Meny

Meglere spår opptil 25 prosent dyrere leiligheter i Oslo

Illustrasjonsfoto: Krister Sørbø / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hittil i år er leiligheter i Oslo blitt 14,4 prosent dyrere. Meglere spår en samlet prisvekst i 2016 på opptil 25 prosent.

Hittil i år er leiligheter i Oslo blitt 14,4 prosent dyrere. Meglere spår en samlet prisvekst i 2016 på opptil 25 prosent.

Mandag kommer Eiendom Norge med sine tall for boligprisene i august, men Dagens Næringsliv har bedt et knippe meglersjefer i hovedstaden se litt lenger fram. Administrerende direktør Grete W. Meier i Privatmegleren er den som kommer med den høyeste prognosen.

– Jeg tror dessverre at leilighetsprisene i Oslo vil stige mer enn 25 prosent i 2016.

– Boblesignal

DNB Eiendom-sjef Terje Halvorsen er noe mer beskjeden på vegne av boligmarkedet i hovedstaden, men sier han ikke blir overrasket dersom fasiten viser mer enn 20 prosent når året er omme.

Prisveksten i de tolv månedene fram til juli var på 15,5 prosent. Odd Nymark i EiendomsMegler 1 Oslo tror årsprisveksten for 2016 ender så vidt under det og blir på 15 prosent.

En prisvekst på opp mot 25 prosent er et tydelig boblesignal, mener sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.

– Boligprisveksten har i tidligere pressperioder kommet opp i over 20 prosent år over år, så vi kan ikke utelukke at noe slikt vil skje igjen, men i så fall vil jeg si det er stor fare for at du får en korreksjon i etterkant, sier hun til avisen.

Les også: Forsker: – Ingen boble i boligmarkedet

– Kommunen bidrar

Oslo kommune er selv med på å drive opp prisene på boliger i hovedstaden, skriver Nettavisen. Det skjer fordi kommunen på ulike vis subsidierer boliger for en del personer som ellers ikke ville hatt råd til å bo i byen. Både gjennom direkte pengestøtte og ved å kjøpe opp boliger som leies ut lavere enn markedsleien.

– Kommunen er aktiv i budrunder og bidrar til at mange boliger blir stadig dyrere, sier Christian Dreyer i Eiendom Norge. Han mener kommunen er en stor aktør i Oslo og påpeker at kommunale bud kan være med på å drive opp prisen også der kommunen ikke ender opp som kjøper til slutt.

4.817 kommunale leietakere fikk redusert husleie gjennom én av Oslos støtteordninger i fjor. Hvor mange som får tilskudd gjennom en ordning for folk på pensjon og trygd, er ikke kjent. I tillegg delte Husbanken ut statlig bostøtte til 22.942 husstander i 2015.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus