjøper har et stort ansvar for å sjekke ut boligen nøye før du kjøper. Dette kalles for boligkjøpers undersøkelsesplikt.

I dagens boligmarked, særlig i Oslo, er det ikke uvanlig med over 50 interessenter på en enkelt bolig. Da kan det være fristende å prøve å få kjøpt boligen uten visning i håp om å danke ut de andre. Men, dette kan komme til å koste deg dyrt.

Kjøper du bolig usett fraskriver du deg nemlig retten til å kunne klage til selger hvis det skulle dukke opp feil eller mangler i ettertid som du burde ha visst om.

Lett å være etterpåklok

Det lønner seg sjeldent å slurve med forarbeidet når det er snakk om investeringer.

Hele 4 av 10 oppgir at de brukte under en halvtime på visning sist de kjøpte bolig, viser undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB. Dette mener jeg er alt for lite tid å bruke på noe som kanskje er den største økonomiske investeringen du gjør i livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hele en av seks boligkjøpere klager på feil eller mangler i etterkant, og dessverre er det de færreste av disse som får gjennomslag. Dette skyldes at boligselger allerede hadde oppgitt mangelen i sitt egenerklæringsskjema, eller ikke kunne visst om den. Dette regnes da som noe du som kjøper burde ha oppdaget hvis du hadde etterfulgt undersøkelsesplikten.

Les også: Snakk om sosiale forskjeller på foreldremøtet og i klasserommet

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Byr i blinde

Byr man usett på en bolig er det også fare for at man ender opp med å betale overpris. Ikke alle boliger går over prisantydning, så går du inn med et høyt bud i håp om å skremme bort de andre kan du gå glipp av et mulig kupp.

Hvis du opplever at alt går langt over prisantydning i det området du er på utkikk kan det være mye penger å spare på å utvide horisonten og finne alternative områder som passer til dine behov.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Bidra til at færre havner i Luksusfellen

Sporhund på visning

Før du legger inn et bud bør du alltid lese papirene nøye, notere ned alt du lurer på og passe på at megler gir deg svarene du trenger. Visningen er en ypperlig mulighet til å sjekke ut boligens standard.

Bruk derfor god tid og benytt sansene dine til å lete deg frem til eventuelle feil eller mangler. Typiske ting du burde være ekstra oppmerksom på er alder på rør, elektrisk anlegg, tak og annet du vet koster mye penger å bytte. Har du en praktisk anlagt venn kan det være lurt å ta med han eller henne på visningen.

Er du i tvil om boligens tilstand så lytt heller til magefølelsen før du kaster deg ut i en budrunde. Det kommer stadig nye boliger på markedet, og kanskje er drømmeboligen rett rundt hjørnet.