Meny

Stemmer/Penger:

Bidra til at færre havner i Luksusfellen

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener barn ikke lærer nok om privatøkonomi verken på skolen eller hjemme. Foto: DNB

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Silje Sandmæl
Forbrukerøkonom i DNB

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Skolen er nødt til å ta ansvar. Hvis ikke mener jeg grunntanken i det norske velferdssystemet om at alle skal ha et mest mulig likt utgangspunkt for å klare seg i livet, uavhengig av foreldrenes bakgrunn er en flopp, skriver Silje Sandmæl.

Som programleder i Luksusfellen har jeg sett altfor mange eksempler på hva økonomiske problemer gjør med et menneske. Det er en smerte jeg ikke ønsker noen. Økonomisk kontroll er på mange måter ryggraden til folk. Kollapser den, følger det gjerne med både fysiske og psykiske helseplager. Det påvirker også selvtilliten fordi mestringsfølelsen forsvinner. Hjelpeløsheten rår og mange har bare lyst til å grave seg ned.

Vi er nødt til å forebygge. Jeg mener at mange økonomiske problemer kunne vært unngått hadde man bare lært mer om privatøkonomi på skolen.

Man må lære seg verdien av penger før man faktisk begynner å bruke de. Det må derfor inn på pensum allerede på barneskolen. Det er lettere å skape en sunn vane enn å snu en uvane. Gang på gang møter jeg unge mennesker som angrer på pengebruken sin eller som må trykke på pauseknappen i livet sitt fordi de har fått betalingsproblemer.

Les også: – En gyllen mulighet til å friskmelde økonomien din

«Jeg skulle bare visst» er en gjenganger

Og jeg er helt enig, de skulle bare visst, problemet er bare at de ikke lærer nok om privatøkonomi verken av foreldre eller på skolen.

I mandagens utgave av Dagens Næringsliv sier barne- og likestillingsminister Solveig Horne:

– Det er skremmende hvor lite ungdom vet om dette. Derfor er det viktig at de lærer om dette godt nok på skolen, selv om foreldrene også har et ansvar. Jeg har møtt veldig mange ungdommer som sier at de ikke lærer noen ting om dette på skolen.

Jeg kunne ikke vært mer enig. Jeg mener ikke at skolen skal ta over foreldrenes ansvar. Men, som også Solveig Horne påpeker går dessverre gjeldsproblemer ofte i arv. Skolen er derfor nødt til å ta ansvar. Hvis ikke mener jeg grunntanken i det norske velferdssystemet om at alle skal ha et mest mulig likt utgangspunkt for å klare seg i livet, uavhengig av foreldrenes bakgrunn er en flopp. Hva er vel viktigere enn en sunn økonomi for å klare seg i livet?

Les også: Helt hypotetisk, hva hadde du gjort om du vant 508 millioner kroner?

Vanskelig å forstå pengers verdi

I det kontantløse samfunnet vi lever i er det vanskelig for barn å forstå pengenes verdi. Vi drar kortet og betaler regningene i nettbanken og barn sitter igjen og er uvitende om hva ting koster og hvor pengene kommer fra. I tillegg er det mange som ikke forstår hvorfor ikke alle har råd til det samme. De siste tallene fra Statistisk sentralbyrå viser at mer enn 92.000 barn her i landet lever under den offisielle fattigdomsgrensa. Det er ikke lett å være fattig i ett av verdens rikeste land. I stedet for å si at man ikke har råd, finner mange på en unnskyldning. Noen føler seg utenfor og dessverre blir noen også mobbet fordi de ikke har det som «alle» andre har. Ved å lære barn om hva ting koster og forklare om økonomiske forskjeller vil det skape en større forståelse og føre til mindre mobbing og ekskludering.

Jeg har vært med å utvikle et gratis digitalt opplæringsverktøy; Lærepenger.  Det skal på en morsom og enkel måte lære 5-7 klassinger om hva penger er, penger inn, penger ut, penger til overs og rettighetene barn har til egne penger. Jeg håper alle barneskoler vil ta i bruk verktøyet slik at færre havner i Luksusfellen i fremtiden.

Å gi barna våre et bevisst forhold til pengebruk er å gi dem en god start i livet.

Les også: Slik påvirker dyrere mat og drikke lommeboken din

Stemmer
Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus