Meny

1.000 færre ledige i august

Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ledigheten i Norge gikk ned med 1.000 personer i august, ifølge sesongjusterte tall fra Nav. Også i Rogaland er det bedring. Ledigheten er nå 3,1 prosent, det samme som i august i fjor.

Fakta om arbeidsledighet

  • AKU-ledigheten er antall arbeidsledige basert på Statistisk sentralbyrås arbeidskraftundersøkelse (AKU) og gjenspeiler hvor mange som anser seg som arbeidsledige. Det kan for eksempel inkludere personer som studerer eller er på tiltak.
  • Nav-ledigheten er antall registrerte arbeidsledige hos Nav. Den omfatter alle som søker inntektsgivende arbeid og har meldt seg som arbeidssøker eller fornyet meldingen i løpet av de to siste ukene.
  • Vanligvis vil AKU-ledigheten være større enn Nav-ledigheten, fordi mange som er reelt arbeidsledige, ikke registrerer seg hos Nav.

Kilder: Nav og SSB

Arbeidsledigheten falt mest i Aust-Agder og Finnmark i august, når en justerer for normale sesongvariasjoner. Kun Sør-Trøndelag hadde en liten økning i ledigheten, mens nivået holdt seg stabilt i fire fylker.

Bygg- og anleggsyrker og butikk- og salgsarbeid var yrkesgruppene hvor ledigheten falt mest i august. Innen ingeniør- og ikt-fag fortsatte ledigheten å øke.

3,1 prosent

Arbeidsløsheten er på 3,1 prosent, det samme som i august i fjor, ifølge tall som ikke er sesongjustert.

– Ledigheten fortsatte å gå ned i august. Noe av nedgangen skyldes høyere tiltaksnivå, men vi ser også at det er færre som blir arbeidsledige nå, enn i fjor høst. Hovedbildet så langt i år er at summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak nå ser ut til å ha stabilisert seg, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Les også:   Økonomer spår utfordrende 2017

– Utrolig glad

Det går i riktig retning, konstaterer arbeidsminister Anikken Hauglie (H).

– Jeg er utrolig glad for disse tallene, sier Hauglie til NTB.

– Samtidig er det altfor tidlig å friskmelde arbeidsmarkedet og den økonomiske situasjonen. Det er fortsatt skyer i horisonten. Men vi ser tegn på at det kanskje har stoppet opp, forteller hun.

Bedring i kriserammet fylke

Særlig trekker arbeidsministeren fram Rogaland, fylket som har vært hardest rammet på grunn av nedgangen i oljesektoren. Der er arbeidsledigheten på 4,5 prosent, en økning fra 3,6 prosent fra august i fjor. Ved utgangen av august var 11.748 personer uten arbeid i fylket, rundt 200 færre enn én måned tidligere.

– Det er ikke store tallene, men det går tross alt ned, ikke opp, kommenterer arbeidsministeren.

Les også:   Solberg mener Ap tar feil om ledighetstall

Tror ikke på renteendring

Ledighetstallene var bedre enn ventet, ifølge Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets.

– Tallene støtter vår forventning om at styringsrenten forblir uendret etter rentemøtet i september, sier hun.

DNB understreker at arbeidsmarkedstallene fortsatt viser lav sysselsetting og gradvis økende arbeidsledighet, men at den registrerte ledigheten – som Nav opererer med – er et viktigere tall for Norges Bank.

Les også:  – Sparer du penger nå, er du gal

Privatøkonomi
Populært