Slik sparer du mest mulig når du handler i nettbutikker

Du kan spare penger på å handle på nettet, om du er smart.
Du kan spare penger på å handle på nettet, om du er smart. Foto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å handle på nett er en kjekk måte å spare penger hvis du gjør det fornuftig og med noen ekstra triks.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Rune Nikolaisen
Gjerrigknarken

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Planlegger du godt og handler på de riktige stedene, kan du spare store beløp som gir deg mer penger igjen i lommeboka. Det billigste er selvsagt å la være å handle, men du handler jo selvsagt bare ting du trenger, ikke sant?

Lag en prioritert liste over ting du trenger

Som med all annen handel bør du lage deg en prioritert liste over ting du trenger og dernest ting du har lyst på. Lista hjelper deg med å avgjøre om du virkelig skal kjøpe noe eller ikke. Det billigste er jo tross alt å la være å handle. Kombiner gjerne en slik liste med en ønskeliste til bursdag og jul – så vet jo de andre i familien hva de kan glede deg med!

Les også: Slik feirer du bursdag billigst mulig

Vær grundig og ikke ha dårlig tid

Ikke kjøp noe på impuls – det kommer det sjeldent noe godt ut av når det gjelder pengene. Ta deg god tid, gjør nøye undersøkelser og sjekk flere nettbutikker. Bruk prissammenligningstjenester aktivt og følg med på prisene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruk Prisjakt og andre sammenligningstjenester

Har du sett deg ut en vare, sørg for å finne billigste nettbutikk som fører den, husk at du også bør gjøre et nettsøk, siden disse sammenligningstjenestene ikke samarbeider med absolutt alle nettbutikker der ute.

Flere av sammenligningstjenestene har grafer med historikk for prisen for en gitt vare. Studer prishistorikken (også for tilsvarende produkter), se etter mønster (det er f.eks. vanlig å se at etter noen måneder etter lansering, så går prisen ned). Vurder så om det er sannsynlig med et prisdropp snart. Sett på «varsling» når prisen går under et visst antall kroner, så slipper du å følge med på egen hånd hele tiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik får du lavere lånerente i banken

Butikker har salg hele året, men du kan finne ut når det er smartest å kjøpe salgsvarer

Stoler du på at ordet salg faktisk betyr redusert pris? Alle butikker vet jo at mange går bananas bare de ser ordet på en plakat, men er det faktisk tilfelle at prisene er lavere?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om det er salg, sjekk alltid om du kan finne ut av hva «før-prisen var» og sjekk hvilke priser konkurrentene har. Kanskje er ikke et tilbud så godt som det påstås at det er.

Følg med på salg. En kan gjerne finne et mønster i når enkelte nettbutikker har salg. Kanskje har de fast helgesalg eller fast salg en fast periode hver måned? Noen ganger kommer også enkeltprodukter på salg med jevne mellomrom. Følg med og lær deg mønsteret!

Nettbutikkene har ofte ekstra gode salg i ferier og i høytider - de gjør dette for å holde omsetningen oppe på tider hvor få egentlig er interessert i netthandel. Dette er kanskje tidspunktene du bør slå til på!

Les også: Ti tips for å gjøre begravelsen så billig som mulig

Ikke la deg lure til å handle mer

Ikke la deg lure av meldinger og popups som forteller at du får gratis frakt, gratis produkter eller ekstra rabatt om du handler «for så og så mange kroner til». Tenk deg om hva du virkelig trenger, og ta så frem kalkulatoren. Benytt deg kun av den typen tilbud hvis du ser at det lønner seg og du ikke kjøper mer enn du egentlig trenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke la deg lure til impulskjøp på grunn av fristende e-poster. Som sagt burde du føre en liste med ting du trenger eller ting du har lyst på, og prioritere tingene etter hvor viktige de er.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bli bedre kjent med Gjerrigknarken

Bruk rabattkoder, kuponger, gavekoder, gavekort o.l.

Rabattkoder og kupongkoder er en god erstatning for god, gammeldags pruting som du jo dessverre sjelden får gjort med en nettbutikk. Svært mange nettbutikker har koder som kan brukes for å redusere prisen på produktet du vil ha.

Derfor gjelder det å sjekke rabattkodesider og også prøve et søk på Google. Søk etter: «rabattkode» (eller «kupong») til «nettbutikknavn» «årstall» (og kanskje også «månedsnavn» for å filtrere vekk utgåtte koder)». Du vil få opp mye tull, og mange ganger koder som ikke virker, men det er verdt innsatsen å bruke 10-15 minutter for å se om du skulle finne noe. Og veldig ofte så gjør en nettopp det!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et lurt triks er forresten å melde seg av og på nyhetsbrev (som ofte gir rabatter). Opprett gjerne flere e-postadresser dersom det er nødvendig – det går jo kjapt!

Sjekk om noen du kjenner har et gavekort/tilgodelapp til en nettbutikk som de ikke har brukt. Kanskje er de villige til å gi deg den eller selge den til en «lavere» pris (du kan også finne slikt ved å søke på «gavekort» på Finn.no). Spør gjerne også på kjøp- og salgssider på Facebook.

Les også: Slik planlegger du middagene og sparer penger

Hvordan betale varene smartest mulig (og kanskje til og med spare ytterligere penger)

I dag er det mange forskjellige måter å betale på i nettbutikker – alt fra Bankaxept, Vipps, faktura, Klarna, PayPal til kredittkort. Det smarteste er faktisk å ha et kredittkort som du kun bruker til netthandel, da er det enkelt å holde oversikten over hva du kjøper og hvor mye du bruker. Selvsagt må du betale det skyldige beløpet på forfallsdato – og da har du i tillegg fått gratis betalingsutsettelse (renter påløper først dersom du ikke betaler i tide).

Artikkelen fortsetter under annonsen

En gyldig grunn til å skaffe seg kredittkort (for dem med orden i sysakene) er bonuser og cashback denne typen kort i blant gir. Har du stålkontroll, kan du derfor skaffe deg rabatt, bonus eller cashback – slik at varen blir billigere. Husk imidlertid å sette deg inn i alle vilkår knyttet til kortet, og det er også veldig viktig at du betaler hele beløpet du skylder innen forfall – slik at du ikke må betale renter. Må du ut med renter, går vinninga fort opp i spinninga!