Stemmer/Penger:Derfor er du ikke rik ennå
Er du blant dem som hver lørdag drømmer om at Lotto-kupongen skal gå inn til jackpot? Her er noen tips til hva du kan gjøre mens du venter.
Delta i debatten
Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.
E-post: stemmer@abcnyheter.no
Har du små barn, har du kanskje fått spørsmålet: «Mamma/pappa, er vi rike?» Å svare noe fornuftig på dette er ikke alltid like lett. Sett i den store sammenhengen må de fleste nordmenn sies å være nokså privilegerte og rike materielt sett. Samtidig lever vi i et samfunn hvor vi stadig blir minnet om at det er mange som har mer enn oss. Dette bidrar nok til at mange ønsker at de hadde hatt litt mer å rutte med. Gjerne mye mer også. Men hvordan komme dit?
Hvorfor noen kommer dit og andre ikke, har selvsagt ikke én forklaring. Det er likevel noen faktorer som går igjen hos dem som ikke klarer å spare så mye som en krone. Her er noen av dem:
1. Du bruker opp alt du har
Det er ingen tvil om at høyt forbruk er en trussel, både for en bærekraftig utvikling og for alle som ønsker å bli formuende. Det er heller ikke tilfeldig at det var akkurat gjerrigknarken onkel Skrue som kunne bade i en pengebinge hver morgen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenStorebrand har tidligere gjennomført en undersøkelse som viser at annenhver nordmann ofte eller av og til går tom for penger før neste lønning. Noen har det trangt og føler de ikke har noe valg, men mange av oss bruker mye penger på ting vi overhodet ikke trenger. Hva akkurat du sløser mest på, vet du antakelig best selv. Hvis du ikke vet det, så anbefaler jeg å gå gjennom de siste kontoutskriftene i nettbanken – du vil finne mye av svaret der.
Les også: Du trenger ikke forsikre deg mot alt
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen2. Du lever på kreditt
Verre enn å gå tom før lønning er det å bruke penger du ikke har, og det er dessverre mange som bruker kredittkortet litt for ofte. Kredittkort er et fint produkt når du trenger det, men kredittkortgjeld og forbrukslån er dyrt! Det kan virke som småpenger, men sannheten er at mange nordmenn betaler flere tusen kroner i året i renter på sitt kredittkortforbruk og sine forbrukslån. Dermed blir tingene du kjøper, vesentlig dyrere enn prislappen du så i butikken. Salgsvarene du kjøpte, har i realiteten fått full pris igjen og vel så det hvis du finansierer dem med dyre forbrukslån.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Flere må regne med å ha gjeld inn i alderdommen
3. Du sparer ingenting
Dette henger selvsagt sammen med de to andre punktene. Hvis du bruker opp alt du har, blir det ikke noe igjen til sparing. Går du alltid tom før lønning, men drømmer om å bygge opp en stor formue, så inngå i hvert fall en spareavtale med fast trekk på lønningsdagen. Da er du sikret at du sparer noe hver måned.
4. Du sparer feil
Sparing i bank blir nærmest for oppbevaring å regne nå som rentene er så lave. Sparer du langsiktig i banken, ender du i realiteten med tap fordi rentene spises opp av prisveksten. Dessuten må du skatte årlig av renteinntekter på bankinnskudd, skattesatsen er 25 prosent.
Sparer du til sommerens ferie eller ny sofa, er banksparing fint. Sparer du imidlertid til noe lenger fremme, for eksempel til pensjon eller større investseringer, må du spare i noe som gir høyere forventet avkastning enn prisveksten. For langsiktig sparing anbefaler jeg derfor aksjefond. Er du fullstendig allergisk mot risiko, er mitt råd heller å betale ned gjeld enn å spare i banken nå som rentene er så lave.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Den vidunderlige effekten av rentes rente
5. Du tjener for dårlig
Lav lønn betyr mindre penger til sparing og investering. Føler du at du sakker akterut på lønnsstigen, så vurder om du skal ta initiativ til en prat om lønnen din, eller tenk på om du kan gjøre noe for å ta et steg videre i karrièren. Min erfaring er at mange, og spesielt damer, kvier seg for å snakke med sjefen om lønn, men at nesten like mange blir positivt overrasket når de tar opp dette temaet.
6. Du leier bolig
Å betale ned på boliglånet er for mange den enkleste måten å spare på, fordi nedbetaling av gjeld på mange måter fungerer som tvangssparing. Du har investert i noe som på lang sikt blir ditt, eller som gir deg mer egenkapital senere. Du kan også regne med at boligen på lang sikt stiger i verdi – kanskje ikke så mye som vi har sett de siste årene, men i hvert fall på linje med den generelle prisstigningen. Dermed stiger formuen din ytterligere.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Boligprisene fortsetter å stige – har det noe å si for økonomien din?
7. Du tar ingen sjanser
Vil du bli virkelig rik, da er det ikke mye hjelp i punktene over. Blant landets rikeste finner vi blant annet gründere, industribyggere, artister, forfattere, aksjespekulanter, toppidrettsutøvere, eiendomsinvestorer og toppledere. En fellesnevner for disse er at de satser "big time", enten på sitt eget talent eller der andre ikke tør. Noen av dem låner til langt over pipa og håper at det går bra.
Å ta sjansen (!) får være rådet til alle som virkelig vil se millionene rulle inn på konto. For alle andre er mitt tips å starte fra toppen i dette innlegget.